Annonce
Billund

René har tusindvis af tegneserier hjemme på reolen: - Jeg er vild med 80'ernes Anders And

René Eriksen var lørdag på jagt efter Anders And, Lucky Luke og andre gode Disney-fortællinger i Wutomi Genbrug. Der var ikke meget at komme efter i den officielle bogafdeling i første omgang, men så åbnede bogrummet i kælderen sig. Foto: Lise Nørgaard
45-årige René Eriksen fra Hejnsvig elsker både at læse og samle på Anders And-blade og tegneserier - især dem, han slugte som barn. Lørdag var han til Wutomi Genbrugs trailermarked i Grindsted i håbet om at finde tegneserier - og måske også noget andet godt.

Grindsted: René Eriksen kigger sig omkring - i første omgang udenfor på Wutomi Genbrugs trailermarked, der i dagens anledning byder på cykler, møbler, legetøj, gamle barnevogne og meget andet, men René Eriksen er faktisk efter noget helt andet.

Han er nemlig inkarneret fan af gamle bøger og tegneserier - gerne de helt klassiske med Lucky Luke og Anders And, og det er dem, han er på jagt efter denne lørdag formiddag, men hvis der viser sig noget andet undervejs, så er han også åben overfor det.

Hjemme i Hejnsvig har han en helt reol-væg fyldt med både gamle og nyere tegneserier og blade. For fem år siden begyndte han at samle på dem, og han ligger i dag inde med næsten hele samlingen af Jumbo Bøger, der tæller 500 styk. Så alt i alt har han tusindvis af tegneserier.

Annonce

- Det er ikke fordi, de er så meget værd. Det er læseværdien i dem, som jeg går efter, påpeger René Eriksen.

Der er dog én enkelt undtagelse - Anders And nr. 1 fra marts 1949. Findes den i den originale udgave kan den være op til 10.000 kroner værd.

Havde der ikke været skrift nede i venstre hjørne, så havde dette blad været noget af et fund, men det er altså kun en kopi. Foto: Lise Nørgaard

- Men ellers er bladene trykt i så stort et oplag, at der ikke er penge i dem, forklarer René Eriksen, der håber, han måske er heldig at falde over nogle blade, som han endnu ikke har i sin samling.

Da Moby And og Store Stygge Ulv forsvandt

- Jeg er desværre ikke så god til at lave lister over, hvilke jeg mangler. Det er sjovere at læse dem end at lave lister over dem, smiler René Eriksen, der nyder at møde de gamle kendingshistorier, som han læste som barn.

- For mig er det ren afslapning. Så kobler jeg virkelig fra, konstaterer René Eriksen, der, når han er på arbejde, driver legetøjsbutik i Tarm.

René Eriksen er særligt glad for Anders And-bladene fra 1980'erne.

- Jeg tror, det er fordi, jeg selv voksede op i den tid. I 70'erne var der gang i rigtig mange figurer, som i dag er forsvundet helt ud af fortællingerne. I 80'erne kom Anders And frem som den upolerede helt, og ham kan jeg godt lide, fortæller René Eriksen, der synes, at nutidens Anders And-historier er blevet lidt for politisk korrekte.

- Jeg synes, historierne ender på en anden og anderledes måde, end de gjorde i gamle dage. Der var for eksempel også en karakter, der hed Moby And, der var hvalfanger. Han fangede aldrig nogle hvaler på sit skib, men lavede alt muligt andet, men han er ikke med mere, fordi det er politisk ukorrekt at fange hvaler, konstaterer René Eriksen, der også kan se at Store Stygge Ulv er kørt ud på et sidespor - og det er også synd, synes han.

- Jeg synes ikke, at det behøver være så fint og rigtigt. Det må gerne være realistisk og skævt. I udlandet er det ofte Mickey Mouse, der er den store helt, for han gør altid det rigtige, mens Anders And taler mere til danskerne - han er den store antihelt, og det kan vi godt lide, siger han.

Annonce

Kælderens guld

Corona-ventetiden på at komme indenfor i butikken, hvor alting er sat ned til halv pris, er slut.

René Eriksen støvsuger hurtigt boghylderne for børn, men først da han løfter på nogle blade, finder han ned til et sparsomt udvalg af Anders And-bøger.

- Det er ikke så meget, men det kan sagtens bruges, siger han og vælger 3-4 hæfter.

René Eriksen nøjes ikke med at gå ind i en genbrugsbutik - han tager gerne en rundtur til flere. Foto: Lise Nørgaard

For nylig var han også heldig at finde en maskine af den slags, der laver melboller til gammeldags suppe.

- Det skulle vi lave i vores madklub i Hejnsvig, så det passede rigtig fint, konstaterer han.

Èn af genbrugsforretningens frivillige, Annette Christensen, opfanger, at René er ude efter et større udvalg af tegneserier og inviterer med ned i kælderen, hvor vi går ind i et lille rum

Et lille udvalg af Anders And-hæfter. Foto: Lise Nørgaard

propfyldt med bøger, og René finder hurtigt ned på huk og går stakke af Anders And-blade igennem.

Annonce

Orden i kaos

- Vi får rigtig mange bøger ind, og vi vil rigtig gerne sælge bøger, lyder det fra Annette Christensen, der har været i forretningens bogafdeling i de seneste par år - fordi hun selv er en læser. Hun har selv været heldig og gjort nogle fund i forhold til gamle blomster- og botanikbøger, som ikke længere findes i almindeligt salg.

Ligesom med genbrugstøj er der også genbrugsbøger, der ikke bliver solgt. De bliver videregivet til en dansk organisation, der skiller omslag fra bladene, som derefter bliver genbrugt.


Vi har fået rigtig mange bøger ind, og vi vil rigtig gerne sælge endnu flere bøger.

Annette Christensen, frivillig i Wutomi Genbrug


Selvom bogrummet i kælderen er fyldt op fra gulv til loft er der orden i kaosset.

- Stakkene ligger faktisk i alfabetisk rækkefølge, forklarer Annette Christensen, der både kan udpege bunkerne med kristne bøger og faglitteratur.

Annette Christensen vil rigtig gerne sælge flere bøger i Wutomi Genbrug - der er masser af dem. Foto: Lise Nørgaard

- Det virker uoverskueligt, men det er det slet ikke, smiler Annette Christensen, der ikke kun viser vejen for læseheste ned i kælderen.

- Der kommer også folk, der søger bøger, der skal stå på en reol, fordi de passer ind i den stil, de gerne vil have. Jeg har haft kunder, der eksempelvis gerne ville have grønne bøger til at stå, fortæller hun.

Coveret på gamle musikplader kan således også ende som vægdekoration.

René Eriksen er ved at have fundet en ordentlig bunke Anders And-blade - i dagens anledning er de sat ned til 1 krone stykket, og det er René godt tilfreds med.

René Eriksen fandt sig en ordentlig stak blade i kælderen. Foto: Lise Nørgaard

Han har også fundet Anders And-bladet fra 1949 - som en kopi, men den har han allerede, så den bliver puttet tilbage i plastikkassen.

- Jeg kunne godt se, at den så ret ny ud, så nej, jeg nåede ikke at få hjertebanken, smiler René Eriksen.

https://ems.wearehearken.eu/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Jens og Inger er tredje generation på Cathrineberg: Nu sætter de proprietærgården til salg for 38 millioner kroner

Annonce