Annonce
Sydjylland

Rekordmange virksomheder går konkurs: Så mange job er gået tabt i din kommune

313 aktive virksomheder i Syd- og Sønderjylland måtte i 2019 dreje nøglen om. Det har kostet et stort antal fuldtidsstillinger særligt i de store kommuner. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
2019 var et hårdt år at være virksomhedsejer. Antallet af konkurser hos aktive virksomheder var nemlig højere i det forgangne år, end det har været i syv år. I Sydjylland måtte 313 aktive virksomheder dreje nøglen om, og det har kostet mange fuldtidsstillinger hos syd- og sønderjyderne.
Annonce

Konkurs: I 2019 var 2.590 aktive virksomheder tvunget til at dreje nøglen om. Dermed var antallet af konkurser i det forgange år rekordhøjt. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Dansk Erhverv er det det højeste antal konkurser i syv år. 313 af de konkursramte virksomheder ligger i Sydjylland. Det betyder, at landsdelen i 2019 mistede 1.347 fuldtidsjobs fordelt på kommunerne Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle og Aabenraa. Det er dog 282 færre tabte fuldtidsjobs end i 2018.

Særligt hårdt gik konkurserne ud over kommunerne Kolding og Esbjerg, hvor henholdvis 199 og 188 fuldtidsjob gik tabt som følge af konkurser i aktive virksomheder.

- Det giver god mening, at tallene er højere i de større kommuner, hvor der også er flest arbejdspladser, siger Kristian Skriver, der er økonom hos Dansk Erhverv.

Tab af fuldtidsjob i syd- og sønderjyske kommuner

Haderslev: 116
Billund: 99
Sønderborg: 106
Tønder: 37
Esbjerg: 188
Fanø: 10
Varde: 94
Vejen: 65
Aabenraa: 74
Fredericia: 115
Kolding: 199
Vejle: 244

Ialt: 1.347

Kilde: Danmarks Statistik
Annonce

Konkurser overrasker

Selvom antallet af konkurser ikke er steget i Syd- og Sønderjylland, skal vi for hele Danmark tilbage til tiden efter finanskrisen, før man finder en periode, hvor så mange aktive virksomheder har været ramt af konkurser. Det er overraskende, mener Kristian Skriver.

- Det er meget overraskende set i lyset af, at vi i de senere år har haft god vækst i dansk og international økonomi, siger han.

Kristian Skriver mener dog, at der kan være en naturlig forklaring på, at flere virksomheder har svært ved at klare sig.

- Når tiderne er gode, er der flere, der går rundt med en iværksætter i maven, som får mod på at starte egen virksomhed. Flere tør tager den chance, og så er der også en større risiko for, at det går galt. Det er dog positivt, at mange får mod på at starte som iværksættere, siger økonomen.

Selvom 2019 var præget af mange konkurser også i det syd- og sønderjyske, er der i øjeblikket gode muligheder for at finde sit et job. Der er nemlig et godt beskæftigelsesopsving i Danmark, lyder det fra Dansk Erhverv. Organisationen oplyser, at beskæftigelsen i Danmark for første gang nogensinde har rundet tre millioner personer.

Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce