Annonce
Sydjylland

Region og kommuner intensiverer arbejdet for en røgfri fremtid

For mange unge ryger, mener regionen og kommunerne, som i et samarbejde forsøger at få flere til at stoppe med at ryge. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Alle kommuner i Region Syddanmark har nu tilsluttet sig partnerskabet Røgfri Fremtid sammen med regionen. Målet er at få flere til at lægge smøgerne på hylden.
Annonce

Knap et år efter at Region Syddanmark tilsluttede sig partnerskabet Røgfri Fremtid, der skal reducere antallet af rygere, er det nu lykkedes at få samtlige 22 kommuner i regionen med i samarbejdet. Dermed er regionen den første i landet, hvor alle kommuner arbejder for en røgfri fremtid.

Regionen og kommunerne besluttede sidste år at se på, hvordan de sammen kan få nedbragt antallet af rygere. Det skete, efter at den seneste nationale sundhedsprofil viste, at 18,7 procent af borgerne i Syddanmark dagligt røg, hvilket var den højeste andel af alle danske regioner.

Samtidig blev der sat penge af til et projekt, der via partnerskaber med ungdomsuddannelser og kommuner skulle arbejde for, at andelen af unge rygere skulle falde drastisk. Målet er at reducere antallet af unge rygere til under ti procent i 2021. Det er første mellemstation på vejen mod en røgfri generation i 2030. I dag ryger 16,1 procent af syddanskerne i aldersgruppen 16-24 år.

Flere kommuner er ved at indføre røgfri skoletid og helt eller delvist røgfri arbejdstid, ligesom stort set alle har rygestoprådgivere ansat og løbende er i dialog med både borgere og uddannelsesinstitutioner omkring begrænsning af især unges rygning. På social- og sundhedsskolerne i hele regionen er det forbudt for både lærere og elever at ryge i arbejdstiden. Det gælder også uden for skolernes matrikler.

Røgfri fremtid

Røgfri Fremtid er visionen om et røgfrit Danmark med Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden i spidsen. Et af målene er, at flere skal vælge tobakken fra.

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. Og halvdelen af dem, der bliver ved, ender med at dø af det.

Knap to ud af tre kommuner har nu tilsluttet sig partnerskabet. Det koster ikke noget for kommunerne.
Annonce

Pligt

Selvom opbakningen til Røgfri Fremtid ikke forpligter hverken kommune eller region til at gøre noget bestemt, påpeger regionsrådsformand Stephanie Lose (V), at samarbejdet sender et stærkt signal mod et røgfrit samfund.

- Vi ved, at rygning er den enkeltfaktor, der har størst negativ betydning for vores sundhed. Både regionen og kommunerne er i kontakt med rigtig mange borgere. Vi har alle en pligt til at gøre, hvad vi kan, siger hun i en pressemeddelelse.

Målet for partnerne bag Røgfri Fremtid er at bidrage til at sætte fokus på særligt unges rygevaner. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark.

Røgfri Fremtid er et partnerskab stiftet af Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse. Det har en fælles vision om et røgfrit Danmark i 2030. Målet er et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.

Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak ser store perspektiver i fællesskabet.

- Det er mange stærke aktører, der nu arbejder i samme retning. Det er modigt, og det vil give resultater.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce