Annonce
Udland

Resolution om tyrkisk folkedrab er blokeret i Senatet

Bulent Kilic/Ritzau Scanpix

Senatet i USA blokerer en resolution, der siger, at Tyrkiet har begået folkedrab på armenierne.

Senatet i USA blokerer resolutionen, der anerkender tyrkisk massedrab på armeniere for hundrede år siden som folkedrab.

Resolutionen blev vedtaget af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, i oktober med overvældende flertal på 405 stemmer mod 11.

Demokraterne sidder på flertallet i dette kammer.

Republikanerne har flertal i Senatet, og de siger at tiden til sådan en resolution ikke er nu, da den vil vække tyrkisk vrede.

Resolutionen har slet ikke været til afstemning i Senatet. Kilder i Kongressen siger, at præsident Donald Trump i Det Hvide Hus ikke ønsker, at processen med resolutionen fortsætter.

For USA er i øjeblikket involveret i flere følsomme sager med Tyrkiet, herunder den tyrkiske offensiv mod kurdere i det nordlige Syrien, og desuden er der sagen om Nato-landet Tyrkiets køb af det russiske anti-luftsystem S-400.

Resolutionen fastslår, at det er amerikansk politik at mindes folkedrabet på 1,5 millioner armeniere i det nu opløste Osmanniske Rige fra 1915 til 1923.

Det Osmanniske Rige havde sit centrum i vore dages Tyrkiet.

Tyrkiet accepterer, at mange armeniere i Det Osmanniske Rige blev dræbt i kampe med militæret under Første Verdenskrig.

Men Tyrkiet siger, at tallet ikke var så højt og afviser, at der var tale om systematisk drab på armeniere.

Flere andre lande kalder det folkedrab, og det har udløst tyrkisk vrede.

Afstemningen i Repræsentanternes Hus i oktober blev da også fordømt.

Den demokratiske senator Bob Menendez og den republikanske senator Ted Cruz forsøgte at få resolutionen til afstemning torsdag, men det blev blokeret af Kevin Cramer, også en republikansk senator.

- Jeg tror ikke, at der er et eneste medlem af Senatet, der ikke er alvorligt bekymret for Tyrkiets opførsel, siger Cramer.

- Når tiden er inde, vedtager vi måske resolutionen.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce