Annonce
Rejser

Rejsebog: Jorden rundt på Nimbus-motorcykel

Der er mange måder at rejse Jorden rundt på, men hvis man vælger at gøre det på to 70 år gamle Nimbus-motorcykler med sidevogn, skriver man sig ikke blot ind i historien, men er også sikret fuld opmærksomhed, hvor end man kommer frem.

Nordmændene Tormod Amlien og Klaus Ulvestad brugte to år på turen, som tog dem til fem kontinenter og mødet med et utal af venlige mennesker, som tilbød dem mad og logi. De tilbagelagde 75.000 kilometer med ikke så få tekniske problemer undervejs.

I år er det 100 år siden, at den første Nimbus blev fremstillet på fabrikken på Frederiksberg, og i den anledning har Danmarks Nimbus Touring fået udgivet den rigt illustrerede bog "På Nimbusmotorcykel Jorden rundt". Den er både en rejsebog og en bog om Nimbus-motorcyklere. Forfatter er Jens Jessen.

En af nordmændenes erfaringer er, at jo fattigere folk er, des større er gæstfriheden, og generelt blev de overraskede over, at dér, hvor de havde ventet en vis fjendtlighed eller distancetagen, blev de modtaget med den største varme.

Én hændelse gjorde særligt indtryk: Tormod og Klaus var kommet til Ethiopien og havde ingen penge, da hæveautomaterne ikke virkede. De blev kontaktet af en lokal, som på stedet gav de to nordmænd nogle kontanter, og siden lånte han endnu mere hos en nabo - penge, som også blev overdraget de to gennemrejsende, som selvfølgelig var meget insisterende på at sikre sig et kontonummer, de kunne betale pengene tilbage til.

Siden fandt de ud af, at beløbet, som den lokale havde foræret/lånt dem, svarede til en universitetslærers månedsløn.

Pengene kom tilbage til rette ejermand.

Bogen er på 208 sider, koster 250 kroner og kan købes hos boghandlere og på www.nimbus.dk. /thor

Annonce
Hver gang nordmændene holdt pause i Afrika, samlede der sig hurtigt en stor skare af nysgerrighed, og nogle gange måtte de simpelthen sætte spærring op for at kunne få plads til at reparere motorcyklerne. Foto fra bogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

112

Flere lavede ballade i nattelivet

Annonce