Annonce
Varde

Rejsegilde på Frelloskolen: Tyve mand, to forsamlinger, et rejsegilde

Skoleleder af Frelloskolen Morten Møller Jensen manglede børnene ved rejsegildet fredag eftermiddag. - Men jeg er beæret over alle de mennesker, der har haft lyst til at bidrage til byggeriet, sagde han blandt andet i sin tale. Foto: Annett Bruhn
Fredag den 29. maj var der officielt rejsegilde på Frelloskolen på Ortenvej i Varde. Skolen, der skal stå færdig ved begyndelsen af skoleåret 2021, er stærkt inspireret af manden, der har lagt navn til skolen, kunstneren Otto Frello.
Annonce

Varde: - Velkommen til et anderledes rejsegilde, lød det fra borgmester Erik Buhl (V) fredag eftermiddag klokken 14.00.

Og det var en sandhed, der ikke var overdrevet. Rejsegildet på Frelloskolen var nemlig et ganske amputeret et af slagsen, der startede med, at pinger og presse under afslappet overværelse af ordensmagten blev formelt adskilt i to forsamlinger med en hvid nylonsnor imellem for at overholde forsamlingsforbuddet.

Men glæden og stoltheden over at være nået til den milepæl, et rejsegilde repræsenterer i et byggeri, var ikke til at tage fejl af. Hverken blandt entreprenører, politikere eller skoleleder Morten Møller Jensen.

- Det er en glædens dag, som ikke engang en coronapandemi kan ødelægge. Det er tre års intenst arbejde og ønsket om at gøre op med en række traditionelle måder at tænke folkeskolebyggeri på, vi nu kan se, sagde han blandt andet.

Det blev sagt med henvisning til, at Frelloskolen bygges op, så man allerede fra 4. klasse og opefter skal benytte sig af faglokaler fremfor at være i et fast klasseværelse.

De små elever kommer til at have et fast lokale, for det er vigtigt for den aldersgruppe at have et fast lokale at forholde sig til. Men fra 4. klasse og op skal undervisningen på Frelloskolen foregå i lokaler, der er designet til de enkelte fag.

Fredagens rejsegilde foregik således i geografilokalet, der på nuværende tidspunkt er en byggeplads med betonmure og et stålskelet i slangeform midt i det hele. Men når skolen slår dørene op til skoleåret 2021, ser det helt anderledes ud med verdenskort og farver inspireret af Otto Frellos maleri "Den blå kugle".

Borgmester Erik Buhl bød velkommen til et noget anderledes rejsegilde, som han kaldte det. Presse og pinger blev adskildt af et nærmest symbolsk nylonreb, så det officielt var to forsamlinger, og kommunens kommunikationsfolk optog talerne, så de kan lægges ud på de sociale medier. Foto: Annett Bruhn
Annonce

Kreativiteten er tænkt ind

Det var Mikkel Aagaard Jensen fra Sct. Jacobi Skole, der for et par år siden foreslog, at den nye skole skulle hedde Frelloskolen. Navnet blev valgt blandt mange indsendte, og netop navnet og Otto Frellos kreative univers har fået helt afgørende betydning for rigtig mange valg i processen.

- Det er mere end bare et byggeri. På grund af Frello har kreativiteten fået utrolig stor betydning og kommer også til at få det, når skolen tages i brug, sagde borgmester Erik Buhl.

- De rammer, børn har i skolen, betyder rigtig meget. Det kan jeg blandt andet se på mine egne børnebørn. Når jeg engang ikke skal være i politik længere, så er det her en af de ting, jeg vil tænke tilbage på. Jeg er glad for, vi valgte at bygge nyt for 150 millioner fremfor at renovere (Brorsonskolen, red.) for 90 millioner. Det var en bøvlet beslutning, men det var det hele værd, sagde Erik Buhl.

Dem, der i virkeligheden skal være dommere over, om det har været det hele værd at bygge den nye Frelloskolen, eleverne, var desværre ikke med ved rejsegildet på grund af forsamlingsforbuddet. Men skoleleder Morten Møller Jensen fortalte, at de havde fået is allesammen tidligere på dagen.

- Det fylder rigtig meget for dem, det her byggeri. De spørger og er meget interesserede. Så jeg mangler dem her i dag, sagde Morten Møller Jensen og forsikrede, at så snart det er muligt, så bliver skolen vist frem under festlige former for de kommende godt 900 elever og de lærere, der til sin tid skal udfylde rammerne.

Børnene på Sct. Jacobi Skole og Brorsonskolen, der skal over og gå på Frelloskolen, er meget interesserede i byggeriet. Skoleleder Morten Møller Jensen lovede, at de bliver inviteret til et åbent hus, så snart det er muligt. Fredag fik de is i skolen for trods alt at fejre rejsegildet. Foto: Annett Bruhn
Rejsegildet blev traktementmæssigt markeret med portionsanrettet frikadeller og kartoffelsalat. Det mest traditionelle i den forbindelse var, at man trods alt kunne få et anstrøg af byggestøv indenbords ved at bruge byggematerialer som bord. Foto: Annett Bruhn
Rejsegildekransen var bundet af Blomsterfeen, der i Frellos ånd have ladet kreativiteten råde og monteret fortidens fabelagtige dyr på de grønne planter. Foto: Annett Bruhn
Stemningen var glad og stolt, men klapsalverne beskedne, fordi coronaen ikke tillod det store fremmøde. Foto: Annett Bruhn
Skoleleder Morten Møller Jensen til rejsegilde på Frelloskolen. Foto: Annett Bruhn
Borgmester Erik Buhl (V) til rejsegilde på Frelloskolen. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce