Annonce
Billund

Regionen vil have en pris på en oprydning i Grindsted

Region Syddanmark vil undersøge, hvad det vil koste at rydde op i Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn
Der skal sættes kroner og øre på, hvad det vil koste at få ryddet op i Grindsted.

Grindsted: Et større trecifret millionbeløb.

Det er det tætteste, man indtil videre har af bud på, hvad det vil koste at rydde op i Grindsted by efter Grindstedværkets forureninger.

Uvisheden om beløbet gør det dog svært at få Folketinget overbevist om, at der skal sættes penge af til en oprydning, mener politikerne i Region Syddanmark.

De har derfor besluttet i årets budgetforlig, at der nu skal laves en samlet plan for, præcist hvad det vil koste at rydde op i byen, og hvordan en tidsplan for det realistisk kan sættes sammen. Formålet er at kunne gå til Folketinget med en konkret plan for at rydde op efter generationsforureningen.

- Er det 200 millioner, en halv milliard eller en milliard, der skal til? Så længe vi ikke ved det, er det svært at få Folketinget med, for så ved man ikke, hvor mange penge man skal sætte af, siger Kristian Nørgaard (V), regionrådsmedlem fra Grindsted.

Annonce

Undersøgelser

Politikerne i Region Syddanmark er blevet enige om at sætte undersøgelser i gang, der skal ende med en samlet plan for en oprydning af forureningen i byen - herunder prisen og en realistisk tidsplan.

Plan for delelementer

Det er ikke kun en pris på en total oprydning, regionen vil finde. Der skal også sættes pris på eventuelle deloprydninger, for eksempel af den gamle losseplads og banegravsdepotet - og prioriteres hvad der først skal ryddes op i.

- Vi får nok ikke en milliard i morgen. Derfor er det vigtig, at hvis vi kan få - lad os bare sige - 250 millioner kroner, så kan vi på Christiansborg sige: Jamen, så vil vi måske prioritere den gamle losseplads først, fordi forureningen derfra stadig er i bevægelse, siger Kristian Nørgaard.

Han understreger, at der ikke lægger nogen prioriteringer fast endnu. Det skal planen være med til.

Undersøgelserne, af hvad det vil koste at rydde op, går formentlig i gang i starten af 2020. Håbet er nemlig, at planen ligger klar senest i efteråret 2020, når der skal forhandles finanslov igen.

Politikerne er også enige om fortsætte indsatser, der på den korte bane bekæmper forureningen. Planen er derfor stadig, at der omkring årsskiftet sættes et projekt i gang ved åen for at rense det forurenede grundvand, der løber op i åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Indbrudstyve smed PH-lamper fra sig

Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Kolding

Handicap-forum kritiserer adgangsforholdene på Kolding Sygehus: Det er for hårdt at komme ind i manuel kørestol

Kolding For abonnenter

Emilie skal flytte fra sin lejlighed på grund af rotter: - Jeg kan ikke sove om natten

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];