Annonce
Esbjerg

Rejsegilde: Esbjergs Kirkegårde får opgradering

Knud Erik Nordby fra Tekt Arkitekterne i Esbjerg fik i tråd med gammel overtro lov til at smadre en ølflaske med ordene ” Gid huset må bestå i så mange år, som glasset går i skår”. Foto: Dorthe Lodberg
Byggeriet på Gormsgade Kirkegårde er nu så langt, at man tirsdag kunne holde rejsegilde. Den nye mandskabsbygning skal rette op på kummerlige forhold i de eksisterende lokaler fra 1936.

Esbjerg: Det er ikke et spørgsmål om luksus, understregede formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S), da han tirsdag formiddag holdt tale under rejsegildet for den nye mandskabsbygning på Gormsgade Kirkegård.

Den nye bygning skal ifølge planen være færdig ved udgangen af november og kommer til at huse op mod 22 medarbejdere fra kirkegårdene i Jerne, Gormsgade og Gravlunden.

De tre kirkegårde er alle af ældre dato. Det samme gælder mandskabsbygningerne, der over en årrække har været i forfald. I 2016 bad medarbejderne derfor om en politisk håndsrækning efter et inspektionsbesøg, der afslørede flere kummerlige forhold. Bygningerne var utidssvarende og nedslidte. Flere steder blev vinduerne holdt sammen af gaffatape og der blev konstateret svamp flere steder i tagkonstruktionen.

Annonce

De kommunale kirkegårde

Der er i alt fire kommunale kirkegårde i Esbjerg: Novrup, Jerne, Gormsgade og Gravlunden.

Bortset fra Novrup er de tre andre kirkegårde af ældre dato. Det samme gælder mandskabsbygningerne, der nu nedlægges til fordel for en helt ny fælles bygning i Gormsgade.

Nye faciliteter

Bygningerne stod med andre orde ikke til at redde, vurderede man, og året efter besluttede Teknik & Byggeudvalget derfor at jævne dem med jorden og i stedet samle alle medarbejderne i nye bygninger på den største og mest centrale kirkegård i Gormsgade.

- Det nye byggeri skal erstatte kirkegårdspersonalets gamle mandskabsbygning fra 1936, og som I kan se, er det ikke luksus med nye faciliteter, sagde Søren Heide Lambertsen i sin tale, inden han overlod ordet til Knud Erik Nordby fra Tekt Arkitekterne i Esbjerg, der ifølge gammel overtro fik lov til at smadre en ølflaske med ordene ” Gid huset må bestå i så mange år, som glasset går i skår”.

Den nye bygning vil indeholde nye omklædningsfaciliteter, personalekantine, kontorfaciliteter samt et nyt offentligt toilet til besøgende på kirkegården. Herudover bliver forpladsen omlagt og indrettet, så det matcher de behov for oplagringspladser, der er brug for til driften.

Værkstedsbygningen og de overdækkede områder genanvendes og ombygges i det omfang ”pengene rækker”. Hele projektet koster 7,5 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce