Annonce
Varde

Region Syddanmark afviser nyt testcenter i Nr. Nebel: Lokal erhvervsdrivende er frustreret og forstår ikke beslutning

Det var Pernille Schmidt, der kontaktede Varde Kommune på Facebook. Hun havde intet hørt, og de mange køreture ud af byen og hjemmetest er ikke godt nok. Nu håber hun, at Varde Kommune får held med at overbevise Region Syddanmark om, at det er en god idé med et testcenter. Det kan kun gå for langsomt, understreger hun. Foto: Martin Jørgensen
Lokalområdet vil have det. Det samme vil Varde Kommune. Nu mangler bare en anbefaling fra Region Syddanmark, før Nr. Nebel kan få et testcenter. Det er dog ikke planen, som situationen er lige nu, fortæller Gitte Jørgensen, Præhospital chef hos Region Syddanmark.

Nr. Nebel: Tirsdag bragte JydskeVestkysten historien om en gruppe erhvervsdrivende fra Nr. Nebel, der ønsker et nyt testcenter til byen. Det ønske bliver sandsynligvis ikke opfyldt.

- Vi ser lige nu et fald i antallet af folk, der bliver testet på daglig basis, så det er ikke planen at åbne flere teststeder i regionen. Antallet af daglige tests er halveret fra før juletiden, og derfor ser vi ikke, som situationen er lige nu, at der er et behov for, at en by som Nr. Nebel skal have et testcenter, siger Gitte Jørgensen, Præhospital chef hos Region Syddanmark.

Det er nemlig Region Syddanmark, der skal sende en anbefaling videre til Carelink, regionens testudbyder.

Annonce

Varde Kommune bakker ellers lokalområdets beboere op og har i to gange anmodet Region Syddanmark om et få et nyt teststed til Nr. Nebel. Første gang før jul og senest omkring årsskiftet.

Begge anmodninger er dog blevet afvist af Region Syddanmark. For at et nyt testcenter kan blive en realitet kræver det nemlig, at der er en anbefaling fra både Varde Kommune og Region Syddanmark.

Nærmeste teststed for lokalområdets borgere er lige nu Oksbøl og Varde, hvilket altså giver en transporttid på mere end 20 kilometer hver vej.

- Vi ser lige nu et fald i antallet af folk, der bliver testet på daglig basis, så det er ikke planen at åbne flere teststeder i regionen. Antallet af daglige tests er halveret fra før juletiden, og derfor ser vi ikke, som situationen er lige nu, at der er et behov for, at en by som Nr. Nebel skal have et testcenter

Gitte Jørgensen, Præhospital chef hos Region Syddanmark

Færre tests

- Jeg kan godt forstå, at folk fra Nr. Nebel gerne vil testes, men der er andre testcentre i kommunen, som borgerne kan benytte sig af, siger Gitte Jørgensen.

Argumentet fra folk i Nr. Nebel har været, at der er for langt at køre for at blive testet, og at det går ud over eksempelvis ældre borgere, der ikke kan transportere sig frem og tilbage eller erhvervsdrivende, der har en butik at passe. Hvad tænker du om det?

- Der er også flere andre steder i regionen, hvor folk må køre lige så langt, som folk i Nr. Nebel er tvunget til, siger hun og henviser til steder som Rømø og Sydals.

- Det er ikke meningen, at vi skal lave et finmasket net, som vi havde sidste år. I dag benytter personalet fra eksempelvis hjemmeplejen og skoler sig af selvtests, og der er derfor ikke det samme behov for denne gruppe af borgere. Derfor ser vi ikke, at der skal åbnes flere testcentre.

Gitte Jørgensen henviser i stedet til, at endnu flere lader sig vaccinere, da det, ifølge hende, er det vigtigste våben mod sygdommen - også selvom man stadig kan risikere at blive smittet.

Annonce

Hvad med turisterne?

Der er ikke faste kriterier for, hvornår en by kan få et testcenter. Førhen har der været en grænse på 20 kilometer til nærmeste teststed, som Nr. Nebel kunne være havnet i. Den er der ikke længere, som reglerne er er lige nu. Det eneste krav er, at der minimum skal være et testcenter i hver kommune, og den overholdes, da der lige nu er fem forskellige teststeder.

Om lidt er der højsæson med mange turister til hele vestkysten. Hvad tænker du om det?

- Måske skal vi kigge ind i et scenarie, hvor man kan gøre noget i de uger, hvis der kommer flere mennesker ud i de områder, hvor byer som Nr. Nebel er placeret. Det må vi tage en snak med Carelink omkring. Der er ikke noget, der er udelukket, fordi det er så uforudsigeligt med den sygdom, men jeg vil gerne indgå i en dialog med Carelink omkring det.

Testcentre i Varde Kommune

Ølgod, Vinkelvejscentret (det gamle plejecenter): Hurtigtest og PCR

Janderup, Vidagerhus, Vesterled 50, 6851 Janderup: PCR

Varde, SFO-bygningen ”Troldereden” ved Brorsonskolen, Nordre Boulevard 81, 6800: Hurtigtest

Oksbøl, Oksbøl Hallen, Kirkegade 23, 6840 Oksbøl: Hurtigtest

Agerbæk, Kærvej 2, 6753 Agerbæk: Hurtigtest

På Varde Kommunes hjemmeside kan du finde yderligere information om åbningstider på de forskellige testcentre.

Kilde: coronasmitte.dk

Annonce

Ikke nemt for alle

Meldingen om, at der sandsynligvis ikke kommer et testcenter til Nr. Nebel falder naturligvis ikke i god jord hos de erhvervsdrivende i Nr. Nebel. I hvert fald ikke, hvis man spørger Pernille Schmidt, indehaver af My Curves.

- Det er jeg godt nok træt af. Vi er Nr. Nebel. Vi er ikke bare en lille flække. Vi er en by med et antal butikker svarende til, at vi har flere indbyggere, end vi reelt har. Jeg forstår slet ikke beslutningen om, at vi nok ikke får et testcenter, siger hun og tilføjer:

- Det kan godt være, at der er færre, som bliver testet, men vi er altså en by med mange butikker, turister, ældre og andre borgere, som har brug for et lokalt teststed.

Meldingen om, at man bare kan køre til byer som Varde og Oksbøl giver Pernille Schmidt ikke meget for.

- Det kan godt være, at regionen siger sådan, men nej, det kan alle mennesker ikke bare gøre. Hvis jeg skal tage udgangspunkt i mig selv, så har jeg ikke andre ansatte til at tage over, hvis jeg skal sætte en time af til at blive testet i Oksbøl eller Varde. Hvis de gerne vil have, at vi skal fortsætte med at blive testet og ikke bære smitte videre til andre, så er de nødt til at imødekomme vores behov.

Pernille Schmidt glæder sig over meldingen om, at færre testes, da det giver hende en tro på, at smitten er faldende, men i samme ombæring slår hun fast, at hun trods alt ikke er helt rolig:

- Corona er her jo stadigvæk, og det er noget, som folk bekymrer sig om. Vi får at vide, at vi skal sørge for at blive testet, men det kan vi ikke komme afsted med herude, så jeg er frustreret.

De opdaterede smittetal fra 11. januar viser, at der var 22.396 smittede på landsplan. I Varde Kommune var der 1775 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge, når man tager højde for antallet af tests. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Annonce
Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Poul har den livstruende kræft, som kun rammer mænd: Dødsangst er ikke noget vi mænd taler om

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Haderslev

Konservativ opsang: - Stop den discountbutik. Det bliver området ikke kønnere af

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Travl erhvervsmand fik stor sponsoraftale i hus: Hjertet banker for fodboldklub

Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Haderslev

Risiko for spredning: Fyrrum står i flammer på landejendom

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Annonce