Annonce
Sønderborg

Regeringen overvejer ungdomsuddannelse i Nordborg: Rektor kalder det uansvarligt

Lignende scener bør man ikke komme til at se i Nordborg, mener rektor Jeppe Kragelund. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Nordborg bliver måske næste uddannelsesby i Sønderborg Kommune. Lokalpolitikerne er lunkne overfor ideen, mens rektor på Alssundgymnasiet ryster på hovedet.

Nordborg: Et gymnasium, en handelsskole eller måske en erhvervsuddannelse. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil kigge på, om det giver mening at placere en ny ungdomsuddannelse i 15 byer med 10.000 indbyggere rundt om i Danmark, hvor der ikke allerede er en ungdomsuddannelse. Blandt de 15 indgår Nordborg som en af de byer.

Argumentet er, at det skal gøre det mere attraktivt at gå på en ungdomsuddannelse, hvis eleverne ikke har en lang transporttid.

- Dét at have en ungdomsuddannelse betyder noget for i hvor høj grad, de unge tager en uddannelse, og i hvilket omfang de falder fra de uddannelser, de har påbegyndt, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til TV2.

Annonce

Men den udmelding bliver lunkent modtaget på Als. Rektor på Alssundgymnasiet Jeppe Kragelund vender tomlen nedad.

- Det kan risikere at gå ud over kvaliteten, og det virker uansvarligt, for hvordan ser det ud om 10 år? Jeg kan ikke se, hvordan det skal give mening, for her vil man gerne rejse efter skolerne.

Svært i virkeligheden

Borgmester Erik Lauritzen (S) synes, at det er dejligt, at der bliver udflyttet nogle uddannelser til områder, som ikke har en i forvejen, og som ligger langt fra de store byer.

Men han er ligesom Jeppe Kragelund mere skeptisk over for, hvordan ideen i praksis skal udmøntes.

- Det er godt, at der er åbnet for en mulighed, men jeg i tvivl om, hvordan det skal gøres. Det bliver svært at placere en hel uddannelse i Nordborg, men man kan placere nogle introforløb, som kan køre der, siger Erik Lauritzen.

Han peger på, at afstanden ikke er det væsentlige for, om de unge vælger at tage en uddannelse. Dem der vil til Sønderborg og studere, skal nok vælge det alligevel.

Det er positivt, at de vil gøre noget hvor det er svært at få de sidste med. Men det er for firkantet at kigge på et kort, og så placere en uddannelse et sted, fordi der mangler noget i det område.

Erik Lauritzen, borgmester (S)

Jeppe Kragelund påpeger, at afstanden kan være en udfordring, men at den offentlige transport kan være en løsning.

- Vi skal sørge for bedre busforbindelser, og hvad der ellers kan være af muligheder for infrastrukturen, siger han.

Politisk ordfører for Venstre i Sønderborg Tage Petersen finder ideen god, hvis uddannelsen kan bære det.

- Det skal være bæredygtigt elevmæssigt. Så ideen er fin nok, men vi skal ikke underkende, hvor mange der nok vil til Sønderborg alligevel, siger han.

Annonce

Måske en erhvervsskole

Både Tage Petersen og Erik Lauritzen mener, at en erhvervsskole er det mest realistiske at placere i Nordborg. Men de skal også matche det lokale behov uden at udvande de eksisterende uddannelser.

- Der skal være tilstrækkeligt med elever, og så gå hånd i hånd med det der sker i lokalområdet. Der skal bygges et ferieresort, det kunne man understøtte, siger Tage Petersen.

Jeppe Kragelund påpeger, at Sønderborg Kommune kigger ind i en demografisk udvikling, der ikke peger på, at der kommer flere elever til ungdomsuddannelserne - tværtimod. Den udvikling er Erik Lauritzen bekendt med, og han ser derfor heller ikke, at det er en mulighed med en hel uddannelse i Nordborg.

- Det er positivt, at de vil gøre noget, hvor det er svært at få de sidste med. Men det er for firkantet at kigge på et kort, og så placere en uddannelse et sted, fordi der mangler noget i det område, fortæller borgmesteren.

Regeringen forventes at komme med et udspil, som skal gøre det mere klart, hvad ambitionerne er. På nuværende tidspunkt vides det ikke, om der kommer et gymnasium, en erhvervsskole eller overhovedet noget.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Sønderborg

Iskold festival trak mange mennesker til: Kunstnere skar, savede og huggede kunst frem i is

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce