Annonce
Sydjylland

Regionen til vaskerimedarbejdere: Flyt med eller bliv arbejdsløs

Fra årsskiftet lukker Syddanske Vaskerier. Opgaven med at vaske tøj og linned fra sygehusene i Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg, Odense og Nyborg ryger til De Forenede Dampaskerier. Foto: Yilmaz Polat
På papiret er medarbejderne på Syddanske Vaskerier, som snart lukker, hyret. I praksis er de fyret. Medarbejderne i henholdsvis Odense, Svendborg og Vejle skal virksomhedsoverdrages til deres nye arbejdsplads i enten Skovlunde eller Aalborg. Det sker efter et udbud i Region Syddanmark, som har vakt skarp kritik.

Fra 1. januar 2020 bliver det De Forende Dampvaskerier og Berendsen Textil Service, der vasker al vasketøjet fra samtlige sygehuse i Region Syddanmark. Hidtil har dele af funktionen været varetaget af Syddanske Vaskerier, som lukker ved årsskiftet. De påvirkede medarbejdere bliver virksomhedsoverdraget, og De Forenede Dampvaskerier vil fra årsskiftet fragte vasketøjet til enten Skovlunde ved København eller Aalborg.

Som beskrevet den seneste uge i avisen Danmark har det medført kritik fra både ansatte, tillidsfolk og politikere.

Region Syddanmark besvarer i et dokument, som avisen har fået aktindsigt i, spørgsmål fra Syddanske Vaskeriers bekymrede medarbejdere.

Heri forsikrer Region Syddanmark, at ingen medarbejdere risikerer ”opsigelse som følge af virksomhedsoverdragelsen”. Regionen har imidlertid konstateret, at der ved en øget geografisk afstand på mere 45 kilometer er tale om en såkaldt ”væsentlig ændring”.

- Hvis der er tale om en væsentlig ændring, har man som medarbejder en ret til at betragte det som en opsigelse, hvor man har ret til løn i opsigelsesperioden. Hvis man selv siger op, har man helt andre og dårligere vilkår, forklarer økonomidirektør i Region Syddanmark Mogens Sehested Kristensen til avisen Danmark.

Sagen kort

Et flertal i regionsrådet i Syddanmark besluttede i november, at al hospitalsvask fremover skal udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service. Regionen har beregnet, at den vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber.

Regionen havde håbet, at De Forenede Dampvaskerier ville beholde nogle af de lokale vaskefaciliteter i Vejle, Odense og Svendborg, men virksomheden har besluttet at samle alt arbejdet i Aalborg og Skovlunde ved København.

Det betyder, at cirka 100 tons tøj ugentligt skal køres hundredvis af kilometer for at blive vasket. Politikere i regionsrådet erkender, at det vil øge miljøbelastningen stik imod regionens målsætning, der tager udgangspunkt i FN's verdensmål om at reducere CO2-udslippet. Men det er prisen for at kunne spare 29 millioner kroner, lyder det fra flere af dem.

I noget mindre omfang bliver tøj, der hidtil er blevet vasket i Aalborg, fremover vasket i Varde.

Ifølge en rapport fra Miljømærkning Danmark/Svanen udgør transport kun fem procent af det samlede CO2-aftryk inden for tekstilservices, mens energiforbruget på vaskeriet står for 80 procent.

Jura og praksis

Fra årsskiftet vil vasketøj fra Odense Universitetshospital køres til Skovlunde, mens Sygehus Lillebælt sender det til Aalborg. For samtlige 130 medarbejdere på det nuværende Syddanske Vaskerier, der arbejder i Svendborg, Odense eller Vejle, er der altså tale om en ”væsentlig ændring”, der er foranledning til opsigelse.

Mogens Sehested Kristensen, rent juridisk er medarbejderne sikret på, trods af at de virksomhedsoverdrages, men det er de jo bare ikke i praksis?

- Nej, og jeg tror aldrig nogensinde, at nogen har lovet, at alle job er sikret, udover at man er sikret de rettigheder, der er i en virksomhedsoverdragelse.

Så du er enig i, at de er sikret juridisk, men ikke i praksis?

- Det har man aldrig nogensinde kunnet love. I så fald vil det være på en anden virksomheds vegne.

Mogens Sehested Kristensen understreger, at medarbejderne er bedre stillet med de rettigheder, der følger med en virksomhedsoverdragelse, end hvis der var tale om et udbud uden virksomhedsoverdragelse.

Annonce

Ikke papir værd

Spørger man tillidsrepræsentanten for Syddanske Vaskeriers medarbejdere i Odense, May Britt Larsen, gør virksomhedsoverdragelsen ikke nogen reel forskel.

- Vi bliver virksomhedsoverdraget, men den overdragelse er ikke det papir værd, den er skrevet på, hvis vi alligevel bliver opsagt den 1. januar.

Også Thenna Madsen, der er tillidsrepræsentant for medarbejderne i Vejle, kritiserer regionens håndtering af sagen.

- Jeg synes faktisk, økonomidirektøren vasker hænder i den her lov om virksomhedsoverdragelse. Godt nok har vi fået et tilbud, men det er jo ikke et reelt tilbud. Det er fuldstændig urealistisk, at medarbejdere, der har en løn på 22-24.000 kroner skal fragte sig til Skovlunde eller Aalborg hver dag, lyder det.

Mogens Sehested Kristensen har ingen kommentarer til den kritik.

SF stemte sammen med Enhedlisten og en enkelt socialdemokrat imod beslutningen om at tildele de to vaskerier opgaven. Regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) har på vegne af sit parti stillet spørgsmål til regionens forvaltning i sagen, da partiet er bekymret for en "helt usandsynlig dårlig behandling af ansatte i regionens vaskerier".

Karsten Fogde understreger, at regionen bør lægge sig i selen for at hjælpe de ansatte.

- Hensynet til medarbejdernes ve og vel må sættes i centrum og regionen må træde i karakter som formidler af job, uddannelse, jobmuligheder, psykologbistand eller hvad der skal til for at sikre hver enkelt vaskerimedarbejder en ordentlig overgang efter nedlukning af vaskerierne. Eller før, om det byder sig, siger SF'eren, der endnu ikke har fået svar på partiets spørgsmål.

Regionen er i gang med at forsøge at hjælpe de ansatte videre i job inden for regionens grænser.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Livsstil

Deres far blev ramt af et lyn: Torsdag løb sønnerne fra de fleste

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Sydjylland For abonnenter

Lærere holder mund, når elever slår dem: - Det er voldsomt tabubelagt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Esbjerg For abonnenter

Tidligere kendt advokat skyder penge i lokal iværksætters lejeeventyr

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce