Annonce
Haderslev

Rerup kæmpede forgæves: Hans politianmeldelse debatteret bag lukkede døre

Mogens Rerup er en kontroversiel politiker, der flere gange har været i åben strid med både medarbejdere, ledere og politiske kolleger i forbindelse med hans funktion som partsrepræsentant. For to år siden kulminerede stridighederne, da økonomiudvalget politianmeldte han. Tirsdag forsøgte Mogens Rerup for åbne døre at få byrådet til at trække anmeldelsen mod ham tilbage. Arkivfoto: Jacob Schultz
Liberal Alliances Benny Bonde kaldte det pjat, at Haderslev Byråd ikke fulgte Mogens Rerups ønske. Hensynet til navngivne personer i sagsfremstilling vejede dog tungest for flertal.

En ganske usædvanlig alliance mellem to politikere, der ellers ikke har meget tilfælles, blev tirsdag aften indgået på byrådsmødet i Haderslev.

Det politianmeldte byrådsmedlem Mogens Rerup fra Alternativet fik nemlig helt uventet opbakning fra kollegaen Benny Bonde (LA), da han forlangte sit medlemsinitiativ om en tilbagetrækning af økonomiudvalgets nu snart to år gamle politianmeldelse mod ham trukket tilbage – og sagen flyttet fra byrådets lukkede dagsorden til den åbne:


Jeg har været i hans situation op til flere gange. Og jeg har altid også syntes, at det var noget pjat, at mine sager ikke blev drøftet på den åbne del af byrådets møder.

Benny Bonde (LA)


Formanden for byrådets udvalg for plan og miljø, som flere gange har været både politianmeldt og stået foran en dommer, tiltalt for at have overtrådt blandt andet naturbeskyttelseslovgivningen, var nemlig rørende enig med sin alternative byrådskollega:

- Jeg har været i hans situation op til flere gange. Og jeg har altid også syntes, at det var noget pjat, at mine sager ikke blev drøftet på den åbne del af byrådets møder. Hvis han ønsker, at hans sag skal behandles på den åbne del, synes jeg, det skal være sådan. Alt andet er pjat. Derfor stemmer jeg for, sagde Benny Bonde.

Annonce

Politianmeldelse

Årelang strid førte for to år siden til, at økonomiudvalget anmeldte Mogens Rerup til politiet, efter at han på sin Facebook-profil havde kritiseret en navngiven medarbejder i kommunens kontrolenhed. Politiet har siden sigtet Mogens Rerup for overtrædelser af Straffelovens paragraf 119a – krænkelse af offentlige ansatte – samt et forsøg på overtrædelse af paragraf 123 – for med trussel om vold, med vold eller ulovlig tvang eller på anden måde at begå en strafhandling mod et vidne. Sagen står dog til Mogens Rerups store frustration fortsat i stampe – og i december stillede han derfor et såkaldt medlemsinitiativ for at få byrådet til at trække sagen tilbage:

- Det er hverken for at drille eller provokere. For det første vil jeg godt vide, hvorfor jeg er blevet politianmeldt, og hvorfor sagen nu har stået på i to år. Det går mig på. Jeg er aldrig blevet politianmeldt, og jeg har aldrig været i en retssal før, sagde Mogens Rerup.

Mogens Rerup forklarede i sin begrundelse, at han har været til en afhøring af tre kvarters varighed hos politiet, der sendte sagen videre til anklagemyndighederne:

Kort om Rerup

Sagerne mod Mogens Rerup har været længe undervejs. Allerede i 2014 tilspidsede problemerne sig, da Mogens Rerup som bestyrelsesmedlem i foreningen Syg i Haderslev og partsrepræsentant i sociale sager blev beskyldt for at gå langt over stregen i sin dialog med kommunalt ansatte.

I 2017 stillede Mogens Rerup op til byrådet for Enhedslisten; ifølge ham selv fordi kommunaldirektøren nægtede at tale med ham mere. Han blev valgt og indtrådte i byrådet i januar 2018.

I februar 2019 blev han politianmeldt af et flertal i økonomiudvalget.

I juni meldte Mogens Rerup sig ud af Enhedslisten og blev løsgænger. Samtidig sygemeldte han sig på grund af rygsygdommen spinalstenose, som han skal opereres for.

I august 2019 blev Mogens Rerup sigtet for fem overtrædelser af straffelovens §119a - krænkelse af offentlige ansatte - samt et forsøg på overtrædelse af §123 - for med trussel om vold, med vold eller ulovlig tvang eller på anden måde begå en strafbar handling mod et vidne.

- Jeg lavede et svar, som jeg sendte tilbage til politiet. For et halvt år siden var man ved at undersøge hos Statsadvokaten, om der virkelig skal anlægges en sag. Men den er ikke kommet videre, sagde Mogens Rerup, der forklarede, at han i værste fald kan få en bøde på mellem 7000 og 8000 kroner.

Annonce

Navngivne personer

Det er efter råd fra Kommunens Landsforening, at Mogens Rerups ønske om en tilbagetrækning var sat på den lukkede dagsorden. I hans sagsbeskrivelse indgår en række navne på personer, blandt andet kommunale chefer.

- Hvad er det værste, der kan ske, hvis sagen overføres til den åbne del af byrådets dagsorden, sagde Mogens Rerup, der dog ikke fik støtte fra andre end Benny Bonde.

- Jeg så også helst, at denne sag blev drøftet på den åbne del af byrådets møde. Jeg har ikke været med til at foretage politianmeldelsen, det er økonomiudvalget, der er rodet ind i denne sag. Jeg har fra begyndelsen været imod. Ulempen er dog blot, at Mogens i sin sagsfremstilling nævner personer ved navn. Havde det kun drejet sig om Mogens, og havde han ikke nævnt personer, så havde jeg stemt for. Men vi har et hensyn at tage til mennesker, som ikke har et ønske om at blive et emne i en offentlig debat, sagde Bent Iversen (SF).

Socialdemokratiets Henrik Rønnow, der også er medlem af økonomiudvalget og dermed har været med til at foretage politianmeldelsen, valgte at følge indstillingen fra Kommunernes Landsforening:

- Jeg kan sagtens forstå, at Mogens finder det utilstedeligt, at det er gået så lang tid og føler, at hans retssikkerhed efter så lang tid bliver krænket. Medarbejdere har også krav på, at der kommer en afklaring på denne sag, sagde Henrik Rønnow.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Navne

Minibo i Holsted kommer til salg

Annonce