Annonce
Tønder

Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Sundhedsminister Magnus Heunicke har onsdag løftet lidt af sløret for regeringens planer for sundhedsvæsnet. 13-20 nærhospitaler skal placeres rundt om i landet og varetage kontrolbesøg og de mere simple undersøgelser såsom røntgenbilleder og blodprøver. Det hele præsenteres i et sundhedsudspil senere på året, siger Heunicke onsdag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Regeringen agter at afsætte en pulje på fire milliarder kroner til at opføre mellem 13 og 20 nærhospitaler. Det fremgår af regeringens udspil "Tættere på II", som er præsenteret onsdag morgen.

Det har længe været et spørgsmål, hvad der mere præcist menes med nærhospital. I regeringens udspil er det formuleret således:

- Nærhospitaler med sygehusfunktioner, kommunale tilbud og for eksempel almen praksis, som tilbyder borgere med for eksempel flere kroniske lidelser eller samtidig somatisk og psykiatrisk sygdom et sammenhængende og nært sundhedstilbud.

Annonce

Præcis hvilke funktioner nærhospitaler skal varetage, skal dog fastlægges af Sundhedsstyrelsen.

Dermed er det ikke endeligt fastlagt. Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer der senere på året et decideret sundhedsudspil fra regeringen.

Der er dog i regeringens udspil onsdag allerede nævnt en række undersøgelser og kontrolbesøg, der ifølge regeringen er relevant for nærhospitalerne.

Eksempelvis er det beskrevet sådan, at røntgenbilleder, blodprøver eller EKG, der skal bruges til behandling på et hospital eller ved egen læge, skal kunne foretages på et nærhospital.

Det kan også være type 2-diabetes-, KOL- eller hjertekar-kronikere, der kan gå til kontrol på et nærhospital i stedet for et af de nuværende sygehuse.

Et af målene med regeringens udspil er, at nedbringe antallet af "forebyggelige indlæggelser". Det er indlæggelser, der kunne være forhindret.

- Systemet er i dag indrettet på en måde, hvor det i hvert fald ikke altid er sådan, at man kan være sikker på, at patienten, man sender videre, bliver grebet med tilstrækkelig meget information.

- Så ser vi patienter blive udskrevet, og 10 procent bliver genindlagt allerede efter 30 dage. Mange kan man tage i opløbet. Man kan forebygge, at de skal ind igen, hvilket er langt at foretrække for den enkelte, siger Heunicke.

I nogle kommuner kører det ifølge ministeren allerede godt. Andre steder kører det mindre godt med at forebygge indlæggelser.

- Vi skal styrke den indsats, der foregår hjemme hos den ældre medicinske patient, siger han.

De fire milliarder kroner, der foreslås afsat, skal dække "op til 20" nærhospitaler. Regeringen har i sit udspil fundet 13 steder, der skal have et nærhospital.

I Jylland er det Skagen, Nykøbing Mors, Tarm, Skive, Grenaa, Tønder og Fredericia.

På Fyn er det Nyborg. Næstved, Kalundborg, Frederikssund og Helsingør skal have nærhospitaler på Sjælland. Og på Lolland skal der ligge et i Nakskov.

De fire milliarder kroner skal gå til bygninger, materiel og it-investeringer, der er nødvendige for at etablere hospitalerne. Det fremgår ikke af udspillet, hvor pengene til driften - altså eksempelvis løn til personale - skal komme fra.

Regeringens udspil har også en udvidelse af akutberedskabet, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

Der skal placeres yderligere 5-10 akutberedskaber i de egne af landet, hvor behovet er størst.

/ritzau/

Annonce
Tønder For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Tønder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

EfB

EfB-podcast: Derfor bør EfB overveje at sælge Mads Larsen i vinterpausen

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Tønder

Gymnasieelever skal huske coronapasset: - Vi gider ikke blive sendt hjem igen

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Haderslev

Festdag i Marstrup: Købmandsbutikken slog døren op igen

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Nordtyskland

Sundhedsminister har dyster frygt: Måske holder epidemien aldrig op igen

Annonce