Annonce
Billund

Regnvejret giver udfordringer: Er hårdt ved vejene

Billund Bæk har ved tidligere lejligheder bredt sig uhensigtsmæssigt meget, når vejrguderne har vist sig fra sin våde sig. Arkivfoto: BillundPhoto/Hugo Sørensen
Det massive regnvejr giver problemer for dem, der passer de offentlige veje. Grusveje er vanskelige at passe i så vådt vejr, og vejret risikerer at gøre skade på asfaltvejene.

Billund Kommune: Det meget våde og nærmest efterårsagtige vejr, der for tiden præger det ganske land, sætter sine spor. Mange steder i Billund Kommune bliver bilisterne mødt af skilte, der advarer om risikoen for, at veje kan være oversvømmede, og selvom det på nuværende tidspunkt ikke har været nødvendigt at lukke nogle vejen på grund af for meget vand, giver det massive regnvejr visse udfordringer.

- Der, hvor vi i Park og Vej oplever udfordringer, er oversvømmede veje og vores grusveje, som næsten er umulige at holde i sådan et vejr. Der kommer dybe huller, og vi kan ikke bare putte grus ned i dem, for det bliver noget smadder. Det er en udfordring at passe grusveje i denne tid, fortæller Christian Iversen, der er driftsleder hos Park og Vej i Billund Kommune.

Annonce
Vi har ikke problemer - kun udfordringer!

Christian Iversen, driftsleder, Park og Vej, Billund Kommune

Kanterne er en udfordring

For en del privatpersoner har regnvejret givetvis været en udfordring på grund af vand i kældrene. Al lykke er dog ikke gjort, når bare vandet kommer ud i naturen, for også her er der problemer med at håndtere det.

- Også kanterne langs vejene er en udfordring. Der er rabatter, der holder på vandet, og der er rør, som ikke kan klare alt det vand, fortæller Christian Iversen.

Hårdt for asfaltvejene

Selvom vejene på nuværende tidspunkt ikke er blevet lukket på grund af oversvømmelse, kan det våde vejr sagtens få en meget negativ effekt på bilisternes underlag. Det sker især, hvis der efter det meget våde vejr kommer en periode med frostvejr. Det vil give risiko for store skader på vejene.

- Det våde vejr er i det hele taget hårdt ved asfaltvejene, for de steder, hvor vejene er revnet, kan der trænge vand ned. Nu håber vi så ikke, at der kommer frost, for så kommer der frostsprængninger i vejene, siger Christian Iversen.

Sker det, vil bilisterne være tvunget til at finde sig i hullede og ujævne veje, indtil kommunen har fundet de nødvendige midler til at få vejene repareret. Den risiko tager Christian Iversen dog med ro.

- Vi har ingen problemer - vi har kun udfordringer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce