Annonce
Kultur

Redaktionen anbefaler: Serier til vintermørket

Martin Freeman, der blandt andet er kendt fra ”Hobbitten” og BBC-serien ”Sherlock”, spiller forsikringssælgeren Lester Nygaard i ”Fargo”. PR-foto: Chris Large/HBO Nordic

Coronanedlukning og vintermørke er den perfekte cocktail til at lade sig suge ind i et serieunivers. På magasin- og tillægsredaktionen anbefaler vi her alt fra norsk, børnevenlig doku-serie til underfundige og actionfyldte forviklinger i Minnesota, USA.

1 ”The Mandalorian”

Der er mere rumwestern end rumopera i Jon Favreaus ”The Mandalorian”. Pedro Pascal spiller mandalorianeren, som her ses ved siden af Kuiil (Nick Nolte), der er en af mange figurer fra de oprindelige film, som har levet et stille liv i baggrunden, men som nu er trukket frem. PR-foto: Lucasfilm Ltd.

Det er sagaen, der aldrig vil dø, men i skikkelse af ”The Mandalorian” er det første gang i lang tid, at den for alvor fortjener at leve. ”The Mandalorian” handler om mandalorianeren, der bare kaldes Mando, som får til opgave at finde og hjembringe en særdeles værdifuld last for en kunde med forbindelse til Imperiet. Et forløb, som på mange måder går skævt og kaster vores helt ud i en historie, der fortælles i to sæsoner.

Titelrollen, spillet af Pedro Pascal (”Narcos”), møder rumvæsner, skæve eksistenser og remanensen af Imperiet, som Luke Skywalker var med til at gøre en ende på i ”Jedi-ridderen vender tilbage” (1983). ”The Mandelorian” foregår kun fem år efter den sidste film i den oprindelige trilogi, og serien udspiller sig dermed i det magtvakuum, som Imperiets fald medførte. At Imperiet ikke er en altoverskyggende magtfaktor i seriens univers, lader nye fraktioner gribe ud efter magten, og på dette grundlag har konceptuerende instruktør Jon Favreau skabt en rumwestern, hvor han stjæler med arme og ben fra mestre som Sergio Leone og Akira Kurosawa.

Resultatet er en velfungerende familieserie, som med søde figurer charmerer de små, mens der er action mod et politisk bagtæppe og imponerende scenografi samt effekter til at holde voksne med hang til rumopera underholdt.

”The Mandalorian” kan ses på Disney+. (Henrik Anderson)

2 ”Flaskepost fra Stillehavet”

”Flaskepost fra Stillehavet” har seksårige Ivi som hovedperson. Hun flytter med sin familie fra hjemlandet Norge til stillehavsøen Tikopia. Foto: DR

”Flaskepost fra Stillehavet” er en norsk doku-serie for børn, men den er så sød og fin, at man som forældre sagtens kan se med og stadig føle sig underholdt. Det er desværre langtfra reglen, når det gælder børne-tv.

I første sæson, som er den bedste, følger vi den seksårige pige Ivi, der sammen med sine forældre, lillebror og teenagefætter flytter til stillehavsøen Tikopia. Her skal de bo i et år og leve som de lokale.

Livet på Tikopia er markant anderledes end i Norge - og Danmark for den sags skyld - og tingene foregår i et helt andet tempo. Der er ingen butikker, og penge bruger de ikke. Til gengæld deler man med naboerne, hvis man har haft en god fangst på havet.

Ivi er en sød og charmerende hovedperson, og selv om serien er henvendt til børn, er den bestemt også værd at se for voksne. Om ikke andet kan den sætte vores hektiske, vestlige tilværelse lidt i perspektiv og få os til at drømme os væk til smukke bountystrande og et liv, hvor alle hjælper hinanden. Det er samtidig seriens eneste minus: Den forårsager akut udrejsefeber i en tid, hvor den slags er så godt som umuligt.

Sæson 2 foregår tre år senere, hvor familien sejler rundt i Stillehavet i to måneder og bliver genforenet med alle de gamle venner på Tikopia.

Vi har set alle afsnit mindst 10 gange i løbet af de sidste par år, og vi er stadig ikke trætte af Ivi og hendes familie.

Begge sæsoner kan streames på dr.dk. Hvert afsnit varer 12 minutter. (Maja Julskjær)

3 ”Fargo”

Martin Freeman, der blandt andet er kendt fra ”Hobbitten” og BBC-serien ”Sherlock”, spiller forsikringssælgeren Lester Nygaard i ”Fargo”. PR-foto: Chris Large/HBO Nordic

Den kronisk underkuede forsikringssælger Lester Nygaard får nok af sin kone og sine omgivelser generelt i første sæson af den kulsorte komedieserie ”Fargo”. Da en fremmed kommer til byen, begynder forviklingerne, og snart har Lester Nygaard både den gæve vicesherif Solverson og et umage par af hævntørstige kriminelle efter sig.

Første sæson bygger på Coen-brødrenes film fra 1996 af samme navn, og det lykkes så godt at give filmen fra 1996 nyt liv, blandt andet på grund af et veloplagt cast og kyndig instruktion, der rammer filmens tone, der veksler mellem det sjove, det groteske og det underfundige, perfekt. Som seer er man godt underholdt hele vejen, mens Lester Nygaard roder sig selv længere og længere ind i de problemer, der opstår, da den forsagte mand får nok.

Fjerde sæson af serien havde præmiere sidste år, men hver sæson er en selvstændig historie, så de kan ses uafhængigt af hinanden. Universet, hvor de gode hurtigt kan blive korrumperede, er dog det samme igennem serien, og heldigvis for det.

Serien kan ses på HBO Nordic. (Peter Lilja)

4 ”The Umbrella Academy”

”The Umbrella Academy” kører over to sæsoner af 10 afsnit. En tredje sæson skulle være på vej. Foto: Christos Kalohoridis/Netflix © 2020

Den excentriske entreprenør og rigmand Sir Reginald Hargreeves adopterer syv børn, der alle er blevet født på samme tid af forskellige mødre. De er hver især begavet med en superkraft. Eneste undtagelse er tilsyneladende figuren Vanya.

I flashbacks ser man, hvordan adoptivbørnene har fungeret som et klassisk superhelteteam, der bekæmper kriminalitet, men i serien følger man de syv ”superhelte” som voksne. 

Efter at have været adskilt i adskillige år samles de, da Sir Reginald Hargreeves dør. Det er ikke ligefrem et glædeligt gensyn. Ben er et spøgelse, som kun kan ses af stofmisbrugeren Klaus. Luther, som er halv mand halv abe, kommer op at slås med misantropen og kniveksperten Diego. Allison kan få folk til at adlyde ved at hviske ”jeg har hørt et rygte” i øret på sine ofre, og Five er stadig i en drengekrop, fordi han har været fanget i en postapokalyptisk tidslomme. 

I første sæson enes de syv modstræbende at arbejde sammen for at forhindre verdens undergang, som Five oplevede på sin rejse frem i tiden. Det kan kun gå galt.

”The Umbrella Academy” kan ses på Netflix. (Martin E. Seymour)

5 ”Curb Your Enthusiasm”

Hovedrolleindehaver Larry David i en scene fra tiende sæson af ”Curb Your Enthusiasm”. Foto: John P. Johnson/Warner Media

Synes du, at den danske komedieserie ”Klovn” er sjov? Så bør du helt sikkert give den amerikanske serie ”Curb Your Enthusiasm” et skud, hvis du ikke allerede har gjort det. For den danske serie har fundet inspiration i den amerikanske. Så hvis du mangler vitaminer til lattermusklerne, så ligger hele 10 sæsoner på HBO Nordic med ”Curb Your Enthusiam” klar til at streame.

Seriens hovedrolle spilles af Larry David og er en fiktionsrolle over ham selv. Ligesom mange af seriens andre karakterer også spiller sig selv i karikerede roller, der trækker på fordomme og opfattelser af dem som kendte. Og kendte er de. Mange af dem fra den populære sitcomserie ”Seinfeld”, som Larry David har været med til at producere.

Netop hans succes med ”Seinfeld” er udgangspunktet for ”Curb Your Enthusiasms”. For Larry David har alt, hvad en mand kan ønske sig. Alligevel ender han konstant i akavede situationer og skænderier med både venner og fremmede over principielle bagateller. Samtidig spidder serien politisk korrekthed og stikker til hykleri, som ingen kan undsige sig at være en del af. 

Tiende sæson udkom i 2020. I den kan man blandt andet blive klog på, hvor meget røre en Make America Great Again-kasket kan skabe i et amerikansk kunstnerelite-miljø. Hvis du synes, at de første sæsoner er lidt skingre, så husk at give serien en chance. Personligt synes jeg, at den bliver bedre for hver sæson.

”Curb Your Enthusiam” kan ses på HBO Nordic. (Mette Pørtner Jensen)

6 ”Shtisel”

Tredje sæson af ”Shtisel” har netop haft premiere i Israel. Foto: Netflix/Dori Media/via JTA

Umiddelbart er det svært at forklare, hvad der gør den israelske serie ”Shtisel” fra 2013 anbefalelsesværdig. Der er ingen action eller politiske intriger og kun meget lidt sex.

Men hvad handler den så om, kan jeg høre dig spørge? Og det er et godt spørgsmål:

Handlingen foregår i det ultraortodokse miljø i Jerusalems gamle bydel. Her følger man patriarken, rabbineren og enkemanden Shulem Shtisel, der med fast, men kærlig hånd prøver at styre sine tre voksne børn samtidig med, at han er på udkig efter en ny hustru.

Den hjemmeboende søn, Akiva, underviser på den lokale religiøse skole, men vil hellere være kunstner. Til faderens store fortrydelse forelsker Akiva sig i en elevs mor. Hun er enke, og Shulem ser hellere, at Akiva gifter sig med en ung pige, der ikke har været gift tidligere.

Vi følger også søsteren Getti Weis, der har sine egne ægteskabelige problemer. Der er også broderen Zvi Arye Shtisel, der kæmper med at finde en rolle i det hasidiske miljø.

Jo, jo, der er knald på …

Nej, det er et stille drama, hvor man får et kig ind i en verden, som er så ulig ens egen, og alligevel kan man spejle sig i de menneskelige behov og længsler, der transcenderer nationalitet, kultur og religion. Og så er den faktisk også ret sjov.

”Shtisel” kan ses på Netflix. (Martin E. Seymour)

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Professor svævede mellem liv og død under ti timer lang operation: To nye lunger bragte ham tilbage til livet, der for altid er forandret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce