Annonce
Tarm

Regler og kommunalt coronakoks kan tvinge bagermester til at fyre voksenlærling: - Det er jo helt tovligt

Bagermester Johannes Poulsen, der her ses på et foto fra 2017, bebrejder ikke kommunens medarbejdere for den fejlslagne aftale om voksenlærlingen, men reglerne, som han kalder tovlige. Arkivfoto: Joan Anette Karlsen
Bagermester Johannes Poulsen tog en syrisk mand ind som voksenlærling med løfte fra kommunen om, at han kunne få det sædvanlige løntilskud på 45 kroner i timen i hele lærertiden. Kommunen udskød papirarbejdet på grund af coronaen, så syreren blev ansat på almindelige vilkår hos bageren. Det har givet bagslag.

Skjern: Bagermester Johannes Poulsen, der driver Bageren i Skjern på Bredgade, går med svære overvejelser. Han er bange for, at han bliver nødt til at fyre Mahmoud – en ung syrisk mand, som han 10. marts ansatte i bageriet.

- Mahmoud er ellers en flink ung mand, og han vil gerne bestille noget, siger Johannes Poulsen.

Historien begynder, da en integrationsmedarbejder fra Ringkøbing-Skjern Kommune ringer til bagermesteren og spørger, om han vil ansætte en udlænding som voksenlærling.

Annonce

- Jeg siger, at det kan vi godt. På grund af coronaen arbejder integrationsmedarbejderen hjemme og er ikke på kontoret. Hun siger derfor, at vi må vente med papirarbejdet. Jeg skal derfor ansætte Mahmoud på almindelige vilkår, selv om han altså skal være voksenlærling, fortæller Poulsen.

Godt indtryk

Mahmoud begynder i marts i bageriet og gør et godt indtryk. Men så går reglerne ind og kaster grus i maskineriet.

Ifølge bagermesteren er han blevet lovet, at han kan få løntilskuddet på 45 kroner i timen i hele Mahmouds læretid på tre et halvt år. I april tager kommunen fat på papirarbejdet – og bliver opmærksom på reglen, der trækker tæppet væk under Mahmoud.

Reglen siger, at fordi Mahmoud har været ansat på almindelige vilkår og derpå overgår til at være voksenlærling, kan Poulsen kun få 30 kroner i løntilskud, og endda kun i to år.

Var Mahmoud gået direkte ind fra gaden og begyndt som voksenlærling, ville tilskuddet have været 45 kroner i hele læretiden.


Jeg regnede da med, at vi havde en aftale om, at Mahmoud var voksenlærling fra dag ét, uanset at papirarbejdet blev udskudt på grund af coronaen.

Johannes Poulsen, bagermester


En voksenlærling tjener 120 kroner i timen, inklusive tilskuddet.

Annonce

Stor forskel

- For en arbejdsgiver betyder forskellen på de 15 kroner og to år kontra tre et halvt år meget, siger Johannes Poulsen, der føler at kommunen er løbet fra sit løfte.

- Jeg regnede da med, at vi havde en aftale om, at Mahmoud var voksenlærling fra dag ét, uanset at papirarbejdet blev udskudt på grund af coronaen. Nu hvor medarbejderne er tilbage på arbejde, finder de så ud af, at det ikke lade sig gøre på grund af tåbelige regler.

- Integrationsmedarbejderen var jo ked af det, for hun havde fået skældud af sine chefer. Jeg ringede så til en overordnet på kommunen, men fik bare at vide, at ”sådan var reglerne, og det vil jeg ikke diskutere med dig”, siger bagermesteren.

Annonce

Flere udlændinge ansat

Han er vant til at have udlændinge ansat og er generelt glade for deres arbejdsindsats.

- Vores mestersvend er fra Columbia og er rigtig dygtig. Ham har vi selv udlært med tilskud. Vi har tre andre fra Syrien, en af dem har vi udlært. I butikken er tre ansatte, hvoraf en er fra Ukraine, fortæller han.

Han har endnu ikke afgjort, hvad der skal ske med Mahmud, som ikke ved, at hans læreplads hænger i en tynd tråd.

- Der er jo så mange ting, der har været unormale under coronaen, så måske skulle kommunen gøre en undtagelse for reglerne. Det er jo helt tovligt, at de halvanden måned, Mahmoud var ansat på normale vilkår, skal ødelægge det. Det er jo en tovlig regel. Og jeg bebrejder ikke medarbejderne hos kommunen noget, men jeg bebrejder reglerne, siger Johannes Poulsen.

På grund af Kristi himmelfartsferien har det ikke været muligt at få en kommentar fra kommunen, men beskæftigelsesudvalgsformand Kristian Andersen (KD) har bedt forvaltningen om at undersøge sagen.

Løntilskud til voksenlærlinge

Målgruppe og tilskud:

Ledige ufaglærte og ledige faglærte med forældet uddannelse. Tilskud er 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden.

Ledige faglærte med mere end 3 måneders ledighed. Tilskud er 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden.

Beskæftigede ufaglærte. Tilskud er 30 kr. i timen i op til 2 år.

Beskæftigede faglærte med forældet uddannelse. Tilskud er 30 kr. i timen i op til 2 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce