Annonce
Sydjylland

Region Syddanmarks budget er på plads: Psykiatrien og klimaet bliver tilgodeset

Regionrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig over, at budgettet for 2020 nu er på plads. Arkivfoto: Liselotte Sabro/Ritzau Scanpix

Regionalt: Mandag aften vedtog Region Syddanmark budgettet for 2020, og her får blandt andet psykiatrien og klimaet en økonomisk indsprøjtning. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

En ny psykiatriplan, der ventes vedtaget i december, vil gælde fra 2020 til 2024 og her afsættes i første omgang 24 millioner kroner årligt.

Planen har blandt andet fokus på forskning i årsager til mental mistrivsel hos børn og unge. Der er samtidig fokus på at forebygge, at psykisk sårbare børn og unge står uden hjælp, fordi de ikke tilhører målgruppen for psykiatrien.

15 millioner kroner er afsat til klimatiltag, der blandt andet skal reducere regionens CO2-aftryk ved for eksempel bedre affaldssortering, øget genanvendelse og større fokus på klimarigtige indkøb.

Annonce

Fakta om budget 2020

Aftalen om budget 2020 indeholder:

206 mio. kr. til stigende medicinudgifter og til udgifter forbundet med, at den gennemsnitlige levealder stiger og syddanskerne derfor har brug for flere sundhedsydelser.

50 mio. kr. til apparatur og genanskaffelser.

80 mio. kr. ekstra til sundhedsområdet, hvoraf de 24 mio. kr. er øremærket til psykiatriområdet.

20 mio. kr. til forbedrede introduktionsforløb for nyansatte samt styrkelse af uddannelsestilbud til de sundhedsprofessionelle, som allerede er aftalt og finansieret af merbesparelsen fra det gennemførte udbud af vaskeriydelser.

15 mio. kr. er til regional udvikling og dermed også til arbejdet med klima og bæredygtighed.

Derudover indeholder aftalen et engangsbeløb på 65 mio. kr. til indkøb af nyt udstyr, digitalisering og udbredelse af gode løsninger til hele regionen.

45 mio. til udvikling af medarbejdere

Regionen skriver desuden i pressemeddelelsen, at der er afsat 45 millioner kroner til at sikre, at regionens medarbejderne trives og har de rette kompetencer til at udføre deres opgaver.

Pengene skal blandt andet gå til at styrke medarbejdernes kommunikative og digitale kompetencer, forbedre introduktionsforløbet for nye medarbejdere og udvikle den lægelige videreuddannelse.

Regionrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig over, at budgettet for 2020 nu er på plads:

- Vi har fået en god økonomiaftale med regeringen i år. Sammenholdt med den gode og stabile økonomi, vi har i regionen, har det været muligt at prioritere rigtig mange områder i årets budgetaftale. Det er glædeligt og vil gavne både patienterne og medarbejderne, udtaler Stephanie Lose i pressemeddelesen.

Bredt budgetforlig

Budgetforliget blev indgået af partierne Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og løsgænger Marianne Mørk Mathiesen.

Samlet set står 39 af regionsrådets 41 medlemmer bag forliget. Enhedslistens to mandater er ikke med i forliget.

Læs hele budgetforliget her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce