Annonce
Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Det er som altid en smuk mindehøjtidelighed ved Bøffelkobbelhuset den 22. februar. Foto: Claus Thorsted
Et halvt hundrede fremmødte var med ved den traditionelle mindehøjtidelighed, hvor der var tale, faneborg og lægning af kranse og blomsterbuketter.
Annonce

Sønderborg: Over et halvt hundrede fremmødte holdt stand ved Bøffelkobbelhuset lørdag formiddag, da dragon Jens Christensen og infanterist Hans Hansen blev mindet i storm og regn. De faldt under træfningen ved Bøffelkobbel den 22. februar 1864 og ligger begravet i haven foran Bøffelkobbelhuset.

Som mindehøjtideligheden foregik i går, er det en tradition, der netop i år fylder 100 år. Det er De Danske Forsvarsbrødre og kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborg-området, som står for den officielle del.

Omkring graven var der opstillet en faneborg med 12 faner, mens de Jydske Landsoldater havde deres fane med og præsenterede gevær.

Dragon Jens Christensen, Spjellerup ved Faxe på Stevns fra 4. Dragonregiment blev skudt, mens han var på vej tilbage for at melde om Prøjsernes gennembrud af forpostlinjen. Han blev af Bøffelkobbelhusets beboere Kathrine og Jørgen Fink båret ind i parrets seng, hvor han døde. Om infanterist Hans Hansen, Kyse ved Næstved fra 18. Regiments 1. Bataljon hedder det, at han af ukendte årsager blev bragt ind til familien Fink. De to døde soldater blev af Jørgen Fink begravet i haven. Soldaterne blev begravet uden kiste, men broderligt dækket af dragonens blå kappe.

Præsidenten for De Danske Forsvarsbrødre, Allan Poulsen, holdt en tale, hvor han ridsede historien op om slaget ved Dybbøl i 1864 og gav de fremmødte et indblik i, hvad der skete for 156 år siden.

Allan Poulsen noterede, at efter tilbagetoget fra Dannevirke blev de danske styrker grupperet omkring Dybbøl-stillingen, hvortil hovedstyrken nåede i løbet af den 7. februar.

Bøffelkobbelhuset

For Jørgen og Kathrine Fink blev det et livsværk at pleje de to soldaters gravsted ved Bøffelkobbelhuset.

Mange har besøgt graven ved Bøffelkobbel. Blandt andet digteren Holger Drachmann, der besøgte ægteparret Fink i 1877 og om aftenen skrev digtet "De vog dem, vi grov dem en grav i vor have........

De Jydske Landsoldater overtog for godt to år siden Bøffelkobbelhuset, der er blevet renoveret og ser præsentabel ud. Der er siden oprettet en forening til varetagelse af huset - Bøffelkobbelhusets Venner.

Annonce

Feltvagter

- Enheder af de danske styrker var opstillet som feltvagter omkring Stenderup Skov - en lille kilometer nord-vest for - hvor vi står i dag. Under de daglige forpostfægtninger blev der udvekslet skud mellem feltvagten og prøjserne. Under disse daglige forpostfægtninger mistede dragon Jens Christensen og infanterist Hans Hansen livet.

- Vi ønkser at tilkendegive vores tak til de to døde soldater, som gav deres liv for fædrelandet i forsvaret for Danmark og skal minde os om, at det var en tid, hvor nationalt snæversyn, sammen med magtpolitik førte til krig og død. Vi skal derfor altid huske på, at fred er ingen selvfølge, sagde Allan Poulsen.

Efter der var lagt kranse og blomster-buketter blev der sunget "Slumrer sødt i Slesvigs jord". De tilstedeværende og våde deltagere trak derefter ind i Bøffelkobbelhuset, hvor der blev serveret var soldaterøl med honning - som i 1864.

Blandt de fremmødte var der igen familiemedlemmer til infanterist Hans Hansen. Ole Christensens (Nykøbing Mors) far Chr. Hansen Christensen var morfar til Hans Hansen, mens May-Britt Hartmann (Tåstrup) siger tipoldefar til Hans Hansen. Hun har været med ved mindehøjtideligheden i Bøffelkobbel siden 2007. Også Helle Ringsmose (Rønde) er familiemedlem og var til stede. De to kvinde lage blomster-buketter på graven.

Præsidenten for De Danske Forsvarsbrødre, Allan Poulsen, gav et historisk tilbageblik på slaget ved Dybbøl i 1864. Foto: Claus Thorsted
Det regnede og stormede under mindehøjtidligheden ved Bøffelkobbelhuset. Foto: Claus Thorsted
Igen i år var der en faneborg på plads ved graven i haven ved Bøffelkobbelhuset. Foto: Claus Thorsted
Den 22. februar 1864 var vejret barsk med en skarp kold og blæsende vind fra nordøst og med høj himmel. I går var der ni graders varme, storm og silende regnvejr. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Trekantområdet

Covid-19: Smittetal stiger mere i Fredericia end i nabokommuner

Annonce