Annonce
Billund

Regionen tager beslutning om rensningsanlæg i Grindsted Å til sommer

Grindsted Å, som slynger sig gennem byen, er forurenet. Foto: Martin Ravn
Region Syddanmark forventer, at man til sommer ved, om der snart sættes gang i et oprensningsanlæg ved åen. Hvis alt går vel, er anlægget i drift allerede fra december 2019.
Annonce

Grindsted: Når det bliver sommerferie, forventer Region Syddanmark at have en afklaring på, hvad der skal ske i Grindsted Å.

Som skrevet forleden håber regionen på at have et afværgeanlæg oppe at køre i 2020, og det bliver rådgivningsvirksomheden Cowi, som skal komme med et bud på hvordan, og hvilken pris det vil koste at etablere og drive afværgeanlægget.

Allerede ved udgangen af maj skal Cowi aflevere sin vurdering. En eventuel planlægning af anlægget vil derefter kunne sættes i gang til august, hvis regionsrådet er tilfreds med et af forslagene. I givet fald er det regionens mål, at det midlertidige afværgeanlæg er etableret og sat i drift inden nytår - altså så tidligt som december 2019.

- Den del, som er sat i gang nu, drejer sig om en midlertidig indsats, der skal køre, indtil vi kan etablere en permanent afværgeindsats. Ligesom i Kærgård Klitplantage skal der først laves en række undersøgelser og eventuelt etableres et pilotprojekt, som skal kvalificere mulighederne for, hvordan et permanent afværgeanlæg kan se ud. Ved en permanent indsats taler vi om et anlæg, som skal behandle en væsentligt større vandmængde end det midlertidige anlæg, og et anlæg, som skal køre i årtier, siger Jørn Lehmann Petersen (S), formanden for miljøudvalget i Region Syddanmark, via en pressemeddelelse.

Regionens tidsplan

Fase 1 løber indtil 24. maj: Til udredningsarbejdet er Cowi valgt som rådgiver med Geosyntec som underrådgiver. Begge har erfaring fra opgaverne med at fjerne forurening i Kærgård Klitplantage. Når Cowi har afleveret sin udredning, skal den politisk behandles i miljøudvalget 18. juni 2019 og efterfølgende i regionsrådet, inden man eventuelt går videre til fase 2 og 3.

En eventuel fase 2 vil indeholde detailplanlægning af et afværgeanlæg og vil tidligst kunne iværksættes til august.

En eventuel fase 3 vil indeholde etablering, opstart og indkøring af afværgeanlægget. Hvis alt klapper, kan anlægget være i drift i løbet af december 2019.

Annonce

Formand: Mærkbar effekt

Regionsrådet afsatte i budgetforliget sidste efteråret 10 millioner kroner til at få gjort noget ved udsivningen af forurenende stoffer fra fabriksgrunden til Grindsted Å.

Stephanie Lose (V), formand for regionsrådet, er glad for, at regionen nu kan sætte gang i arbejdet med finde ud af, hvad man kan gøre i åen.

- Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver klogere på forureningen, så vi får gjort tingene i den rigtige rækkefølge. I dag er der ingen tvivl i om, at det rigtige er at starte ved Grindsted Å. For det er her, man vil kunne få en umiddelbar og mærkbar effekt for de penge, partierne bag budgetforliget har afsat, siger Stephanie Lose (V).

Annonce

Størst effekt ved åen

I alt er der anvendt og produceret 1.169 forskellige stoffer på det tidligere Grindstedværket. Mange af stofferne, herunder klorerede opløsningsmidler, oliestoffer og nogle medicinalprodukter, kan være skadelige for miljøet.

Det er ikke tilfældigt, at regionens indsats over for forureningsfanen i grundvandet fra fabriksgrunden sker tæt på åen. Ifølge regionen vil en udgravning af forureningen på fabriksgrunden formentlig tidligst kunne måles ved åen om 50 år, fordi forureningen er så længe om at blive transporteret med grundvandet. Samtidig viser regionens undersøgelser, at størstedelen af forureningen allerede har forladt fabriksgrunden.

- Der har i mange år fosset forurenet grundvand ud i Grindsted Å. Men for første gang har vi nu viden og teknologi til at kunne forsøge at gøre noget ved det. Så er det eneste ansvarlige også at gøre det så hurtigt som muligt. I dette tilfælde taler vi om snarere ét år end to, hvis alting går, som det skal, siger Stephanie Lose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Annonce