Annonce
Sydjylland

Regionen vil kunne sende dig afsted til hjertestop

Region Syddanmark vil sende frivillige ud til hjertestop i hele regionen. Håbet er, at man kan få hjælpen startet, før ambulancen er fremme. Arkivfoto: Colourbox

Frivillige skal udgøre en endnu større del af akuthjælpen i Region Syddanmark. Regionen forventer at kunne firdoble antallet af frivillige akuthjælpere og sende dem ud til hjertestop som første hjælp på stedet.

Annonce

Hjælp: Hvis en borger falder om med et hjertestop, vil Region Syddanmark have endnu bedre mulighed for at sende en frivillig afsted til livreddende førstehjælp.

I dag er der flere ordninger, der får støtte til at yde hurtig hjælp til nødstedte syddanskere i områder med langt til en ambulance. De frivillige i yderområderne kontaktes af regionens alarmcentral og sendes afsted til hjertestop og ulykker, men regionen lægger nu op til, at ordningen skal udbredes til at gælde hjertestop i hele regionen og altså ikke bare i yderområder som Rømø, Langeland og Nordals.

- Det, der lægges op til, er, at man sammen med Dansk Folkehjælp giver en uddannelse i hjerte-lunge-redning. De frivillige skal derefter kunne tilkaldes med vores nye app gennem alarmcentralen, så vi kan få endnu mere gavn af hjertestartere rundt om i regionen, fortæller Thyge Nielsen, der er formand for Region Syddanmarks præhospital-udvalg, som skal drøfte oplægget på mandag.

Det er en frivillig akuthjælpsgruppe på Langeland, der har fået udviklet et program til mobiltelefoner, der kan se, hvor den frivillige befinder sig, så alarmcentralen kan sende vedkommende afsted til en nødsituation i nærheden.

Appen er blevet udbredt til de eksisterende akuthjælperforeninger i hele regionen, men nu vil regionen have endnu flere til at være til rådighed.

- Vi har fået ny teknologi, som gør, at vi kan alarmere folk hurtigt og effektivt, lige meget hvor de er henne, og det skal vi selvfølgelig udnytte, siger Thyge Nielsen.

Vi har fået ny teknologi, som gør, at vi kan alarmere folk hurtigt og effektivt, lige meget hvor de er henne, og det skal vi selvfølgelig udnytte.

Thyge Nielsen (V), formand for Region Syddanmarks præhospitaludvalg.

Frivillig akuthjælp

Projektet "Danmark redder liv" er en samarbejde mellem Dansk Folkehjælp og Region Syddanmark om udvidelse af brugen af frivillige ved hjertestop.Alle, som inden for de seneste to år har taget eller tager et førstehjælpskursus på niveau med Dansk Førstehjælpsrådskursus "medborgerførstehjælp", kan tilmelde sig ordningen. Sundhedspersonale med førstehjælpskunnen vil også kunne tilmelde sig.

24 procent overlever i dag et hjertestop i det offentlige rum, mens kun otte procent overlever et hjertestop i eget hjem.

Regionen lægger desuden op til, at man vil støtte de frivillige akuthjælpsordninger, der hidtil ikke har kunnet få økonomisk støtte, da de ligger i områder, "hvor responstiderne ikke er de længste", som der står i oplægget. Det drejer sig om ordninger i Vamdrup, Sommersted, Fjelstrup, Felsted og på Ærø.

Begge tiltag er på dagsordenen til mødet i præhospitaludvalget mandag den 8. maj.

Annonce

Firdobler akuthjælp

Der er i dag omkring 500 frivillige akuthjælpere og nødbehandlere, men regionen vurderer at kunne rekruttere yderlige mindst 1.600 førstehjælpere i projektperioden.

Er det her en erkendelse af, at den frivillige indsats i nogle tilfælde har større betydning end den professionelle hjælp, I kan tilbyde?

- Det har vi vidst hele tiden. Vi ved godt, at når det er om hjertestop, er det lige meget, om vores responstid er på otte minutter - eller det er ikke lige meget, men den forskel, der virkelig gør noget, er, om der er nogen, der går i gang med at lave hjerte-lunge-redning. Det er det, der virkelig hæver overlevelsesgraden og sænker mengraden. Lige meget hvor fintmasket et net, vi laver, vil vi ikke kunne håndtere det alligevel. Derfor er det vigtigt, at borgerne bliver bevidste om deres eget værd og ansvar. Man kan som borger gøre en meget stor forskel, siger Thyge Nielsen.

Han understreger, at der altid også sendes en ambulance til de opkald, hvor der sendes en frivillig akuthjælper.

Annonce

Støtter overalt

Fem eksisterende akuthjælperordninger i Region Syddanmark har hidtil ikke kunnet få støtte af regionen, da de ikke ligger i områder med langt til en ambulance. Nu lægger regionen dog også op til, at disse regioner skal have støtte til at bidrage til akuthjælpen. Regionen vil støtte økonomisk til udstyr og uddannelse og håber, at det vil styrke ordningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce