Annonce
Aabenraa

Renoveringer i stor stil: Kommunens forsamlingshuse forventer store udgifter

Løjt Forsamlingshus har efterlyst fornyelse på området, og det er derfor, forvaltningen lige nu kigger på tilskudsmodellen. Arkivfoto: Lene Esthave
Samtlige forsamlingshuse står over for enten at skulle renovere eller modernisere inden for den nærmeste fremtid. Det viser en ny undersøgelse, der skal danne grundlag for en justering af tilskuddet til kommunens forsamlingshuse.

Aabenraa: Der venter mange udgifter forude for kommunens forsamlingshuse.

Det er bare én af konklusionerne i en ny undersøgelse, som i sidste ende skal føre til en justering af den måde, kommunen fordeler tilskud til forsamlingshusene på. I alt er der afsat 340.000 kroner til den slags om året.

I analysen, som er baseret på besvarelser fra forsamlingshusene selv, kan man blandt andet læse, at forsamlingshusene har udfordringer med at finde frivillige, men også at flere ser gode muligheder for at skabe mere aktivitet i deres lokaler.

Men aktiviteter slider som bekendt på faciliteterne, og det kan ses.

- Et sidste problem for forsamlingshusene er de mange udgifter, der ligger i fremtidige moderniserings- og renoveringsprojekter. Samtlige deltagerne i analysen svarer, at der er igangværende eller kommende renoveringsprojekter, skriver forvaltningen.

Annonce

Sagen kort

  • Baggrunden for den kommende justering af tilskudsmodellen bunder i en henvendelse fra Løjt Sogns Forsamlingshus. Her efterlyste man en nytænkning på området.
  • - Hvis en gruppe eller en forening vil låne et lokale, så koster det, for driftsudgifterne skal vi have dækket. Hvis foreningerne i Løjt ikke har penge til at betale lejen med, bliver de hjemløse, sagde formand Niels Holck i den forbindelse til JydskeVestkysten.
  • Han mener, det er urimeligt, når det samtidig er gratis for foreninger i Rødekro og Felsted at låne lokaler i de kommunale borgerhuse.

Flere har udfordringer

Fårhus Forsamlingshus skal blandt andet have skiftet sine gulve ud og have nyt tag, Vilsbækhuset står over for en "hårdt tiltrængt renovering af husets anretterkøkken", og i Ensted vil de gerne have malet deres lille sal og anskaffet et nyt køkken.

Med afsæt i den samlede analyse har formand Lars Kristensen (V) sammen med resten af kultur- og fritidsudvalget indstillet, at forvaltningen udarbejder et forslag til en justeret tilskudsmodel.

- Vi kan se, at flere har udfordringer, som vi skal være med til at løse. Om det kan justeres helt ved at lave et nyt oplæg til tilskudsmodellen, er forvaltningen sat til at kigge på. Men fra min og udvalgets side er der en intention om, at vi skal være med til at understøtte forsamlingshusene fremadrettet, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V).

Forvaltningen foreslår allerede nu, at justeringen bør indbefatte tydeligere kriterier for tilskuddet og en klart defineret ansøgningsfrist. Derudover anbefales det, at behandlingen af ansøgningerne og bevilling af tilskud foretages via et såkaldt puljehåndteringsprogram for at lette sagsbehandlingen. Definitionen af forsamlingshuse anbefales også udvidet, da også andre huse opfylder behovet for lokaler i de mindre byer, hvor der ikke er tilbud om gratis lokaler til foreninger. Ligeledes anbefales det, at behovet for kapacitet i lokalområdet indgår i vurderingen af ansøgningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce