Annonce
Danmark

Regeringen: Registrér din kat eller mist retten til den

Den socialdemokratiske dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg glæder sig over regeringens forslag om, at katte skal mærkes og registreres, hvis ejerne vil bevare rettigheder over dem. Kronborg ses her til venstre under et besøg på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde med leder Henrik Hertz. Privatfoto
Regeringen fremsætter forslag om frivillig mærkning og registrering af katte, hvis ejerne vil bevare rettighederne over dem, når katte indleveres på et dyreinternat. Mærker man ikke sin kat, kan den straks videregives til en anden.

Mærkning: Fremover skal katteejere have registreret deres kat for at være sikre på at få den tilbage, hvis den eksempelvis er løbet væk og er blevet afleveret på et dyreinternat. Det skal få flere katteejere til frivilligt at registrere deres katte.

Sådan lyder ræsonnementet fra regeringen og fødevareminister Mogens Jensen (S), der vil ændre reglerne, så en katteejer fremover skal have mærket og registreret sin kat for at kunne få den igen, hvis den er indleveret på internat.

Ifølge Socialdemokratiets dyrevelfærdsordfører, folketingsmedlem Anders Kronborg, skal den nye, frivillige registreringsordning vende udviklingen og sikre, at katte hurtigere kan blive forenet med deres ejer eller få en ny.

Som det er i dag skal internatet efterlyse en umærket kats ejer i 72 timer i håbet om, at ejeren vil melde sig, og internatet må først forsøge at finde en ny ejer til en uregistreret kat efter, at de tre døgn er gået.

- Ændringen bør gøre internaternes arbejde nemmere, fordi de hurtigt kan finde frem til en bortløbet kats ejer, så katten kan komme hjem igen. En uregistreret kat må, hvis forslaget stemmes igennem, fremover sælges videre med det samme og ikke først efter tre døgn, forklarer Anders Kronborg.

Annonce

Lettere adgang til at videreformidle katte

  • Ifølge dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg (S) får dyreværnsorganisationerne nemmere ved at vurdere de katte, der indbringes til internaterne, hvis de er mærket. Da det i dag ikke kan vides med 100 procents sikkerhed, om en ikke-mærket kat er herreløs, må katten - som reglerne er i dag - ikke straks videreformidles eller aflives.
  • Fødevarestyrelsen vurderer, at mark- og vejfredsloven er gældende, hvilket betyder, at optag af ikke-mærkede katte skal anmeldes til politiet. Herefter skal katten fremlyses i tre dage. Såfremt der ikke findes en ejer inden for tre dage, skal politiet bortsælge katten. Forslaget om mærkning og registrering af katten har til formål at gøre op med denne administrative byrde, fordi internaterne fremover må videreformidle ikke-mærkede katte omgående.

Krav er dyrt

Minister Mogens Jensen henviser i sit forslag om en ændring af reglerne til en undersøgelse fra Københavns Universitet, hvori det konstateres, at optaget af katte på danske internater er steget med over 250 procent siden 2004. Ifølge undersøgelsen kom der 10.000 katte ind på internaterne i 2017. Det øgede pres fører - ifølge en af forskerne bag undersøgelsen - blandt andet til, at flere katte aflives eller dør af sygdomme, fordi internaterne ikke kan finde et hjem til dem.

Ifølge Anders Kronborg ønsker regeringen ikke at gøre det lovpligtigt at registrere katte - et sådant krav ville være omkostningstungt for myndighederne at administrere og meget svært at håndhæve.

- Et lovkrav vil gøre det til en opgave for politiet, når der bliver fundet en herreløs kat, og det vil på det nærmeste være umuligt at finde frem til, hvem der ejer katten og i givet fald skal have en bøde, hvis katten ikke er registreret. Vi ønsker, at det er ejernes kærlighed til deres dyr, der bliver drivkraften i at få katten registreret, siger han.

Hund versus kat

Forslaget om den frivillige mærknings- og registreringsordning betyder konkret, at katteejeren alene bevarer ejerrettigheder til en bortkommen kat, hvis katten er mærket og registreret i et særligt katteregister. Hvis en kat, der er optaget på et dyreinternat, ønskes tilbageleveret, vil det være en forudsætning, at ejeren har mærket og registreret katten.

I modsætning til katte er det et lovkrav, at hunde er registreret, så myndighederne kan se, hvem der ejer dem. Det skyldes, at hunde kan gøre skade, hvor deres ejer bærer ansvaret. Det gør sig ikke på samme måde gældende for katte, oplyser ministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Annonce