Annonce
Aabenraa

Renoveringer i stor stil: Kommunens forsamlingshuse forventer store udgifter

Løjt Forsamlingshus har efterlyst fornyelse på området, og det er derfor, forvaltningen lige nu kigger på tilskudsmodellen. Arkivfoto: Lene Esthave
Samtlige forsamlingshuse står over for enten at skulle renovere eller modernisere inden for den nærmeste fremtid. Det viser en ny undersøgelse, der skal danne grundlag for en justering af tilskuddet til kommunens forsamlingshuse.

Aabenraa: Der venter mange udgifter forude for kommunens forsamlingshuse.

Det er bare én af konklusionerne i en ny undersøgelse, som i sidste ende skal føre til en justering af den måde, kommunen fordeler tilskud til forsamlingshusene på. I alt er der afsat 340.000 kroner til den slags om året.

I analysen, som er baseret på besvarelser fra forsamlingshusene selv, kan man blandt andet læse, at forsamlingshusene har udfordringer med at finde frivillige, men også at flere ser gode muligheder for at skabe mere aktivitet i deres lokaler.

Men aktiviteter slider som bekendt på faciliteterne, og det kan ses.

- Et sidste problem for forsamlingshusene er de mange udgifter, der ligger i fremtidige moderniserings- og renoveringsprojekter. Samtlige deltagerne i analysen svarer, at der er igangværende eller kommende renoveringsprojekter, skriver forvaltningen.

Annonce

Sagen kort

  • Baggrunden for den kommende justering af tilskudsmodellen bunder i en henvendelse fra Løjt Sogns Forsamlingshus. Her efterlyste man en nytænkning på området.
  • - Hvis en gruppe eller en forening vil låne et lokale, så koster det, for driftsudgifterne skal vi have dækket. Hvis foreningerne i Løjt ikke har penge til at betale lejen med, bliver de hjemløse, sagde formand Niels Holck i den forbindelse til JydskeVestkysten.
  • Han mener, det er urimeligt, når det samtidig er gratis for foreninger i Rødekro og Felsted at låne lokaler i de kommunale borgerhuse.

Flere har udfordringer

Fårhus Forsamlingshus skal blandt andet have skiftet sine gulve ud og have nyt tag, Vilsbækhuset står over for en "hårdt tiltrængt renovering af husets anretterkøkken", og i Ensted vil de gerne have malet deres lille sal og anskaffet et nyt køkken.

Med afsæt i den samlede analyse har formand Lars Kristensen (V) sammen med resten af kultur- og fritidsudvalget indstillet, at forvaltningen udarbejder et forslag til en justeret tilskudsmodel.

- Vi kan se, at flere har udfordringer, som vi skal være med til at løse. Om det kan justeres helt ved at lave et nyt oplæg til tilskudsmodellen, er forvaltningen sat til at kigge på. Men fra min og udvalgets side er der en intention om, at vi skal være med til at understøtte forsamlingshusene fremadrettet, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V).

Forvaltningen foreslår allerede nu, at justeringen bør indbefatte tydeligere kriterier for tilskuddet og en klart defineret ansøgningsfrist. Derudover anbefales det, at behandlingen af ansøgningerne og bevilling af tilskud foretages via et såkaldt puljehåndteringsprogram for at lette sagsbehandlingen. Definitionen af forsamlingshuse anbefales også udvidet, da også andre huse opfylder behovet for lokaler i de mindre byer, hvor der ikke er tilbud om gratis lokaler til foreninger. Ligeledes anbefales det, at behovet for kapacitet i lokalområdet indgår i vurderingen af ansøgningen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce