Annonce
Danmark

Regeringen kigger på at hente børn i Syrien hjem uden mødre: Enhedslisten kalder det en 'syltekrukke'

Arbejdsgruppe skal senest 15. maj have afdækket, om børn kan hjemtages. Enhedslisten er ikke imponeret.

Regeringen opretter en såkaldt taskforce, altså en arbejdsgruppe, som skal finde løsninger til at få børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre til Danmark. Uden deres forældre.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Støttepartiet Enhedslisten kalder det en syltekrukke. Partiet er ikke med i den politiske forståelse, da man mener, at det ikke kan lade sig gøre at hjemtage børnene uden deres mødre.

I dag findes der allerede en myndighedsgruppe, som blandt andet ser på børnenes forhold i Syrien. Her sidder repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Senest 15. maj skal den nye arbejdsgruppe komme med løsninger.

Mens Enhedslisten kalder den nye arbejdsgruppe for en syltekrukke, så er regeringens to andre støttepartier - SF og De Radikale - med i den politiske forståelse.

Netop de tre støttepartier presser regeringen gevaldigt for at hjemtage de i alt 19 børn med dansk tilknytning. Børnene er fordelt på seks mødre.

Fra blå blok er Venstre, De Konservative og Liberal Alliance med i den politiske forståelse.

Det ved vi: 19 børn med dansk tilknytning er i fangelejre i Syrien  

Regeringen er sammen med en række partier blevet enige om at oprette en arbejdsgruppe, som skal afdække løsninger til at få børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre til Danmark. Uden deres forældre.

Her er, hvad vi ved om børnene:

  • Udenrigsministeriet kender til 19 børn, der enten er født af eller har tilknytning til danske eller tidligere danske statsborgere, som opholder sig i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien. De er børn af seks mødre.
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt. De andre tre mødre, som er danske statsborgere, er blevet afskåret fra bistand fra udenrigstjenesten.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni er født i Danmark, mens de resterende ti er født i konfliktzonen. De ti yngstes indfødsret er ikke fastslået.
  • I et enkelt tilfælde er Udenrigsministeriet blevet oplyst om, at barnet ikke er et biologisk barn af en dansk statsborger, men et forældreløst barn, som kvinden har taget til sig.
  • Danmark har tidligere hjemtaget børn fra syriske fangelejre i særlige tilfælde.
  • I juni 2019 blev en 13-årig dansk dreng evakueret fra en syrisk fangelejr uden sin mor og søskende. Det skyldtes, at han havde et skudsår i ryggen og var lam i benene.
  • I november 2019 blev et forældreløst spædbarn med dansk tilknytning overdraget til danske myndigheder.
  • Desuden blev to forældreløse franske børn med dansk baggrund hentet ud af Syrien til Frankrig i midten af juni 2019.

Kilder: Udenrigsministeriet og Ritzau.

Især udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er under pres i øjeblikket i sagen. Støttepartierne kritiserer Kofods håndtering af sagen, hvor en lang række vurderinger fra efterretningstjenesterne blandt andet er kommet frem i medierne, før Folketinget er blevet orienteret.

- Det er klart for enhver, at vi kommer fra forskellige udgangspunkter i den her sag. Men det, vi alle har til fælles på tværs af standpunkter i forhold til forældrene, er, at vi gerne vil hjælpe børnene.

- Dét fælles ønske er vi nu blevet enige om at udmønte i en række tiltag, der kan hjælpe børnene både på kort og længere sigt, siger Kofod i pressemeddelelsen.

Hverken over for DR eller TV2 News kan Kofod garantere, at børnene ender i Danmark.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, hæfter sig dog ved, børnene nu kommer til Danmark. Det kan ikke blive anderledes, og mødrene bliver ligeledes retsforfulgt, siger den radikale leder.

Og selv om der allerede findes en myndighedsgruppe, så mener Sofie Carsten Nielsen, at der er nyt at komme efter med den nyoprettede taskforce.

- Forskellen er, at nu skal der handles. Det har regeringen forpligtet sig på. Man kan roligt sige, at den ikke selv var villig til det, men det er den nu blevet, siger Sofie Carsten Nielsen.

Regeringen har længe afvist at tage børnene hjem. Den ønsker nemlig ikke børnenes forældre til Danmark. Mødrene til børnene er rejst ned for at støtte den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) og har dermed vendt Danmark ryggen, lyder det.

Sofie Carsten Nielsen håber, at børnene kan komme til Danmark i 2021, men kan ikke sætte en dato på. Målet med arbejdet er, at børnene "kan komme til Danmark hurtigst muligt", står der i pressemeddelelsen.

I den udtaler SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at "intet barn skal betale for sine forældres forbrydelser".

Allerede inden tirsdagens melding har Enhedslisten indkaldt Kofod i et samråd om sagen. Rosa Lund fastslår, at støttepartiet "bestemt ikke har fredet nogen".

Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Esbjerg

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce