Annonce
Sønderborg

Renoveringen af den første bygning i Center for Verdensmål er begyndt

Gården Frydendal på Kær Vestermark får en central rolle i Center for Verdensmål. Tegning: Sønderborg Kommune
Kommunens naturvejledere flytter ind på den gamle gård Frydendal på Kær Vestermark, som også bliver base for udlån af udstyr.

Kær: Naturen er allerede klar i verdens første Center for Verdensmål på Kær Vestermark. Nu er den første centerbygning også på vej.

Renoveringen af Frydendal, en ældre gårdbygning på Kær Vestermark, gik i gang mandag, og  den kommer fra årsskiftet 2021/2022 til at danne base for Sønderborg Kommunes naturvejledere.

Førstesalen indrettes med kontorfaciliteter, et undervisningslokale, observatorium samt omklædningsfaciliteter. Stueetagen kommer til at huse kommunens grejbank, hvor skoler, institutioner og private kan leje og låne forskelligt udstyr til at opleve og undersøge naturen med. Det drejer sig bl.a. om cykler, dykker- og grilludstyr.

Annonce

- Kommunens naturvejledere bliver en vigtig spiller i Center for Verdensmål, hvor de skal formidle viden om naturen, og hvordan vi mennesker passer godt på den. De får nogle rigtige gode faciliteter på Frydendal, hvorfra de kommer til at servicere kommunens borgere i alle aldre, og derudover også turister og andre besøgende til Center for Verdensmål, siger Charlotte Riis Engelbrecht (S), formand for udvalget for landdistrikter, natur og fødevarer.

Bæredygtig renovering

Der ligger flere bygninger på Kær Vestermark, der alle skal renoveres og indrettes som centerbygninger i Center for Verdensmål. Renoveringerne skal ske på den mest bæredygtige måde, bl.a. med anvendelse af genbrugsmaterialer.

En del materiale kan hentes fra de ladebygninger, der skal rives ned på Møllestedgård, som ligger over for Burger King. Det er planen, at Frydendal skal overtage staldvinduer fra Møllestedgård.


Kommunens naturvejledere bliver en vigtig spiller i Center for Verdensmål, hvor de skal formidle viden om naturen, og hvordan vi mennesker passer godt på den.

Charlotte Riis Engelbrecht (S), formand for udvalget for landdistrikter, natur og fødevarer


Derudover arbejdes der med en ambition om at bygge et nyt klimahus tæt ved Frydendal. En eventuel opførelse af sådan et hus skal blive en showcase for bæredygtigt nybyggeri, og langt hen ad vejen opføres af genbrugsmaterialer, herunder mursten fra Møllestedgårds ladebygninger.

Renoveringen af Frydendal er et af de kommunale projekter, der er blevet fremskudt p.g.a coronasituationen, der åbnede op for, at kommunen kunne optage ekstra lån til anlægsprojekter.

Center for Verdensmål

Center for Verdensmål skal være et oplevelses- og videnscenter på Kær Vestermark, der byder på læring, aktiviteter og oplevelser om bæredygtighed og FN's 17 verdensmål. Lokale og nationale partnere skal visee nutidens og fremtidens bæredygtige samfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce