Annonce
Billund

Regionen vil have en pris på en oprydning i Grindsted

Region Syddanmark vil undersøge, hvad det vil koste at rydde op i Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn
Der skal sættes kroner og øre på, hvad det vil koste at få ryddet op i Grindsted.
Annonce

Grindsted: Et større trecifret millionbeløb.

Det er det tætteste, man indtil videre har af bud på, hvad det vil koste at rydde op i Grindsted by efter Grindstedværkets forureninger.

Uvisheden om beløbet gør det dog svært at få Folketinget overbevist om, at der skal sættes penge af til en oprydning, mener politikerne i Region Syddanmark.

De har derfor besluttet i årets budgetforlig, at der nu skal laves en samlet plan for, præcist hvad det vil koste at rydde op i byen, og hvordan en tidsplan for det realistisk kan sættes sammen. Formålet er at kunne gå til Folketinget med en konkret plan for at rydde op efter generationsforureningen.

- Er det 200 millioner, en halv milliard eller en milliard, der skal til? Så længe vi ikke ved det, er det svært at få Folketinget med, for så ved man ikke, hvor mange penge man skal sætte af, siger Kristian Nørgaard (V), regionrådsmedlem fra Grindsted.

Undersøgelser

Politikerne i Region Syddanmark er blevet enige om at sætte undersøgelser i gang, der skal ende med en samlet plan for en oprydning af forureningen i byen - herunder prisen og en realistisk tidsplan.
Annonce

Plan for delelementer

Det er ikke kun en pris på en total oprydning, regionen vil finde. Der skal også sættes pris på eventuelle deloprydninger, for eksempel af den gamle losseplads og banegravsdepotet - og prioriteres hvad der først skal ryddes op i.

- Vi får nok ikke en milliard i morgen. Derfor er det vigtig, at hvis vi kan få - lad os bare sige - 250 millioner kroner, så kan vi på Christiansborg sige: Jamen, så vil vi måske prioritere den gamle losseplads først, fordi forureningen derfra stadig er i bevægelse, siger Kristian Nørgaard.

Han understreger, at der ikke lægger nogen prioriteringer fast endnu. Det skal planen være med til.

Undersøgelserne, af hvad det vil koste at rydde op, går formentlig i gang i starten af 2020. Håbet er nemlig, at planen ligger klar senest i efteråret 2020, når der skal forhandles finanslov igen.

Politikerne er også enige om fortsætte indsatser, der på den korte bane bekæmper forureningen. Planen er derfor stadig, at der omkring årsskiftet sættes et projekt i gang ved åen for at rense det forurenede grundvand, der løber op i åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vandski stjålet fra båd på land

Regionalt For abonnenter

X Factor-Emil slår sig løs til Dirty Dancing og har sin egen playliste på karaokebaren: - The Beatles er fed at fyre den af til

Annonce