Annonce
Esbjerg

Rekordfå syd- og sønderjyder har haft ubudne gæster: Corona får indbrudstyve til at holde nallerne for sig selv

Blandt andet i Kolding og Sønderborg Kommune er antallet af anmeldte indbrud i private hjem faldet markant i årets andet kvartal i forhold til samme periode sidste år. Foto: Anders Debel Hansen/Ritzau Scanpix.
Antallet af indbrud i syd- og sønderjyske hjem har været rekordlavt i andet kvartal af 2020. Samtidig er danskernes utryghed, når det gælder indbrud, faldet for første gang i flere år.

Indbrud: En smadret rude, en opbrækket dør og et virvar af gennemrodede personlige ejendele.

Det er et syn som rekordfå syd- og sønderjyder er kommet hjem til i de seneste tre måneder.

Antallet af indbrud er nemlig faldet drastisk i andet kvartal af 2020, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I alt har der været 294 anmeldte indbrud i private hjem i de ti syd- og sønderjyske kommuner i perioden. Det er over en halvering i forhold til samme periode i 2018, hvor der var 596 indbrud i landsdelen, men også et markant fald i forhold til sidste år, hvor andet kvartal bød på 426 indbrud.

Annonce

Tendensen er den samme på landsplan. Kun 2.826 private hjem har i alt haft besøg af ubudne gæster, hvilket er et fald på 43 procent i forhold til sidste år.

I det syd- og sønderjyske er det Esbjerg og Aabenraa, der med 63 indbrud sammen tager førstepladsen over flest indbrud i april, maj og juni, mens der kun er blevet brudt ind i ét privat hjem på Fanø.

Corona spænder ben

Dermed er det slået fast med syvtommersøm, at coronanedlukningen, der i månedvis tvang danskerne til at blive hjemme, har betydet, at indbrudstyve i højere grad har holdt fingrene for sig selv.

Det tydede tallene fra årets første måneder allerede på, og nu er billedet bekræftet. I Sverige, hvor man ikke har lukket samfundet ned på samme måde, har man ikke oplevet samme nedgang.

Indbrud i private hjem i 2. kvartal 2020

  • Billund: 5 (15 i 2019)
  • Esbjerg: 63 (87 i 2019)
  • Fanø: 1 (5 i 2019)
  • Haderslev: 23 (48 i 2019)
  • Kolding: 39 (77 i 2019)
  • Sønderborg: 31 (64 i 2019)
  • Tønder: 22 (36 i 2019)
  • Varde: 28 (29 i 2019)
  • Vejen: 14 (21 i 2019)
  • Aabenraa: 63 (44 i 2019)

Ifølge Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania er det ikke overraskende. Realdania står sammen med TrygFonden, Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius bag indsatsen Bo trygt, som netop havde til formål at reducere antallet af indbrud.

- Dét, der har virket mod indbrud under coronanedlukningen i Danmark, er dét, der stadig virker – nemlig at vores hjem ser beboede ud, og at vi hjælper hinanden i kvarteret. Vi ved også fra undersøgelser, at der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave og dyrker fællesskabet, udtaler Laura Bjerre Munch i en pressemeddelelse.

Annonce

Mere trygge

Sideløbende med at færre får besøg af indbrudstyve, viser den seneste Tryghedsmåling fra TrygFonden, at danskerne er blevet væsentligt mindre bekymrede for indbrud. Utrygheden har ellers ligget stabilt højt de sidste 10-12 år, selvom indbrudstallet har været faldende. Men nu ser det ud til, at kurven er knækket.

Trygfondens Tryghedsmåling for 2020 viser, at færre danskere frygter indbrud. Deltagerne i målingen har svaret på: Angiv, hvor utryg du for tiden er over for disse problemer Graf: TrygFondens

Det glæder Britt Wendelboe, der er programleder i Bo trygt.

- Indbrudstallet er på et historisk lavt niveau. Samtidig ser det ud til, fremskridtene også påvirker danskernes tryghed i positiv retning. Det er meget glædeligt, selvom udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig coronapandemien, som ingen af os har kunnet planlægge. Nu gælder det imidlertid om at holde fast, så vi fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren, siger hun.

Annonce

Færre ferie-indbrud

Højsommeren er normalvis én af de tider på året, hvor indbrudstyvene har mest travlt. Men hos Bo trygt tror de på, at færre danskere vil komme hjem til ubehagelige overraskelser og rippede hjem, når sommerferien er slut.

- Vi ved, at sommerferien er en af de absolutte højsæsoner for indbrudstyve, men vi tror og håber på, at denne sommer vil være anderledes. Flere vil være hjemme denne sommer, og det er et rigtig godt udgangspunkt, for det vil give mere liv i boligområderne, siger Britt Wendelsbow, som opfordrer alle til at downloade Nabohjælps app, som er et værktøj, der kan hjælpe boligejere til at organisere sig og hjælpe hinanden, så indbrud i kvarteret eller opgangen undgås.


Vi ved, at sommerferien er en af de absolutte højsæsoner for indbrudstyve, men vi tror og håber på, at denne sommer vil være anderledes.

Britt Wendsbow, programleder i Bo trygt


Og hos Nabohjælp oplever de netop nu også et boom i danskerne, der henter app'en ned på telefonen.

- Det er meget positivt, da aktiv nabohjælp er et af de mest effektive og veldokumenterede midler mod indbrud, lyder det i i pressemeddelelsen fra kommunikationskonsulent i Nabohjælp Sarah Risbøl Jacobsen i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EfB

En Esbjerg-dreng tjekker ud: EfB og Mathias Kristensen skilles efter denne sæson

Vejen

Stork spottet i Rødding

Annonce