Annonce
Billund

Regeringen siger nej til Billund-finte: I skal også selv betale for bedre normeringer

Billund Kommune skal bruge de 1,6 millioner kroner, den i forvejen havde sat af til bedre normeringer, hvis den vil have de 2,2 millioner, som staten har øremærket til kommunen. Det slår børne- og undervisningsministeriet fast. Arkivfoto: Martin Ravn
De 1,6 millioner kroner, som Billund Kommune i forvejen har afsat til bedre normeringer, skal fortsat bruges, hvis kommunen vil have del i økonomisk pulje fra staten.

­­Billund Kommune: Hvis Billund Kommune vil have fingre i de 2,2 millioner kroner, som staten har øremærket til bedre normeringer i kommunen, kræver det, at kommunen selv bruger penge på samme sag.

Billund Kommune havde i forvejen afsat 1,6 millioner kroner i 2020-budgettet til at forbedre normeringerne, og som redaktionen skrev onsdag, havde politikerne aftalt at modregne statens tilskud i de allerede afsatte penge. Resultatet ville blive, at kommunen regnede med at tilbageføre 1,6 millioner kroner i kassen, så staten ville betale hele gildet for bedre normeringer.

Men staten kræver ganske enkelt, at disse penge fortsat skal bruges til at forbedre normeringerne, hvis kommunen vil have de 2,2 millioner, som er øremærket fra staten.

Børne- og undervisningsministeriet bekræfter over for JydskeVestkysten, at det er sådan, loven skal fortolkes, og formanden for børneudvalget i Billund Kommune, Ann Charlotte Vilstrup (S), er enig.

- Der står, at det er en betingelse, at pengene skal bruges oven i det, der allerede er vedtaget. Det er sådan, jeg læser det, siger hun.

Bedre normeringer

Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om, at der i 2020 skal sendes 500 millioner kroner ud til landets kommuner for at forbedre normeringerne i daginstitutionerne.

Aftalen er, at det tal gradvist vil stige i de kommende år, så normeringerne i 2025 er hævet for 1,6 milliarder kroner.

Måske til debat i byrådet

Det var i forbindelse med budgettet for 2020, at byrådet vedtog, at de afsatte 1,6 millioner kroner skulle modregnes i et eventuelt fremtidigt tilskud fra staten. Men den går altså ikke.

- Da vi træffer den beslutning, ved vi ikke spor om, at der også er betingelser med. For mig at se står der tydeligt, at det er en betingelse for at få midlerne fra staten, at de skal bruges oven i det beløb, vi har vedtaget i budgettet for 2020. Det giver i min optik to muligheder: Vi kan sige ja tak og bruge pengene oven i dem, vi allerede har vedtaget, eller vi kan sige nej tak, siger Ann Charlotte Vilstrup.

Hvad skulle argumentet være for at sige nej tak til en gave på 2,2 millioner kroner?

- Det kan jeg ikke hjælpe med, for det argument har jeg ikke. Jeg vil gøre alt for at sikre bedst mulige normeringer i Billund Kommune, så jeg vil naturligvis sige ja tak, når nogen vil give os 2,2 millioner kroner til området, siger Ann Charlotte Vilstrup, der vurderer, at spørgsmålet skal til politisk debat og vedtages i byrådssalen.

Annonce

Merforbrug

Billund Kommune er i indeværende år allerede presset på budgettet på pasningsområdet. Det skyldes massiv tilflytning i især Billund, og kommunen har derfor formentlig budgetteret med 20 børn for lidt i 2020. Det svarer til en netto merudgift på 1,6 millioner kroner. Dertil kommer en ekstra udgift på en halv million kroner, fordi flere børn end budgetteret skal gå i specialinstitution.

Om dette merforbrug kan blive dækket af de penge, der allerede er afsat til at forbedre normeringerne, er et åbent spørgsmål.

- Hvis dagpasningsområdet har behov for at få lavet en tilpasning af budgettet, tror jeg, det hører ind under, hvad vi gerne må modregne, fordi vi så at sige har brugt pengene på forhånd. Men det er et fortolkningsspørgsmål, som jeg er meget i tvivl om, siger borgmester Ib Kristensen (V).

Billund Kommune mangler også fortsat at få klarlagt, hvorvidt der med den ekstra pose penge følger en øget serviceramme, så kommunen kan få lov til at bruge flere penge på service uden at risikere at blive økonomisk sanktioneret af staten.

Annonce
Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Så er arbejdet skudt i gang: Politikere sender tommel op til Europas største brintfabrik og 300 nye job i Esbjerg

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Esbjerg

Museumsdirektør modtager fornem kulturpris

Søren Brostrøm: Man bør overveje at lukke nattelivet

Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Billund

Hvad giver man i julegave til personen, der har alt?

Esbjerg

Offer for tyveri af designervarer fandt tyvekosterne på nettet: Få timer efter var tyven anholdt

Sundhedsministeren er smittet med corona

Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Haderslev For abonnenter

Forsker: - Farligere at bevæge sig ud i trafikken end at gå tur i naturnationalparken

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Annonce