Annonce
Billund

Regionen vil have en pris på en oprydning i Grindsted

Region Syddanmark vil undersøge, hvad det vil koste at rydde op i Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn
Der skal sættes kroner og øre på, hvad det vil koste at få ryddet op i Grindsted.

Grindsted: Et større trecifret millionbeløb.

Det er det tætteste, man indtil videre har af bud på, hvad det vil koste at rydde op i Grindsted by efter Grindstedværkets forureninger.

Uvisheden om beløbet gør det dog svært at få Folketinget overbevist om, at der skal sættes penge af til en oprydning, mener politikerne i Region Syddanmark.

De har derfor besluttet i årets budgetforlig, at der nu skal laves en samlet plan for, præcist hvad det vil koste at rydde op i byen, og hvordan en tidsplan for det realistisk kan sættes sammen. Formålet er at kunne gå til Folketinget med en konkret plan for at rydde op efter generationsforureningen.

- Er det 200 millioner, en halv milliard eller en milliard, der skal til? Så længe vi ikke ved det, er det svært at få Folketinget med, for så ved man ikke, hvor mange penge man skal sætte af, siger Kristian Nørgaard (V), regionrådsmedlem fra Grindsted.

Annonce

Undersøgelser

Politikerne i Region Syddanmark er blevet enige om at sætte undersøgelser i gang, der skal ende med en samlet plan for en oprydning af forureningen i byen - herunder prisen og en realistisk tidsplan.

Plan for delelementer

Det er ikke kun en pris på en total oprydning, regionen vil finde. Der skal også sættes pris på eventuelle deloprydninger, for eksempel af den gamle losseplads og banegravsdepotet - og prioriteres hvad der først skal ryddes op i.

- Vi får nok ikke en milliard i morgen. Derfor er det vigtig, at hvis vi kan få - lad os bare sige - 250 millioner kroner, så kan vi på Christiansborg sige: Jamen, så vil vi måske prioritere den gamle losseplads først, fordi forureningen derfra stadig er i bevægelse, siger Kristian Nørgaard.

Han understreger, at der ikke lægger nogen prioriteringer fast endnu. Det skal planen være med til.

Undersøgelserne, af hvad det vil koste at rydde op, går formentlig i gang i starten af 2020. Håbet er nemlig, at planen ligger klar senest i efteråret 2020, når der skal forhandles finanslov igen.

Politikerne er også enige om fortsætte indsatser, der på den korte bane bekæmper forureningen. Planen er derfor stadig, at der omkring årsskiftet sættes et projekt i gang ved åen for at rense det forurenede grundvand, der løber op i åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce