Annonce
Esbjerg

Rekordsommer i ferieparadis: Succes-sommer slider på Fanø

Færgekaos Fanø - Færgebilletter til en havtredser i august og september. Gratis færge for gående og cyklister i sommermånederne. Det var ved at tage pusten fra de fastboende. Foto: Lars Stokbro
Borgerne har fået nok, naturen kan ikke klare mere, og veje og spildevandssystemet kan heller ikke følge med. De mange turister med gratis eller billige færgebilletter har sendt Fanø til tælling.

Fanø: Lappedykkerne er forsvundet fra Gåsehullerne, fordi kloaksystemet ikke kan følge med, så naturen belastes med næringsstoffer fra de mange turister på Fanø.

I alt 46 biler - heraf 11 autocampere - kørte i sommers på én gang på vaden ved Galgerev, selv om det er strengt forbudt.

På de sårbare diger går og trækker turister med cykler, ligesom mange sidder og spiser madpakker.

Annonce

- Det er ikke i orden, siger Karen Jeppesen, naturelsker og medlem af Fanø Byråd for SF.

Gåsehullerne ved Rindby på Fanø. Pr-foto

Hun er ved at have fået nok af højsæsonens turister og deres nedslidning af Fanøs unikke natur.

- De mange turister giver mere affald. Biltrafikken går ud over infrastrukturen (vejene, red.) og håndværkerne holder i kø i flere timer ved færgen. Det er ikke tilfredsstillende, tordnede hun i byrådssalen og lagde op til en drøftelse af sommerens tusindvis af corona-turister.

Borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) foreslog et temamøde, hvor byrådet evaluerer turismen og inddrager erhvervsliv og borgere i arbejdet.

- 2020 har været ekstraordinært, men jeg er lidt ærgerlig over debatten, hvor tvære, turistfjendlige borgere skælder ud på de gæster, som er et gode for vores ø og nødvendige for vores økonomi, sagde hun.

Succes eller katastrofe

Christan Lorenzen (K) står sammen med Karen Jespersen og Fanø Lokallistes to byrådsmedlemmer bag et meget debatteret indlæg i Fanø Ugeavis, hvor de beskriver deres bekymring for nedslidningen af naturen, men samtidig understreger vigtigheden af turismen for erhvervslivet og kommunen.

- Vi skal have borgerne på banen. Lokalsamfundets velvilje og accept af turismen er vigtig. I år har vi så også bekymringen med covid-19 og vores mange ældre i risikogruppen. Vi er mange mennesker på lidt plads - så der er papirstynd afstand mellem succes og katastrofe, sagde Christian Lorenzen.

Johan Brink Jensen (S) fortalte, at der mangler tydelig skiltning om, at man ikke må færdes i de fredede klitteer blandt andet ved Sønderho. Samtidig talte han for gratis kollektiv trafik.

Erik Nørreby (V) vil have undersøgt, hvordan man får flest penge ud af færrest mulig mennesker. Han kunne fortælle, at sommerens danske turister har brugt 2,5 gange så mange penge pr. hoved i forhold til de gængse besøgende.

Mandag morgen talte Radio4 med Christian Lorenzen (K) om sommerens mange turister på Fanø. Lyt med herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce