Annonce
Aabenraa

Regionen giver grønt lys for lukning af Tønder Tinglev-banen

Tønder Tinglev-banen er i så dårlig stand, at eksperter skønner, at det vil koste mere end 230 millioner kroner at gøre den egnet til godstransport igen. Billedet er taget ved jernbanebroen i Tønder, der er så skrøbeligt, at den er lukket for gående. Foto: Uwe Iwersen

Mens lokale jernbanefolk raser, og Tønder Kommune holder sig til diplomatiske formuleringer, er Region Syddanmark klar i mælet: Banedanmark må for vores skyld gerne nedlægge Tønder-Tinglev-banen. Høringsfristen går frem til 26. maj.

TØNDER: - Ingen alarm fra vores side.

Sådan lyder beskeden kort fortalt fra Region Syddanmark til Banedanmark i forhold til den aktuelle offentlige høringsfase om en eventuel nedlæggelse af Tønder-Tinglev banen.

- Region Syddanmark er indforstået med, at Tønder-Tinglev banen nedlægges, lyder den officielle besked, efter at sagen har været til behandling i regionens udvalg for regional udvikling, der har Venstre-manden Bo Libergren som formand.

- Baggrunden for vores indstilling er primært et lokalt ønske om at man kan bruge strækningen til noget bedre; en cykelsti. Desuden er det temmelig længe siden, at der har kørt tog på strækningen, så det tjener ikke noget formål at have den liggende på den måde. Naturen er ved at tage den tilbage, siger Bo Libergren.

I forhold til den godstrafik, som lokale jernbanefolk gerne ser genetableret på strækningen, peger udvalgsformanden på, at vore dages godstrafik primært foregår fra terminal til terminal.

- Fra vores del af landet betyder det fra Taulov og ud i Europa. Så det er svært at se, at strækningen Tønder-Tinglev gør den store forskel i den sammenhæng, siger Bo Libergren.

Sagen

Passagerdriftrn på Tønder-Tinglev banen blev indstillet i 1971. I 2002 kørte det sidste godstog på strækningen, som således har henligget ubenyttet i 15 år.Denne lange pause er baggrund for, at Transport-, bygnings- og boligministeren har bedt Banedanmark om at indlede en høring om en eventuel nedlæggelse af banen.

Når kørslen på strækningen er indstillet, skyldes det banelegemets dårlige stand.

Prisen for en istandsættelse svinger markant. Mens tilhængerne af godstransporten regner med, at banen kan gøres køreklar for 30 mio. kr., har Banedanmark nævnt et beløb på 228 mio. kr.

Tønder og Aabenraa kommuner har tidligere tilkendegivet, at de i fællesskab vil etablere en cykelsti på strækningen, hvis banen nedlægges.

Prisen

Medvirkende til det regionale udvalgs indstilling er også en vurdering af, at fremtidig togdrift på strækningen formentlig vil forudsætte en total sporombygning, der tilbage i 2009 blev skønnet til at beløbe sig på 235 mio. kr.

Siden dengang vurderes udgiften til renovering at være steget, dog uden beløbsangivelse.

Hvis der derudover også ønskes passagerdrift, vil beløbet være endnu højere, hvor heller ikke dette yderligere beløb er angivet.

I 2013 er det beregnet, at det vil koste yderligere 232 mio. kr. at installere Banedanmarks nye signalsystem på strækningen.

Landsforeningens Danmarks Jernbaner, der har hovedsæde i Tønder, kræver, at Banedanmark i stedet for at nedlægge forbindelse burde arbejde på at genåbne den.

- Alt andet ville være uambitiøst, skriver landsforeningen i et officielt høringssvar, der er underskrevet af Anders Madsen, Nakskov, der er medlem af landsforeningens infrastrukturudvalg.

Infrastrukturudvalget kritiserer i sit høringssvar i skarpe vendinger, at Banedanmark først lader Tønder Tinglev-banen tilgro og afmonterer vitale dele, for bagefter at bruge strækningens dårlig stand som argument for at nedlægge den.

Annonce

Både-og fra kommunen

Tønder Kommune slår i sit høringssvar til lyd for både at bevare banen, men forudser samtidig også muligheden for en nedlæggelse.

- En genetablering af jernbanestrækningen mellem Tønder og Tinglev vil give mulighed for at forbedre rammevilkårene i det vestlige Danmark i forhold til at få tiltrukket mere erhverv som en mere alsidig infrastruktur for det allerede etablerede erhvervs, hedder det i oplægget til høringssvaret til Banedanmark.

I forbindelse med en nedlæggelse, er banelegemet i den nuværende kommuneplan som alternativ udlagt som et stianlæg.

- Men vi mener ikke, at det er os, der skal fjerne skinnerne og rydde op. Det må være Banedanmarks opgave, hvilket også vil fremgå af vores høringssvar, har formanden for teknik- og miljøudvalget Bo Jessen (V), tidligere bebudet.

Banedanmarks høringssvar i forbindelse med den foreslåede nedlæggelse går frem til 26. maj.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Esbjerg

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce