Annonce
Sydjylland

Regionsrådsformand om nyt budgetforlig: - Der bliver sat en retning og sat nogle nye skibe i søen

Formand for Regionsrådet i Syddanmark, Stephanie Lose (V), er glad for budgetforliget, der faldt på plads mandag aften. Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Mandag aften faldt Region Syddanmarks budget for 2020 på plads med et bredt forlig i Regionsrådet. Formand Stephanie Lose (V) er glad for forliget, hvor der både har været plads til at give flere områder et løft og samtidig sætte nye initiativer i gang.

Syddanmark: Hvad er det bedste ved budgetforliget for 2020, som I netop har indgået?

- At vi har mulighed for at give mange forskellige områder på sundhedsområdet et løft og sætte mange nye ting i gang. Jeg er også glad for, at vi kan finde finansiering til at sætte en ny psykiatriplan i værk.

- Der bliver også prioriteret omkring 100 mio. til nye initiativer, og af dem bruger vi 45 mio. på forskellige ting, som skal bidrage til, at vores medarbejdere har de rette kompetencer, at de trives og har det godt. Medarbejderne er forudsætningen for, at vi kan levere god behandling til patienterne. Derfor er jeg glad for, at vi har mulighed for at sætte så massivt ind på området.

Hvad skal de 45 mio. bruges til?

- De skal for eksempel gå til at sikre bedre introduktionsforløb for nyuddannede, der bliver ansat i regionen. Til kompetenceudvikling, så man bliver bedre til at kommunikere med patienterne til gavn for både patienter og medarbejdere. Til digitale kompetencer og til projekter omkring bedre arbejdsmiljø. Og så skal de også gå til at styrke uddannelsesindsatsen for dem, vi har i uddannelse på vores sygehuse.

Hvad håber I, det tiltag kan føre til?

- Jeg håber, de mange initiativer tilsammen betyder, at vi får et endnu bedre sundhedsvæsen i Syddanmark, som det er bedre at være både patient og medarbejder i. Der bliver også sat mange initiativer i gang, som ikke bare er noget, der bliver sat penge af til i morgen, men som rækker frem i de kommende år. Der bliver sat en retning og sat nogle nye skibe i søen.

I kalder de 24 mio. til psykiatrien for et boost. Er det virkelig et boost?

- Det er det, der er skønnet for, hvad vi kan nå at bruge næste år i vores psykiatriplan. Det er vores plan at fortsætte med at finde finansiering, så vi i de kommende år ender med at komme op i omegnen af 70 mio. kroner årligt.

- 24 mio. ville ikke lyde af mange penge, hvis det var ude på et almindeligt stort sygehus som OUH, men psykiatrien i Syddanmarks budget er i omegnen af en tiendedel af vores resterende sygehuse, så det er faktisk et betragteligt beløb, vi tilfører psykiatrien, og som kommer oveni de 44 mio., vi tilførte sidste år, og de 23 mio. som var på finansloven i år.

Er der nogle steder i forliget, hvor I ikke helt er kommet i mål?

- Mange af de her ting kræver, at vi også følger op på dem i de kommende år. Det er noget, vi i fællesskab skal finde penge til i senere budgetforlig. Jeg tror heller aldrig, vi bliver færdige med hverken kompetenceudvikling eller investering i at sikre vores medarbejdere gode forhold. Der er masser af opgaver, der stadigvæk venter, ligesom vi skal finde yderligere finansiering til vores psykiatriplan. Det er topprioritet - også i de kommende år.

Er det realistisk at finde pengene til de initiativer i de kommende år også?

- Det håber jeg. Nu afleverer vi i 2020 et budget, som er i balance, og hvor der er luft til at sætte nye initiativer i gang. Det vil sige, at Syddanmark stadig har en stabil og sund økonomi at bygge videre på. Derfor håber jeg også, forhåbentlig med nogle fortsat gode økonomiaftaler med regeringen, at vi kan følge nogle initiativerne til dørs i de år, der kommer.

Hvad synes du om den økonomiaftale, som regionerne indgik med regeringen?

- Der er tre hovedårsager til, at vi i Syddanmark kan lægge det her flotte budget i år. Den ene er, at Syddanmark generelt er veldrevet og har en stabil og sund økonomi. Den anden er, at vi har fået en god økonomiaftale, som giver sundhedsvæsenet et løft og gør, at vi kan sætte nogle initiativer i gang. Den sidste er, at der i år er ekstraordinært mange frie midler - engangsmidler, fordi vi har indgået det forlig med Bios og Falck, der afslutter ambulancesagen.

Er økonomiaftalen bedre end tidligere aftaler, der er indgået?

- Det er i hvert fald den bedste, der har været i mange år.

Aftalen er jo indgået med en rød regering. Hvordan har du det med, at vi fik en socialdemokratisk regering?

- Det er ikke nogen hemmelighed, jeg gerne havde set, at Venstre havde statsministerposten. Venstre fik heldigvis et rigtig godt valg. Til gengæld er jeg selvfølgelig glad for, at regionerne ikke ser ud til at være på vej ud af døren lige nu, og at vi får lov til at arbejde med de mange gode initiativer, vi sætter i værk med det her budgetforlig.

- Selvfølgelig er jeg glad for, at regionerne stadig er her. Jeg tror på, at vi gør en forskel, og det synes jeg sådan set også, vi beviser med vores budgetforlig.

Annonce

Budget 2020

Budgetforliget blev indgået den 21. oktober 2019. 39 af regionsrådets 41 medlemmer står bag forliget.

Aftalen om budget 2020 indeholder blandt andet:

206 mio. til stigende medicinudgifter og til udgifter forbundet med, at den gennemsnitlige levealder stiger.

80 mio. kr. ekstra til sundhedsområdet, hvoraf 24 mio. er øremærket til psykiatriområdet.

45 mio. til at sikre trivsel og rette kompetencer hos medarbejdere i regionen.

15 mio. til regional udvikling og arbejdet med klima og bæredygtighed.

Et engangsbeløb på 65 mio. til indkøb af nyt udstyr, digitalisering og udbredelse af løsninger til hele regionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nøgler og dæk forsvandt ved indbrud

Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sport

'En kæmpe fejltagelse af ledelsen': Fans er utilfredse med fyring af succestræner

Annonce