x
Annonce
Billund

Regeringen siger nej til Billund-finte: I skal også selv betale for bedre normeringer

Billund Kommune skal bruge de 1,6 millioner kroner, den i forvejen havde sat af til bedre normeringer, hvis den vil have de 2,2 millioner, som staten har øremærket til kommunen. Det slår børne- og undervisningsministeriet fast. Arkivfoto: Martin Ravn
De 1,6 millioner kroner, som Billund Kommune i forvejen har afsat til bedre normeringer, skal fortsat bruges, hvis kommunen vil have del i økonomisk pulje fra staten.

­­Billund Kommune: Hvis Billund Kommune vil have fingre i de 2,2 millioner kroner, som staten har øremærket til bedre normeringer i kommunen, kræver det, at kommunen selv bruger penge på samme sag.

Billund Kommune havde i forvejen afsat 1,6 millioner kroner i 2020-budgettet til at forbedre normeringerne, og som redaktionen skrev onsdag, havde politikerne aftalt at modregne statens tilskud i de allerede afsatte penge. Resultatet ville blive, at kommunen regnede med at tilbageføre 1,6 millioner kroner i kassen, så staten ville betale hele gildet for bedre normeringer.

Men staten kræver ganske enkelt, at disse penge fortsat skal bruges til at forbedre normeringerne, hvis kommunen vil have de 2,2 millioner, som er øremærket fra staten.

Børne- og undervisningsministeriet bekræfter over for JydskeVestkysten, at det er sådan, loven skal fortolkes, og formanden for børneudvalget i Billund Kommune, Ann Charlotte Vilstrup (S), er enig.

- Der står, at det er en betingelse, at pengene skal bruges oven i det, der allerede er vedtaget. Det er sådan, jeg læser det, siger hun.

Annonce

Bedre normeringer

Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om, at der i 2020 skal sendes 500 millioner kroner ud til landets kommuner for at forbedre normeringerne i daginstitutionerne.

Aftalen er, at det tal gradvist vil stige i de kommende år, så normeringerne i 2025 er hævet for 1,6 milliarder kroner.

Måske til debat i byrådet

Det var i forbindelse med budgettet for 2020, at byrådet vedtog, at de afsatte 1,6 millioner kroner skulle modregnes i et eventuelt fremtidigt tilskud fra staten. Men den går altså ikke.

- Da vi træffer den beslutning, ved vi ikke spor om, at der også er betingelser med. For mig at se står der tydeligt, at det er en betingelse for at få midlerne fra staten, at de skal bruges oven i det beløb, vi har vedtaget i budgettet for 2020. Det giver i min optik to muligheder: Vi kan sige ja tak og bruge pengene oven i dem, vi allerede har vedtaget, eller vi kan sige nej tak, siger Ann Charlotte Vilstrup.

Hvad skulle argumentet være for at sige nej tak til en gave på 2,2 millioner kroner?

- Det kan jeg ikke hjælpe med, for det argument har jeg ikke. Jeg vil gøre alt for at sikre bedst mulige normeringer i Billund Kommune, så jeg vil naturligvis sige ja tak, når nogen vil give os 2,2 millioner kroner til området, siger Ann Charlotte Vilstrup, der vurderer, at spørgsmålet skal til politisk debat og vedtages i byrådssalen.

Merforbrug

Billund Kommune er i indeværende år allerede presset på budgettet på pasningsområdet. Det skyldes massiv tilflytning i især Billund, og kommunen har derfor formentlig budgetteret med 20 børn for lidt i 2020. Det svarer til en netto merudgift på 1,6 millioner kroner. Dertil kommer en ekstra udgift på en halv million kroner, fordi flere børn end budgetteret skal gå i specialinstitution.

Om dette merforbrug kan blive dækket af de penge, der allerede er afsat til at forbedre normeringerne, er et åbent spørgsmål.

- Hvis dagpasningsområdet har behov for at få lavet en tilpasning af budgettet, tror jeg, det hører ind under, hvad vi gerne må modregne, fordi vi så at sige har brugt pengene på forhånd. Men det er et fortolkningsspørgsmål, som jeg er meget i tvivl om, siger borgmester Ib Kristensen (V).

Billund Kommune mangler også fortsat at få klarlagt, hvorvidt der med den ekstra pose penge følger en øget serviceramme, så kommunen kan få lov til at bruge flere penge på service uden at risikere at blive økonomisk sanktioneret af staten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Borgmester forlanger grænsen åbnet

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce