Annonce
Billund

Regionen undersøger mulig forurening ved børnehave

Region Syddanmark har sat gang i undersøgelser, som skal fastslå, om jorden under legepladsen ved Børnehuset Andedammen i Vorbasse, gemmer på en hidtil ukendt forurening. Arkivfoto

Region Syddanmark arbejder for tiden på at finde ud af, om jorden under legepladsen ved Børnehuset Andedammen i Vorbasse gemmer på en hidtil ukendt forurening.

Vorbasse: Børnene i Børnehuset Andedammen i Vorbasse må fortsat finde sig i at have en mindre legeplads end sædvanligt at boltre sig på. Sådan fortsætter det en rum tid endnu, for der er netop sat gang i undersøgelser, som skal vise, om den jord, legepladsen er placeret oven på, er forurenet.

For en måneds tid siden fandt en pædagog i børnehaven et stykke eternit i jorden. En undersøgelse af det lille stykke eternit viste, at det indeholdt asbest, og derfor blev legepladsen omgående spærret af, så det kunne blive undersøgt til bunds, om der i jorden befandt sig mere sundhedsskadeligt materiale.

- Lige nu er regionen ved at undersøge, hvor stort omfanget af problemerne er. Det er undersøgelser, som er gået i gang i denne uge, og i forhold til hvad de viser, skal vi så have fundet ud af, hvilken løsning der skal til for at afhjælpe problemet, fortæller Lisbeth Østergaard, der er dagtilbudschef i Billund Kommune.

Annonce

Fra at vide, at der i jorden lå noget eternit med asbest, er vi nu gået i gang med at handle, så vi kan være sikre på, at den løsning, vi sætter i værk, også er den rigtige.

Lisbeth Østergaard, dagtilbudschef, Billund Kommune

Undersøgelse er i gang

Det er endnu uvist, om det stykke eternit indeholdende asbest, som en pædagog fiskede op fra jorden, er det eneste af sin slags i området, eller om der befinder sig større mængder af forurenet materiale under jorden på legepladsen. Det er processen med at finde frem til netop dette, som nu er i gang.

- Fra at vide, at der i jorden lå noget eternit med asbest, er vi nu gået i gang med at handle, så vi kan være sikre på, at den løsning, vi sætter i værk, også er den rigtige, siger Lisbeth Østergaard.

Resultaterne af undersøgelserne forventes at ligge klar relativt hurtigt, og hvis det bliver nødvendigt med et større arbejde for at få ordnet problemet, vil også det blive klaret snarest.

- Hvis det ender med, at der skal afgraves noget jord, vil det højst sandsynligt påbegynde i uge 42, siger Lisbeth Østergaard.

Mens arbejdet står på, er det område af legepladsen, hvor det forurenede stykke eternit blev fundet, spærret af, så børnene ikke kommer i kontakt med den potentielt forurenede jord.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce