Annonce
Sport

Regeringen skal presses under forhandlinger: Politikere vil komme elitehåndbolden til undsætning

Fyldte tribuner som her i Skansen i Sønderborg ligger nok langt ude i fremtiden, men fra politisk side er der nu pres på for at få flere tilskuere i landets største sportshaller. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix
Håndboldklubber med store haller bør have mulighed for at lukke flere end 500 mennesker ind til kampene. Sådan lyder opfordringen fra borgmestre og idrætsordførere, der lægger pres på regeringen inden onsdagens forhandlinger om muligheden for mere åbning af Danmark trods Covid19.
Annonce

De danske elitehåndboldklubber er presset på eksistensen, hvis de ikke må have mere end 500 mennesker i hallen, når sæsonen indledes om mindre end tre uger.

Sådan lyder nødråbet fra alle hjørner af håndboldlandkortet, og nu kommer en række politikere sporten til undsætning.

Blandt dem er Kolding-borgmester Jørn Pedersen (V), der har taget kontakt til Venstres idrætsordfører Sten Knuth, som på sin side har bragt sagen videre til partiformand Jacob Ellemann-Jensen. Dermed håber Venstre-politikerne, at partiet kan lægge pres på regeringen under onsdagens forhandlinger.

Knuth vil som flere andre have forskellige regler alt efter hallernes kapacitet og indretning.

- Jeg har skrevet til Ellemann, fordi vi ikke bare bliver presset fra borgmestre, men også fra organisationer, så det her skal vi have kigget mere individuelt på. Jeg har skrevet til ham, at jeg synes, det er vigtigt, at han bringer det i spil på vores vegne, siger idrætsordføreren fra Venstre.

- Jeg venter, at han er i gang med at klæde sig godt på, både i forhold til det og i forhold til andre områder.

Annonce

Kulturministeren er kontaktet

I Holstebro spiller byens håndboldligahold sine hjemmekampe i en moderne og tidssvarende hal, og her er den socialdemokratiske borgmester, H. C. Østerby bekymret for elitehåndboldens fremtid.

- Vi har små 3000 siddepladser, og hvis vi kun må fylde 500 af dem ud, så er det et spørgsmål om overlevelse for vores lokale håndboldklub, TTH Holstebro, advarer borgmesteren.

Han var tirsdag i gang med at kontakte den socialdemokratiske idrætsordfører, Malte Larsen, og partiets kulturminister, Joy Mogensen.

- Nu er jeg ved at skrive til vores ordfører og til ministeren, fordi jeg ved, der skal være snak om det her i morgen (onsdag, red.). Man er nødt til at se bredere på det. Det er for enkelt og for simpelt. Jeg er godt klar over, at der skal være skærpede regler, når det er en indendørs sport, men der er også forskel på, om man kan have 500 eller 1000. Ikke bare i forhold til indtægten, men også i forhold til klubbernes mange sponsorer, der har betalt for en vare, de ikke har fået gennem foråret. De vil mødes i netværket i erhvervsklubben, og vi er også nødt til at tage hensyn til de almene tilskuere.

- Der er forskel på, om man har 500 siddepladser som i Lemvig, eller 3000 siddepladser som hos os, mener Holstebro-borgmesteren.


Der er forskel på, om man har 500 siddepladser som i Lemvig, eller 3000 siddepladser som hos os.

Holstebro-borgmester H.C. Østerby (S)


- Hun (kulturministeren, red.) er nødt til at se bredere på det og tage det op. Hun kender min tilgang til idrættens verden og ved, at det ikke er, fordi jeg vil kritisere, men fordi man er nødt til at se mere nuanceret på det her.

Annonce

En individuel tilgang

Venstres Sten Knuth peger også på den store forskel, der er på indgangsforhold, antal siddepladser og toiletfaciliteter i de forskellige haller.

- Vi har haller, der er lige så forskellige som superligastadioner. Jeg kan også høre på Jørn Pedersen i Kolding, at tilskuerne har deres egne indgange og ikke kommer i nærheden af hinanden. Ligesom man kan gøre på superligastadioner. Hvis vi kigger mod nogle andre haller, vil der ikke være de samme muligheder. Så hvis man havde en mere individuel tilgang omkring det med haller, er jeg sikker på, at nogen vil få bedre forhold end andre. Men det er jo forskellige haller, vi kigger på.

Sten Knuth mener, at det i håndboldens tilfælde er Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, der i samarbejde med håndboldforbund og klubberne skal undersøge, hvilke haller der kan have flere tilskuere uden at gå på kompromis med sikkerheden.

- Den her mere individuelle tilgang praktiseres jo allerede andre steder. Både i fodbold, men også andre steder i samfundet. Nu var der jo pressemøde i går (tirsdag, red.), hvor man kigger på fem dele i landet, som man tager nogle særlige hensyn til. Jeg synes også, jeg hører statsministeren sige, at vi ikke taler om en nedlukning, men mere om at kigge på, hvor vi skal isolere det henne. Og det er stort set den samme tankegang, som man burde bringe ind i det her også, mener Sten Knuth.

Annonce

Kolding vurderes klar

Kolding-borgmester Jørn Pedersen mener bestemt, at faciliteterne i byens arena med plads til 5100 tilskuere borger for sikkerhed, hvis der bliver lukket mere end 500 mennesker ind. Og han påpeger, at en eventuel tilladelse kan rulles tilbage, hvis det skulle vise sig, at smittetallet i Kolding pludselig stiger kraftigt, som det er set i eksempelvis Aarhus og Silkeborg.

- Kolding eller en anden by kan også risikere at blive en by, man holder ekstra øje med, men så er det jo rigtig nemt at sige, at man ikke kan gennemføre det i Kolding, før der er styr på det igen, siger Jørn Pedersen.

Ligesom kolleger og håndboldklubber landet over må han vente i spænding på onsdagens forhandlinger.

Skal man tro flere klubber, er det dansk håndbolds professionelle fremtid, der er på spil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder For abonnenter

Efter konfirmationsaflysning for anden gang: - Man bliver simpelthen bare så træt

Tønder

Konfirmationer aflyst for anden gang: - Det er så synd for dem, som det næsten kan være

Annonce