Annonce
Tønder

Rekordmange børn og unge oplevede årets skolekoncert

5546 skoleelever fra Sønderbord, Aabenraa, Tønder og syd for grænsen kunne fredag ved årets skolekoncert på Tønder Festival danse til lyden fra Folbaltica, Folkeklubben og Hudson Taylor. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fredag formiddag kunne 5546 elever fra skoler Sønderjylland og syd for grænsen opleve Folkbaltica Ensemble, Folkeklubben og Hudson Taylor på årets skolekoncert på Tønder Festival.

Tønder Festival: Folkbaltica Ensemble bestående af 50 unge musikere fra Syddanmark og Slesvig-Holsten åbnede fredag årets skolekoncert foran mere end 5000 skoleelever fra Syd- og Sønderjylland og syd for grænsen.

De var ikke de eneste, der satte gang i eleverne. Det gjorde også Folkeklubben og det irske band Hudson Taylor bestående af brødrene Harry og Alfie. Selvom musikgenren bød på folkmusik, som måske ikke er, hvad skoleelver oftest hører, så var de unge mennesker i festligt humør.

- Det er noget andet musik, end hvad vi normalt hører, blev pigerne fra Søgård Friskole syd for Aabenraa.

- Men jeg synes faktisk, at det er meget godt. Jeg kunne godt finde på at sætte det på derhjemme, sagde Marie Phillipsen fra 8. klasse.

Pigerne fra Søgård var hjemmefra blevet forberedt på, hvad Tønder Festival kunne byde på.

- Vi har hørt noget af musikken i undervisningen og talt om, hvad det var for noget. Det har været meget fedt, fortalte de.

Annonce

Men jeg synes faktisk, at det er meget godt. Jeg kunne godt finde på at sætte det på derhjemme.

Marie Phillipsen fra Søgård Friskole syd for Aabenraa om musikken på Tønder Festival.

Musikken skal gives videre

Udover de almindelige festivalgæster er der maksimalt plads til 6000 elever foran Open-air teltet, hvor koncerten blev afholdt. Med 5546 elever foran scenen, var der godt pakket.

- Det er bare superfedt, at de har lyst til at tage turen til Tønder Festival og være en del af det. Når man bor i det område, som vi gør, så er det rigtig godt også at have et grænseoverskridende samarbejde, har den kunstneriske leder på Tønder Festival, Maria Theessink tidligere sagt.

Der er god grund til, at eleverne skal opleve, hvad der forgår på scenerne under festivalen.

- Vi skal give Tønder Festival videre til børnene. De skal introduceres til, hvad festivalen er for noget, fordi det er dem, der skal bære den videre i fremtiden. Det er tanken bag skolekoncerten, sagde Birgitte Boelt, der er kulturformidler for VUCSyd.

Foran Open-air scenen stod Julie Müller Jessen og Asta Rude Reedtz fra 6. klasse på Møgeltønderskole. De stod klar med blog og kuglepen. De havde nemlig forberedt sig på et interview med Harald Haugaard, der er kunstneriskleder for Folkbaltica Ensemble.

- Vi skal spørge ham om, hvordan han fik idéen til at starte Folkbaltica, sagde Julie Müller Jessen, inden der blev danset videre til tonerne fra strygeinstrumenter, fløjter og klaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

Dansksindede sydslesvigere skal lettere kunne blive danskere

Læserbrev: De skal ikke blive glemt! Sådan sagde den tidligere Venstre-statsminister Niels Neergaard for 100 år siden på Dybbøl. Hans ord står stadigvæk som en garanti for støtte, sammenhold og samarbejde mellem Folketinget og sydslesvigerne. Derfor var det kun naturligt, at den tidligere Venstre-regering i 2018 gjorde det lettere for dansksindede sydslesvigere at opnå dansk statsborgerskab. Dog er vi i Folketinget blevet gjort opmærksomme på, at der efter regelændringerne i 2018 er opstået en uholdbar situation. For som reglerne er på nuværende tidspunkt, bliver dansksindede sydslesvigere med bopæl i Danmark, der ønsker dansk statsborgerskab efter de lempede regler, stillet dårligere end hvis vedkommende er bosiddende syd for grænsen. Det går ikke, da vi gerne skulle have letforståelige og simple regler, så de dansksindede sydslesvigere bosat i Danmark har let mulighed for at blive statsborgere såfremt de ønsker det. Derfor har et bredt flertal i Folketinget nu ændret reglerne, så de er ens uanset om man bor på den ene side af grænsen eller ej. Her, 100 år efter genforeningen, fungerer området omkring den dansk/tyske grænse som et forbillede for hele verdenen. Jeg håber, at vi med dette lille skridt har gjort vores til, at samarbejdet og fællesskabet bliver endnu stærkere.

Annonce