Annonce
Læserbrev

Rejsby møller er en lokal beslutning

Læserbrev: Det nye vindmølleprojekt i Rejsby er udviklet med foreningen RVB af lokale i førersædet. Formålet har været at tage mest muligt hensyn til naboer og optimere projektets bidrage til Rejsby og Tønder Kommunes udvikling.

Det er et projekt med færre møller end tidligere, markant produktion af klimavenlig energi, længere til naboer og med flere midler til lokalområdet.

Der forgår nu en debat lokalt. Det er fornuftigt. Det er helt nødvendigt. Vi håber, at mange som os ser fordelene ved projektet, men i sidste ende er det en lokal beslutning om møllerne realiseres eller ej.

Projektet holder sig naturligvis inden for såvel skattelovgivningen som støjgrænser. Og mere til da vi gennem købsoptioner på ejendomme har sikret at afstanden til mange naboer er højere end loven kræver.

Derfor kan det ikke stå uimodsagt og er forkert, når en debattør her i avisen (14/5) anklager Vattenfall for skatteunddragelse i forbindelse med videre salg af disse opkøbte ejendomme.

Hvis ejendommene sælges videre er det en betingelse, at der ikke må bo mennesker i dem, og i næsten alle tilfældene kræves ejendommen nedlagt. Dermed mister de værdi.

I et enkelt tilfælde kan bygningen ikke nedlægges, da den har historisk betydning for lokale. Det har ikke været muligt at sælge ejendommen. Sandsynligvis fordi den står over for en gennemgribende renovering. Og da Vattenfall ikke ønsker at eje ejendommen er den overdraget for et nedsat beløb.

I alle tilfælde mister bygningerne således værdi, og der venter nye ejere udgifter til sanering eller restaurering. Vattenfall høster ingen skattefordele ved disse aftaler. Til gengæld høster både lokale og den grønne omstilling mange fordele ved projektet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce