Annonce
Sydjylland

Region Syddanmark i kovending: Sender langt flere i fleksjob

Region Syddanmark er tætte på at nå målet om antallet af fleksjobbere. Arkivfoto: Louise Koustrup
Seneste tal fra Region Syddanmark viser, at antallet af fleksjob er steget markant siden 2017. Regionen er nu optimistiske for at nå målsætningen for 2019.

Sundhed: Regionen sender langt flere i fleksjob og har næsten nået målsætningen for 2019. Det viser nye tal fra regionen, som blev præsenteret på det seneste regionsrådsmøde.

1. august har regionen 454 personer i fleksjob. I oktober 2017 lød tallet på 373, og antallet af fleksjob var raslet ned med et fald på næsten 20 procent siden 2010. Det fik dengang regionrådsmedlem Jørn Lehmann Petersen (S) til at kalde tallene for deprimerende. Med de nye tal er tonen blevet en anden.

- Det er et særdeles flot resultat, og jeg vil gerne rose regionen for at være kommet tilbage på det niveau, vi var på i 2010, fortæller Jørn Lehmann Petersen.

Regionen lavede i 2017 en indsatsplan for antallet af fleksjobbere med et klart ønske om at nå 2010-niveauet på 462 fleksjobs inden udgangen af 2019. Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, konkluderede sidste år, at regionen ikke kunne nå målet, men med den fornuftige fremgang føler han, at man er godt på vej.

- Vi er klart mere positive nu, og vi er tætte på at nå målet, fortæller Kurt Espersen.

Annonce
Vi er klart mere positive nu, og vi er tætte på at nå målet.

Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark.

Fokus og forståelse skaber fremgang

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2019, afsatte Region Syddanmark seks millioner kroner til at realisere målet for ansatte på særlige vilkår.

- Pengene er brugt til at understøtte processen og betale de øgede lønmidler. Pengene har selvfølgelig hjulpet til, men i det store spil er det ikke de store summer, der er blevet brugt på dette, fortæller Kurt Espersen.

Selv er Kurt Espersen overbevist om, at et øget ledelsesfokus fra koncerndirektionen i regionshuset og fra direktionerne på alle sygehuse og psykiatrien, hvor man har fulgt udviklingen, er en større årsag til stigningen. Jørn Lehmann Petersen er enig og tror på, at mentaliteten i Region Syddanmark har ændret sig en smule.

- Jeg tror, at der generelt er en mere udbredt forståelse for, at vi skal udvise et større socialt ansvar som offentlig myndighed, fortæller Jørn Lehmann Petersen.

Tidligere patienter er kommet i arbejde

Psykiatrien har klaret sig bedst, når man ser udviklingen fra december 2018 til august 2019, hvor antallet af fleksjobbere er steget med ni personer. Psykiatrien har gjort meget ud af tiltaget "medarbejdere med brugerbaggrund", hvor man ansætter tidligere patienter til at hjælpe de nye patienter. Ole Ryttov, sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, oplever et positivt udfald af dette initiativ.

- De nye patienter kan opleve tidligere patienter, som er kommet igennem det at være psykisk syg. Disse medarbejdere er gode lysende eksempler på, at man kan få det bedre igen, fortæller Ole Ryttov.

Tiltaget kommer som følge af en efterspørgsel fra patienter og pårørende, og Kurt Espersen håber, at andre vil tage ved lære af de gode erfaringer.

- Vi er i gang med at brede dette koncept ud til de enheder i Region Syddanmark, som kan drage nytte af det, fortæller Kurt Espersen.

Selvom Jørn Lehmann Petersen er tilfreds med tallene, ønsker han et fortsat fokus på området, så regionen skaber endnu flere fleksjob til dem, der har brug for det.

- Mennesker, der ikke kan arbejde fuldtid grundet sygdom eller personlige problemer, har det svært nok i forvejen. Derfor skal disse mennesker have nemmere ved at finde et fleksjob, ellers kan det godt se rigtig håbløst ud for dem, fortæller Jørn Lehmann Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce