Annonce
Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Borgere i Grindsted har i årevis været bekymrede for, om man bliver syg af at bo i byen som følge af forureningen fra Grindstedværket, der mellem 1924 og 1976 deponerede giftigt affald og forurenet spildevand flere steder i og omkring byen. Foto: Tobias Nicolai/Ritzau
Grindsted-rapport kunne "dokumentere", at det er sikkert at bo i Grindsted trods forurening, sagde Stephanie Lose i pressemeddelelse. Det skete til trods for advarsel fra forskningsleder.

Grindstedforureningen: Grindsted-rapporten, som regionen havde fået lavet af forskere fra SDU for at finde ud af, om man bliver syg af at bo tæt på Grindstedværket, kunne ikke dokumentere, at det generelt er sikkert at bo i byen. Advarslen kom fra forskningslederen bag Grindsted-rapporten selv.

Det viser et udkast til pressemeddelelsen, som Region Syddanmark sendte forbi forskningslederen, og som Information har fået aktindsigt i.

Men det valgte regionen at ignorere og sendte alligevel en pressemeddelelse ud til offentligheden, hvori regionsformand Stephanie Lose (V) slog fast, at »vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted«.

Annonce

Det skriver Information.

I udkastet til pressemeddelelsen kommenterede forskningslederen, at "det er et stærkt udtryk, at det kan dokumenteres" at det er sikkert og trygt at bo i Grindsted, sådan som Stephanie Lose påstod i pressemeddelelsen.

- Det er en politisk fortolkning, men ikke noget, rapporten kan dokumentere, fortsatte forskningslederen i sin kommentar.

Ignorerede invending

Men den centrale indvending ignorerede regionen, og Loses bestridte påstand fik altså lov at nå befolkningen i Grindsted, som i årevis har været bekymrede for, om man bliver syg af at bo i byen som følge af forureningen fra Grindstedværket, der mellem 1924 og 1976 deponerede giftigt affald og forurenet spildevand flere steder i og omkring byen.

Derfor igangsatte Region Syddanmark i 2018 en undersøgelse af borgernes sundhed – den såkaldte Grindsted-rapport. I lørdagens Information kritiserede en række eksperter regionen for at bruge rapporten til at forsøge at sætte et punktum i sagen, selv om undersøgelsen gjorde flere bekymrende sygdomsfund af sygdomme, der kan være knyttet til forureningen.

Claus Emmeche, lektor på Københavns Universitet og ekspert i forskningsetik, finder det "dybt problematisk", at Region Syddanmark på den måde forbigik forskningslederen bag rapporten.

- Det bekræfter jo, at de giver den en tand for meget for at spinne nyheden om den længe ventede rapport, siger han til Information

Annonce

Kritik fra eksperter

Også Heine Andersen, professor emeritus på Københavns Universitet, mener, det er opsigtsvækkende, at Stephanie Lose brugte Grindsted-rapporten som dokumentation for noget, forskningslederen bag ellers understreger ikke er tilfældet.

- Region Syddanmark kan have en interesse i at give et billede af, at der ikke er grund til at være nervøse, fordi forureningssagen i Grindsted kan påvirke huspriserne, regionsvalget osv. Det får man jo styrket mistanken om, når de vælger at overhøre forskerens kommentar, siger han til Information.

Ifølge Stephanie Lose, der også er formand for Danske Regioner, henviser formuleringen om, at det er trygt og sikkert at bo i Grindsted "til det faktum, at der i undersøgelsen er påvist en signifikant lavere dødelighed i Grindsted i forhold til sammenlignelige byer".

- Men set i bakspejlet, så skal man altid være varsom med at bruge ordet ‘dokumentere’ i sammenhæng med statistiske undersøgelser, siger hun til Information.

Annonce

Blev ikke informeret

Stephanie Lose fortæller, at hun ikke blev informeret af sit embedsværk i Region Syddanmark om forskningslederens kommentar til ordvalget ‘dokumentere’.

- Ordet indgik i det udkast til pressemeddelelsen, som jeg fik, og jeg var ikke vidende om forskninglederens overvejelse i forhold til den konkrete formulering og tænkte heller ikke selv over den i forbindelse med min egen godkendelse af pressemeddelelsen.

Stephanie Lose har "ingen kommentarer" til, at hendes embedsværk har set forskningslederens kommentar, men ignoreret den.

Forskningsleder på Grindsted-rapporten Annette Kjær Ersbøll, som også er professor på Statens Institut for Folkesundhed på SDU, fortæller i et skriftligt svar, at det var "en kommentar", hun kom med.

- Revidering af en tekst, i dette tilfælde en pressemeddelelse, er en proces, hvor mange ofte kommer med kommentarer og forslag. Den endelige version af pressemeddelelsen udarbejdede regionen, og hvilke af mine forslag eller kommentarer, der blev anvendt, var regionens valg. Det er dem, der stod som afsender på pressemeddelelsen, udtaler hun.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Birgitte tvinges til at indhente samtykke fra personer på ældgamle skole- og konfirmationsfotos i frygt for bøderegn: - Vanvittige regler kvæler os

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Spøgelsesbilist: Forvirret pårørende kørte den forkerte vej på motorvejen og mistede bilen

Vejen For abonnenter

Skal du investere i varmepumpe eller fjernvarme? Husejere i 13 byer får klar besked hurtigst muligt

Varde

Pia-Vera må ikke købe nyt tøj i et år: Ærligt, så har jeg lige skullet arbejde med mig selv i forhold til at gå i tøj, andre har gået i før mig

Sønderborg

Ny tradition: Damefrokosten er klar med plan for de næste tre år

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Esbjerg For abonnenter

I Esbjergs nye gør-det-selv-skov skal vi selv plante træerne: Lissi og Tom besøger deres træer flere gange om ugen

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Esbjerg

23-årig mand død i arbejdsulykke: Klemt ihjel på havnen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Billund

35-årig svinede betjente til - kæresten ville befri ham fra en anholdelse

Vejen For abonnenter

Martin Beck frygter at slide sin krop i stykker: Nu satser han i stedet på at sælge legetøj

Billund

Efter sex-beskeder: Chef er fratrådt

Annonce