Annonce
Kolding

Repremiere på film om dansk Auschwitz-overlever

Kolding: Der er ganske få nulevende mennesker tilbage iblandt os, som ud fra egen erindring kan fortælle om nazisternes udryddelseslejre under 2. Verdenskrig. Én af dem er 95-årige Arlette Andersen, som efter krigen blev gift med en dansk mand.

I over 25 år har hun offentligt fortalt om sine personlige rædsler fra Auschwitz, og i 2017 blev fortællingen visuel, da journalist Thomas Kvist Christiasen skabte filmen "Arlette - en historie vi aldrig må glemme". Som følge af meget stor publikumsinteresse har Nicolai Biograf efterhånden vist filmen over 100 gange, og i forbindelse med den internationale mindedag for befrielsen fra Auschwitz vises 26. og 27. januar - begge dage kl. 19 - en forlænget version af originalfilmen.

Samme journalist udgav i 2018 bogen om Arlette Andersen, "Vi er her for at dø", og i den forbindelse er således dukket interessante historier op, som er med til at underbygge Arlettes stærke beretning. Blandt andet er fundet nye øjenvidneberetninger fra andre studerende, som husker den dramatiske novemberdag i 1943, hvor nazisterne på universitetet i Clermont Ferrand deporterede Arlette Levy til Auschwitz.

Til visningen i Nicolai Biograf 27. januar er instruktør Thomas Kvist Christiansen tilstede med Auschwitzekspert Peter Langwithz Smith, som sammen vil introducere og perspektivere Arlettes historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce