Annonce
Haderslev

Rektor: - Det havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os

Ruth Funder - kunne i år ikke få lov at tale til studenterne i et fyldt idrætscenter. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Coronaen satte de studerendes hverdag i 2020 på den anden ende. Emnet fyldte meget, da rektor Ruth Funder talte til året studenter i Haderslev - transmitteret på video. Vi bringer hele talen.
Annonce

Kære studenter

Sikke nogle måneder, som I og vi som skole har været igennem. Da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned den 12. marts og sendte jer hjem bag skærmene til hjemmeundervisning, var mange af jer naturligvis bekymret for, hvad der så ville ske med jeres afslutning af 3.g eller 2. hf.

Jeg lovede jer, at I ville blive studenter, og det er I blevet, men under nogle rammer, som jeg ikke tror, at nogle af os i vores vildeste fantasi, har kunnet forestille os – og man må sige, at I har fået lov til at gå planken ud med en dimission, der heller ikke afvikles, som vi plejer at gøre det.

Annonce

I gjorde det godt

Vi må undvære det flotte syn af alle jer studenter siddende midt på gulvet i opvisnings-hallen i Idrætscentret. Det må jeres familier desværre også, og I får ikke oplevelsen af sidde sammen midt på gulvet i opvisningshallen i Idrætscentret og blive fejret af os og jeres familier.

Men I gjorde det, og I gjorde det rigtigt godt. Nu sidder I rundt om i klasselokalerne og blive fejret af nogle af jeres lærere, og I kan være stolte af jer selv og den måde, som I på fornem vis har formået at holde fast i at få afsluttet jeres stx eller hf med en flot rød eller en flot blå hue.

I som generation har vist, at individualiteten og fællesskabet ikke er hinandens modsætninger. I er født i en tid, hvor individualiteten hyldes, men i de sidste måneder med corona-virusset iblandt os, har I som generation også taget fællesskabets ansvar på jer.

Annonce

Allerstedsnærværende

Det har i det hele taget været en tid med begrænsninger, og mange af de ting, som vi alle sådan i dagligdagen går rundt og tager for givet, har pludseligt ikke kunnet lade sig gøre mere. Vores dagligdag og den måde som vores dagligdag har kunnet udfolde sig på gennem de sidste måneder, har været meget anderledes.

Coronavirusset har været allestedsnærværende. Ikke blot i form af fysiske begrænsninger i vores dagligdag, den har også fyldt og fylder i vores bevidsthed, og vi har opfundet helt nye ord og nye ritualer i et forsøg på fortsat at kunne udfolde os som individer i et socialt fællesskab.

Samfundssind, sammen hver for sig, en krammer, der ikke kan gives, bliver indsat på krammer-kontoen, og ikke at forglemme den særlige corona-hilsen med albuen - blot for at nævne nogle af de ord og ritualer, som vi har taget til os for at fastholde et nærvær gennem de sidste måneder.

Annonce

De perfekte symboler

Vi har skullet omstille os til at kunne fungere og leve i et nærvær på distancen. Vi har mærket, hvor sårbare og skrøbelige vi er uden det fysiske nærvær i vore relationer. Gennem livet får vi hængt forskellige symboler på vores livstræ – I er godt i gang med at pynte jeres eget livstræ med symboler, der er med til at karakterisere, hvem I hver især er som personer.

Vi er konstant på jagt efter de mest perfekte symboler til vores livstræ, men corona-tiden har vist os, hvor svagt vores livstræ - selv med de mest perfekte symboler på - står uden næring af det fysiske nærvær i de fællesskaber, som vi indgår i.


Vi har opfundet helt nye ord og nye ritualer i et forsøg på fortsat at kunne udfolde os som individer i et socialt fællesskab.

Ruth Funder, rektor


Værn om nærværet og krammet, og husk at skatte det i jeres liv, når I om lidt drager videre ud i den verden, der venter på jer lige rundt om hjørnet.

På den anden side af sommerferien håber vi meget at se jer alle sammen igen til en lørdag, hvor vi skal hylde og markere det nærvær, som vi har haft sammen gennem de sidste 3 eller 2 år på Haka.

Lidt af de gamle traditioner har vi dog kunnet fastholde i dag. 17-c vil spille for jer i centralgarderoben, når I om lidt vil være på vej ud til jeres studentervogne. Om nogen har 17-c været med til at gøde nærværet på Haka for os alle sammen gennem de sidste tre år – tak for det.

Med disse ord dimitterer jeg jer som studenter af årgang 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce