Annonce
Sydjylland

Regler og forordninger: Vil man starte en forening, så skal man ville det

Thomas Lindberg Henriksen, Sydbank. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Danmark er i høj grad bygget på foreningslivet og alle de frivillige ildsjæle, der gør en forskel rundt omkring. Og de har bestemt ikke fået det nemmere med tiden. Slet ikke, hvis de skal bruge en bankkonto.

De forskellige nye regelsæt såsom person- dataforordningen (GDPR) og hvidvasklovgivningen har nemlig gjort processen langt mere kompliceret, end den var engang.

Det betyder, at det er blevet noget mere omstændigt at kradse for eksempel kontingent ind, hvis man vil oprette en foreningskonto. Bankerne har nemlig fået en stor opgave med at legitimere foreninger, og det er der nok mange, der ikke er klar over. Man skelner i dag ret skarpt mellem foreninger – og alt det andet, så at sige. En forening er en meget specifik betegnelse for en forsamling, som har CVR-nummer og vedtægter, og som holder generalforsamling.

Her skal vi i banken blandt andet sørge for at tjekke formål og omfang af foreningen, ligesom vi skal legitimere foreningen ved at få udleveret vedtægterne og referaterne fra generalforsamlingen. Og derudover skal vi have oplysninger på alle bestyrelsesmedlemmerne – det vil som minimum sige kopi af deres sygesikringsbevis og af billedlegitimation, altså enten kørekort eller pas. Og det er foreningernes opgave at sørge for, at banken altid har opdaterede oplysninger, for eksempel hvis der sker en udskiftning på posterne.

Nu kunne man så tænke: Ej, hvor lyder det besværligt. Og sådan føles det ærlig talt nok også, når man lige sidder i det. Men der skal man huske på, at det ikke kun handler om GDPR, altså sikkerhed omkring personlige oplysninger. Det handler især om hvidvaskbekæmpelse. Og her spiller banken en vigtig samfundsmæssig rolle, som vi tager meget alvorligt.

Men det er nok heller ikke ved formelle foreninger, at reglerne giver de største udfordringer, selvom det kan lyde bøvlet. For har man først en forening af en vis størrelse, så giver det næsten sig selv, at man skal have vedtægter og så videre. Noget helt andet er, hvis man bare gerne vil have en kortklub, en madklub eller lignende for sine nærmeste venner.

I de her fællesskaber eller sammenslutninger er formålet måske helt enkelt, at man sparer op i fællesskab til at tage ud at spise sammen eller holde en sommerfest. Så er det måske ikke et direkte kontingent, der bliver opkrævet, men puljen fra torsdag aftens kortkamp, der bliver lagt til side eller mere eller mindre faste beløb, der bliver samlet ind i en hat under en middag, der udgør foreningens økonomiske fundament.

Det kan forekomme usikkert at have pengene stående i en gammeldags sparegris – og det er formentlig heller ikke hensigtsmæssigt, at pengene bare bliver sat ind på en enkelt deltagers private konto, uanset hvor stor tillid man har til hinanden.

Men man kan heller ikke få en foreningskonto i banken uden at være en formaliseret forening.

I Sydbank opretter vi kun nye foreningskunder, der har et CVR-nummer. Det har en række fordele for foreningen selv. Først og fremmest betyder det, at det ikke kun er en enkelt person, der hæfter for foreningen. Hvis vedkommende dør eller bare forlader klubben, giver det problemer med at overdrage kontoen. Dertil kommer, at en forening med CVR-nummer også har mulighed for at få MobilePay og f.eks. søge tilskud ved kommunen.

Går I og drømmer om at starte et haveselskab på villavejen eller en filmklub for feinschmeckere, så tænk over, hvordan I vil gribe det an. Det kan være det bedste først som sidst at rette ind og blive en "rigtig" forening med alt, hvad det indebærer. Det kræver lidt arbejde i starten, men kan lønne sig i længden.

Hvis ikke det er vejen for jer, så kan jeg godt anbefale, at I bruger MobilePay Box, som er et produkt, der er tiltænkt bødekassen eller klassekassen og nemt at bruge.

Rigtig god fornøjelse med foreningsarbejdet. Og så skal der herfra lyde en tak til alle de ildsjæle, der uanset de mange regler og forordninger alligevel bøvler på og gør en forskel i lokalsamfundet. God sommer til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Statsminister, hvad er meningen?

Annonce