Annonce
Sydjylland

Regionen har et nyt tolke-udbud klar til foråret

Region Syddanmark er begyndt på arbejdet for et nyt udbud, efter de måtte ophæve kontrakten med den tidligere tolkeleverandør, Tolke Danmark.

Efter Region Syddanmark ophævede kontrakten med Tolke Danmark torsdag den 9. februar, er arbejdet mod et nyt udbud sat i gang.

Region Syddanmark har igangsat arbejdet med at lave et nyt udbud til en ny tolkeleverandør. Det sker, efter regionen måtte opsige samarbejdet med Tolke Danmark, der kun nåede at vare lidt over en uge.

- Vi er gået i gang, og jeg regner med, at vi får lavet en udbudsbekendtgørelse i løbet af foråret, siger økonomidirektør i Region Syddanmark, Mogens Sehested Kristensen.

Udeblivelser og mangel på bekræftelser af aftaler lagde til grund for ophævelsen af kontrakten.

- Det kan jo sagtens være, at de ikke havde fået noget bekræftet, og så alligevel var klar til at stille med en tolk. Men man kan bare ikke leve med den usikkerhed, siger Mogens Sehested Kristensen.

Annonce

Sagen kort

Alle landets regioner havde i efteråret 2016 fælles udbud på, hvilke tolkeleverandører der skulle stå for tolkeopgaver i de enkelte regioner. I Region Syddanmark vandt firmaet Tolke Danmark opgaven.Den 1. februar 2017 skulle Tolke Danmark så i gang med tolkearbejdet for regionen. Men allerede dagen efter, torsdag den 2. februar, overvejede Region Syddanmark at ophæve samarbejdet med Tolke Danmark. Region Syddanmark begrundede ophævelse med, at tolke ikke dukkede op, og med mangel på bekræftelse af bookingaftaler.

Torsdag den 9. februar stoppede samarbejdet med Tolke Danmark med øjeblikkelig virkning.

Regionen er nu begyndt på et nyt udbud, så der kan blive indgået en kontrakt med en ny tolkeleverandør.

JydskeVestkysten har igennem hele sagens dækning forsøgt at komme i kontakt med Tolke Danmarks direktør, Abdirahman Shaafici. Det har ikke kunne lade sig gøre.

Tolke Danmark arbejder gratis

Selvom kontrakten blev ophævet den 9. februar, har Tolke Danmark tilbudt at hjælpe med tolkeydelser til og med den 19. februar:

- Aftalen er, at de har stillet sig til rådighed, hvis vi gerne vil have dem til at tolke. Men vi kan også lade være, for kontrakten er sådan set ophørt, siger Mogens Sehested Kristensen.

Indtil en ny leverandør er fundet, har regionens sygehuse og praktiserende læger fået en liste over andre tolkeleverandører, de kan kontakte. Tolke Danmark fremgår ikke på denne liste.

- Regionen skulle have betalt Tolke Danmark, så det er også den, der betaler den alternative tolkning, siger Mogens Sehested Kristensen og fortsætter:

- Omvendt betaler vi ikke Tolke Danmark.

Fra den 1. februar til den 9. februar havde Tolke Danmark 88 udeblivelser og 472 tolkebestillinger, som ikke var blevet bekræftet, oplyser Region Syddanmark. Disse opgørelser lavede regionen inden mødet med Tolke Danmark tirsdag i sidste uge.

JydskeVestkysten har forsøgt at komme i kontakt med Tolke Danmarks direktør Abdirahman Shaafici igennem hele dækningen af sagen. Selskabets sekretær har flere gange stillet os videre til direktørens telefon, men uden svar. Det har heller ikke været muligt at få oplyst et direkte telefonnummer eller en personlig mailadresse til Abdirahman Shaafici.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce