Annonce
Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

TrygFondens Hjerteløber-app blev aktiveret i Ribe 10. oktober, da den 71-årige tysker Axel faldt om i Ribe med hjertestop. Det resulterede i hurtig hjælp fra flere hjerteløbere, der boede eller befandt sig i området, og som i løbet af få minutter hjalp med at Axels hjerte til at slå. Foto: Yilmaz Polat
Familien til den 71-årige tyske turist, der 10. oktober faldt om med hjertestop i Ribe, kan nu selv få lov at takke de mange mennesker, der over flere kritiske timer hjalp med at få ham bragt til Odense Universitetshospital. Efter JydskeVestkystens artikel og imponerende hjælp via sociale medier har samtlige redningsmænd givet sig til kende.
Annonce

Ribe: Familie og venner til den 71-årige tyske turist Axel, der i en voldsom ulykke faldt om med hjertestop i Ribe den 10. oktober, får nu mulighed for at takke den person, der havde en vigtig andel i, at Axel i dag er bedring på intensiv afdeling på Odense Universitetshospital.

Men familien skal forberede sig på at skrive flere mails og foretage flere telefonopkald.

Det var nemlig ikke kun én person, men et imponerende teamwork, der førte til, at Axel i timerne omkring klokken 15 nåede frem til hospitalet. Hans hjerte stoppede tre gange under rednings-forløbet, ligesom han mistede en masse blod som følge af et slag i hovedet fra det fald, der fulgte hjertestoppet.

JydskeVestkysten lagde en artikel om ulykken på jv.dk mandag klokken 15.12, hvor familien forklarede, at de gerne ville i kontakt med den første unge mand, der tog sig af Axel, og så skete der for alvor noget.

Ved hjælp af medmenneskelighed og massiv deling på sociale medier, hvor næsten 300 brugere alene på JydskeVestkystens Facebook-side for Ribe, delte opslaget, begyndte mails at strømme ind, og i løbet af blot få timer havde alle de mennesker givet sig til kende, som var med til at hjælpe Axel.

Familien ønskede især at komme i kontakt med første mand på stedet.

Og det er lykkedes.

Annonce

Troede han var fuld

Det var den 25-årige Patrick Quizau Jensen, der på dagen var i Ribe for at besøge sin far, der bor i Gravsgade. Han forklarer, hvordan han har tænkt meget over episoden i Ribe, og hvordan han mange gange har søgt efter artikler på nettet for at finde ud af, om Axel havde klaret den.  Alt Patrick Quizau Jensen havde fundet var information om, at han var blevet overført til OUH, og han er meget glad for at høre, at den 71-årige tysker har klaret den.

- Jeg har aldrig været med til noget lignende før. Egentlig prøvede jeg blot at hjælpe ham op, men jeg kunne hurtigt se, at han havde slået hovedet, og at det så slemt ud. Da gik det op for mig, at det kunne være et hjertestop.

Patrick Quizau Jensen forklarer, hvordan han netop havde parkeret sin bil på Damvej og var gået over broen over Ribe Å. I en lille sidegade mellem Gravsgade og stien langs Ribe Kirkegård, kom Axel gående imod ham, med resten af familien gående lidt bag ham.

- Først troede jeg, han var fuld, fordi han slingrede, men få sekunder efter faldt han. Jeg skyndte mig hen til ham for at hjælpe ham op, men da jeg kom hen til ham kunne jeg se at han havde slået hovedet voldsomt. Han så ud til at være bevidstløs, så jeg skyndte mig at ringe 112.

Stemmen bag 112 bad om at få at vide, hvor de var, hvorefter hun bad Patrick Quizau Jensen tjekke, om Axel trak vejret normalt.

- Det gjorde han ikke. Så bad hun mig påbegynde hjertemassage. Jeg ved ikke, hvor lang tid jeg gav hjertemassage, men der gik ikke så lang tid før der kom to hjerteløbere med en hjertestarter, forklarer han.

Annonce

Utroligt sammentræf

Hvad der skete i disse minutter var et utroligt sammentræf af flere heldige omstændigheder.

Da Patrick Quizau Jensen ringede 112 og oplyste adressen, aktiveredes de nærmeste hjerteløber-apps. Ved den husmur, hvor Axel var faldet om, var 24-årige Mikkel Zacharias Bystrup Holst-Hansen, hjerteløber og lægestuderende på fjerde år på Aarhus Universitet, ved at spise en sen frokost.

Mikkel Zacharias Bystrup Holst-Hansen var på kort visit hos sin familie i Gravsgade, og han vidste tilfældigvis, at der på den nærliggende Ribe Katedralskole var en hjertestarter i skolegården.


Det var meget heldigt, at jeg var netop der på netop det tidspunkt, og at der hang en hjertestarter så tæt på. Det er ikke sikkert, at Axel havde overlevet, hvis der var gået meget længere.

Mikkel Zacharias Bystrup Holst-Hansen


Efter hurtigt at have tilset Axel, stormede han derfor over på Katedralskolen, og med skolens pedel Johnny Hamann i hælene var de i løbet af 30 sekunder tilbage ved Axel.

Herefter overtog den unge lægestuderende hjertemassagen.

- Det var meget heldigt, at jeg var netop der på netop det tidspunkt, og at der hang en hjertestarter så tæt på. Det er ikke sikkert, at Axel havde overlevet, hvis der var gået meget længere, for det er hurtigheden, der afgør det. Derfor var det også rigtigt godt, at Patrick med det samme ringede 112 og oplyste adressen, siger Mikkel Zacharias Bystrup Holst-Hansen.

Han kendte ikke Patrick i forvejen, og han sender også store roser afsted til katedralskolens pedel, Johnny Hamann, for på bedste vis at have assisteret ham i forbindelse med defibrillering og brug af hjertestarteren.

Annonce

Tre gange stød

På nogenlunde samme tid, som de to vendte tilbage til Axel, ankom endnu en hjerteløber, Thomas Henriksen. Sammen med Mikkel Zacharias Bystrup Holst-Hansen og Johnny Hamann arbejdede de intenst med Axels hjerte, der flere gange stoppede med at slå.

Tre gange nåede hjertestarteren at give stød til Axels hjerte, inden ambulancen kom. Den skulle komme fra Bramming, hvilket tog omkring 20 minutter, hvorefter Axel blev kørt mod Odense.

Imens det hele stod på, så Axels hustru til i chok. Hun befandt sig ved siden af og kunne ikke andet end at blive ved med at sige "Danke Schön".

I mellemtiden nåede også hjerteløber Jesper Lauridsen frem. Han hjalp til hvor han kunne, ligesom Merete Hartington stødte til for at hjælpe med oversættelse mellem dansk og tysk, og forsøgte at tage sig af hustruen og de to andre kvinder, der var med som venner til Axel.

Annonce

Helt vildt

En anden kvinde, der hjalp til, var Nanna Bruun. Hun bor i nærheden af Gravsgade og kom med tæpper til de involverede personer, og Susanne Hansen, der er gode venner med Axel og er den tyske families kontaktperson i Danmark, forklarer, hvordan den 71-årige tysker er meget berørt over alt det, de har gjort for ham.


Nu har familien fået vished, ligesom dem, der har hjulpet også har fået vished om, at de rent faktisk har været med til at gøre en forskel.

Susanne Hansen


- Jeg har fortalt familien, at man er ved at finde frem til de mennesker, der har hjulpet. De er alle meget taknemmelige, og vi synes alle sammen, det er helt vildt, hvad både den første på stedet og de mange hjerteløbere har præsteret. Og så er der de sociale medier - det må jeg sige er genialt. Man kan sige meget om dem, men her har det virkelig været til stor hjælp i forhold til at finde frem til alle dem, der har været en del af det. En historie som dette her er noget, der rammer folks medmenneskelighed, og for mig er det dejligt at opleve, hvordan folk hjælper hinanden. Nu har familien fået vished, ligesom dem, der har hjulpet også har fået vished om, at de rent faktisk har været med til at gøre en forskel, siger Susanne Hansen.

Annonce

Giver ro på

Netop visheden om, at Axel er i live på hospitalet i Odense, er noget, de mange mennesker, der oplevede Axels hjertestop i Ribe, er glade for at få at vide. Det forklarer hjerteløber Thomas Henriksen, der ankom til stedet på samme tid som lægestuderende Mikkel Zacharias Bystrup Holst-Hansen og katedralskolens pedel, Johnny Hamann.

- Der ankom tre til fire andre hjerteløbere, som var rigtig gode til at skabe plads, tale med hustruen, hente tæpper og give os plads og ro. Det er femte gang, jeg har løbet på en lille måned, men første gang, hvor man faktisk hører, hvad det endte med, så det giver faktisk også lidt ro på, da jeg har tænkt på ham nogle gange siden det skete, siger Thomas Henriksen.

Alle de mange henvendelser, JydskeVestkysten har modtaget med navne og telefonnumre på hjælperne, er givet videre til Susanne Hansen, der videreformidler det til Axels familie.

Mange henvendelser

Informationerne i artiklen om 71-årige Axel og de mennesker, der hjalp til lørdag 10. oktober i Ribe, er baseret på de mange henvendelser, JydskeVestkysten har modtaget fra dem, der hjalp til.

Pedel Johnny Hamann fra Ribe Katedralskole var ikke hjerteløber, da ulykken indtraf 10. oktober. Det er han idag.

Flere informationer i den artikel, JydskeVestkysten skrev mandag 19. oktober, baserede sig på et brev fra den tyske familie, men var desværre ikke korrekte. Axel faldt ikke om i gågaden i Ribe, men på den vestligste sti mellem Gravsgade og kirkegårdsstien til Damvej.

Axel med familie, der kommer fra et område nord for Harzen, har i mere end 50 år besøgt Danmark regelmæssigt, og de har flere gange været i Ribe. Hans kone har i 50 år været veninde med Susanne Hansen, der bor i Horsens, og dermed ikke i Ribe som beskrevet. Den tyske familie var i Ribe i forbindelse med shopping, hvor Axel faldt om på vej til sin bil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce