Annonce
Indland

Rekordmange rygere skodder smøgen

Antallet af rygere faldet dramatisk herhjemme og er lavere end nogensinde. Kun hver sjette dansker ryger nu dagligt mod hver fjerde for et år siden.

Aldrig har der været så mange ikke-rygere i Danmark. Kun 16 procent ryger dagligt, mens syv procent ryger af og til. Det viser en ny, stor undersøgelse blandt 5000 danskere lavet af Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse.

Der er tale om et dramatisk fald. Tæt på hver femte ryger har droppet cigaretterne helt inden for det seneste år. Og tre ud af 10 af de daglige rygere er enten helt holdt op eller ryger nu kun én gang i mellem.

Ifølge undersøgelsen erklærer 23 procent sig som rygere, men altså heraf syv procent kun lejlighedsvist. I 2008 røg 28 procent af danskerne fordelt på 23 procent dagligrygere og fem procent lejlighedsvist.

- Det lyder jo næsten for godt til at være sandt. Men selv når vi korrigerer undersøgelsen for underrepræsentation af de kortuddannede, som ryger mest, er det stadig det største fald i rygningen, vi nogen sinde har set. Normalt falder antallet af rygere kun med en-to procent fra år til år, siger chefkonsulent Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsen.

Halvdelen af rygerne dør på et tidspunkt af en sygdom, der skyldes røg, og rygere skærer i snit otte-ti år af deres liv. Og selvom mange siver fra dagligrygning til et lejlighedsvist forbrug, så er sundhedsmyndighederne ikke tilfredse.

- Folk skal forstå, at det at være festryger eller tage en cigaret eller to om dagen i høj grad også er skadeligt. Hver eneste cigaret øger risikoen for hjerte-kar-sygdom og død. Mennesker, der ryger, har dobbelt så stor risiko for at udvikle blodpropper og hjertesvigt som ikke-rygere, siger Ingrid Willaing, sundhedschef i Hjerteforeningen.

Mænd pulser stadig mest med 26 procent mod 21 procent af kvinderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce