Annonce
Sydjylland

Regionen vil kunne sende dig afsted til hjertestop

Region Syddanmark vil sende frivillige ud til hjertestop i hele regionen. Håbet er, at man kan få hjælpen startet, før ambulancen er fremme. Arkivfoto: Colourbox

Frivillige skal udgøre en endnu større del af akuthjælpen i Region Syddanmark. Regionen forventer at kunne firdoble antallet af frivillige akuthjælpere og sende dem ud til hjertestop som første hjælp på stedet.

Hjælp: Hvis en borger falder om med et hjertestop, vil Region Syddanmark have endnu bedre mulighed for at sende en frivillig afsted til livreddende førstehjælp.

I dag er der flere ordninger, der får støtte til at yde hurtig hjælp til nødstedte syddanskere i områder med langt til en ambulance. De frivillige i yderområderne kontaktes af regionens alarmcentral og sendes afsted til hjertestop og ulykker, men regionen lægger nu op til, at ordningen skal udbredes til at gælde hjertestop i hele regionen og altså ikke bare i yderområder som Rømø, Langeland og Nordals.

- Det, der lægges op til, er, at man sammen med Dansk Folkehjælp giver en uddannelse i hjerte-lunge-redning. De frivillige skal derefter kunne tilkaldes med vores nye app gennem alarmcentralen, så vi kan få endnu mere gavn af hjertestartere rundt om i regionen, fortæller Thyge Nielsen, der er formand for Region Syddanmarks præhospital-udvalg, som skal drøfte oplægget på mandag.

Det er en frivillig akuthjælpsgruppe på Langeland, der har fået udviklet et program til mobiltelefoner, der kan se, hvor den frivillige befinder sig, så alarmcentralen kan sende vedkommende afsted til en nødsituation i nærheden.

Appen er blevet udbredt til de eksisterende akuthjælperforeninger i hele regionen, men nu vil regionen have endnu flere til at være til rådighed.

- Vi har fået ny teknologi, som gør, at vi kan alarmere folk hurtigt og effektivt, lige meget hvor de er henne, og det skal vi selvfølgelig udnytte, siger Thyge Nielsen.

Vi har fået ny teknologi, som gør, at vi kan alarmere folk hurtigt og effektivt, lige meget hvor de er henne, og det skal vi selvfølgelig udnytte.

Thyge Nielsen (V), formand for Region Syddanmarks præhospitaludvalg.

Frivillig akuthjælp

Projektet "Danmark redder liv" er en samarbejde mellem Dansk Folkehjælp og Region Syddanmark om udvidelse af brugen af frivillige ved hjertestop.Alle, som inden for de seneste to år har taget eller tager et førstehjælpskursus på niveau med Dansk Førstehjælpsrådskursus "medborgerførstehjælp", kan tilmelde sig ordningen. Sundhedspersonale med førstehjælpskunnen vil også kunne tilmelde sig.

24 procent overlever i dag et hjertestop i det offentlige rum, mens kun otte procent overlever et hjertestop i eget hjem.

Regionen lægger desuden op til, at man vil støtte de frivillige akuthjælpsordninger, der hidtil ikke har kunnet få økonomisk støtte, da de ligger i områder, "hvor responstiderne ikke er de længste", som der står i oplægget. Det drejer sig om ordninger i Vamdrup, Sommersted, Fjelstrup, Felsted og på Ærø.

Begge tiltag er på dagsordenen til mødet i præhospitaludvalget mandag den 8. maj.

Firdobler akuthjælp

Der er i dag omkring 500 frivillige akuthjælpere og nødbehandlere, men regionen vurderer at kunne rekruttere yderlige mindst 1.600 førstehjælpere i projektperioden.

Er det her en erkendelse af, at den frivillige indsats i nogle tilfælde har større betydning end den professionelle hjælp, I kan tilbyde?

- Det har vi vidst hele tiden. Vi ved godt, at når det er om hjertestop, er det lige meget, om vores responstid er på otte minutter - eller det er ikke lige meget, men den forskel, der virkelig gør noget, er, om der er nogen, der går i gang med at lave hjerte-lunge-redning. Det er det, der virkelig hæver overlevelsesgraden og sænker mengraden. Lige meget hvor fintmasket et net, vi laver, vil vi ikke kunne håndtere det alligevel. Derfor er det vigtigt, at borgerne bliver bevidste om deres eget værd og ansvar. Man kan som borger gøre en meget stor forskel, siger Thyge Nielsen.

Han understreger, at der altid også sendes en ambulance til de opkald, hvor der sendes en frivillig akuthjælper.

Annonce

Støtter overalt

Fem eksisterende akuthjælperordninger i Region Syddanmark har hidtil ikke kunnet få støtte af regionen, da de ikke ligger i områder med langt til en ambulance. Nu lægger regionen dog også op til, at disse regioner skal have støtte til at bidrage til akuthjælpen. Regionen vil støtte økonomisk til udstyr og uddannelse og håber, at det vil styrke ordningerne.

Annonce
Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Debat For abonnenter

Lars Løkke Rasmussens begejstring for samlingsregeringer er svær at dele

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Varde For abonnenter

Farlig flytning gik over al forventning: Lis synes bare, at hendes nye bosted er fantastisk

Haderslev

Efterforskning af død 50-årig fundet i fjorden er stadig i gang: Nu er manden blevet obduceret

Annonce