Annonce
Varde

Regn kunne ikke stoppe dem: Havetraktorer trækker landsbysamfund op

Regnen drillede lidt, men med lidt snilde kunne konkurrencen gennemføres. Foto: Morten Nielsen

Det går ikke af sig selv, at kunne få en sportsfest op at stå i nogle små samfund øst for Ølgod. Men så kommer havetraktortrækkere og hjælper.

Krusbjerg: Sportsfesten i Krusbjerg er med til at lime de små landsbysamfund øst for Ølgod sammen. Især efter kommuneskolen er lukket, er netop denne begivenhed vigtig for at skabe identitet i de små byer Krusbjerg og Lindbjerg. I sidst nævnte by var der en kommuneskole. Der er nu en kristen friskole i bygningerne, men mange i området sender deres børn i skole i Ølgod.

I mere end ti år har havetraktortræk Kristi himmelfartsdag været en fast bestanddel af sportsfesten, som arrangeres af IF Centrum og løber over fire dage - Kristi himmelfartsferien.

- Der er ingen lokale deltagere havetraktortræk i år. Men konkurrencen er vigtig for os, fordi vi sælger noget mere til sportsfesten, siger Henning Jensen, som er formand for IF Centrum, der dækker oplandet øst for Ølgod.

Der kommer simpelt hen havetraktor-entusiaster og publikum til Krusbjerg, og det sikrer sportsfestens eksistens.

- Vi kunne ikke holde den samme fest uden havetraktortræk, vurderer Henning Jensen, som til daglig arbejder på HTH i Ølgod.

Annonce

Vi kunne ikke holde den samme fest uden havetraktortræk.

Henning Jensen, formand IF Centrum
Kom så lille traktor. Banen var fin efter en ordentlig omgang regn. Foto: Morten Nielsen

Her er andre foreninger

Sportsfesten samler blandt andre de frivillige Dorthe Nielsen og Bettina Larsen.

- Festen skaber sammenhold, siger Dorthe Nielsen.

- Vi har et landsbysamfund. Foruden idrætsforeningen og sportsfesten er der også nogle borgerforeninger. Jeg har da selv en frisørsalon i området, siger Bettina Larsen.

Henning Jensen er formand for den lokale idtrætsforening, der nyder godt af havetraktortræk. Foto: Morten Nielsen

Det er for sjov - og dog

Der er Joos Oppers fra Sønder Felding, der er med til at give sportsfesten ekstra gas ved hjælp af havetraktortrækket. Der køres en række sådanne traktortræk, og det i Krusbjerg er sæsonens nummer to.

- Reglerne er som i rigtig traktortræk, siger Joos Oppers.

Det drejer sig om at trække en slæde med en vægt, der flytter sig, så den bliver stadig tungere at trække.

Joos Oppers kunne bland andet glæde sig over, at sønnen Steff vandt sin klasse i havetraktortræk.

- Der er nogle, der stiller op for sjov, siger Joos Oppers.

Men der er også andre, der tager havetraktortræk meget seriøst.

- Men først og fremmest skal det være sjovt, siger Joos.

Dorthe Nielsen og Bettina Larsen rapporterer om et lokalsamfund, som har både foreninger og virksomheder. Foto: Morten Nielsen
Regnen drillede lidt, men med lidt snilde kunne konkurrencen gennemføres. Foto: Morten Nielsen
Regnen drillede lidt, men med lidt snilde kunne konkurrencen gennemføres. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Annonce