Annonce
Indland

Region trækker opgave hjem: Laver eget korps af tolke

Regionens hovedsæde i Vejle. Foto: Region Syddanmark

Region Syd danner eget tolkekorps, som skal sikre, at der ikke sker misforståelser mellem læger og patienter.

Region Syddanmark etablerer næste år sit eget korps med 20-25 tolke.

Det har et flertal i regionsrådet mandag besluttet.

Det nye tolkekorps skal sikre, at der altid er tolke til rådighed, som kan sikre, at der ikke sker misforståelser mellem læger og patienter.

Hidtil er opgaven blevet udbudt til private firmaer. Men kvaliteten har ikke været i orden, siger sundhedsudvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S).

- Det har ikke kvalitetsmæssigt været godt nok, det vi har haft hidtil. De har ikke leveret tolke til tiden, og vi har ikke været tilfredse med kvaliteten af tolkningen.

- Derfor danner vi vores eget korps, så vi selv har hånd i hanke med tingene, siger han.

Dagbladet Information skrev i oktober om 51-årige Søren Rasmussen fra Silkeborg, der blev ansat som swahili-tolk i tre tolkebureauer.

Det skete, selv om hans ordforråd på swahili var stærkt begrænset.

- Jeg kan sige goddag, godmorgen og bestille to kolde øl. Det er dét, fortalte han avisen.

De samme problemer er man løbet ind i hos Region Syddanmark, og det øger risikoen for, at der sker fejl i behandlingen af patienter.

- Vi ved, at manglende eller mangelfuld tolkning i nogle tilfælde har ført til misforståelser, der har ledt til fejlbehandling eller har forlænget patientens udrednings- og behandlingsforløb unødigt, siger Thies Mathiasen (DF), formand for psykiatri- og socialudvalget.

Der findes ikke nogen national tolkeuddannelse, så den syddanske region skal selv skrue et uddannelsesforløb sammen.

Poul-Erik Svendsen regner ikke med, at det bliver dyrere at løse opgaverne med eget tolkekorps. Tværtimod.

- Det bliver ikke dyrere end nu, men kan klares for de samme penge. Og når det kommer op at køre, så forventer jeg også, det bliver billigere, siger han.

Det nye tolkekorps vil få base på sygehuset i Kolding. En stor del af tolkeopgaverne vil blive klaret via videotolkning, men tolkene vil også møde op personligt, når der er brug for det.

Tolkekorpset ventes at være på plads i løbet af 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce