Annonce
TV-KLUMME

Respekt eller det modsatte? Løkke tager opvasken i "Over Atlanten"

- Det er en livslang øvelse at prøve at holde kursen, siger Lars Løkke i "Over Atlanten". Foto: Per Arnesen/Discovery Networks Danmark

En makreldåse i en svømmehal.

Sådan beskriver Lars Løkke Rasmussen det sejlskib, han krydsede Atlanterhavet i sidste år som deltager i tredje sæson af reality-programmet "Over Atlanten".

Sammen med fem andre uden særlig sejlerfaring var han afsted i tre uger på det store hav under vejledning af blandt andre OL-guldvinder Jesper Bank.

Annonce

Der er langt fra Marienborg til en sejlende "makreldåse". Der er heller ikke noget stateligt over at blive vækket midt om natten og sat til at vaske op og så næste dag høre på antydninger af, at man har spist det meste af gedeosten.

Det er et oplagt spørgsmål, om Løkke ved sin deltagelse i programmet risikerer at miste noget af den respekt, der ligger i at have været tidligere statsminister og nuværende medlem af Folketinget. Og det ovenikøbet midt i, at han har gang i et nyt politisk projekt i jagten på genindflydelse.

Løkke selv svarer således:

-  Jeg så sidste års sæson, da jeg kom i land, og takkede min gud for, at jeg ikke havde set den, inden jeg tog stilling, for så tror jeg, at jeg havde stillet det samme spørgsmål, som du nu har stillet til mig.

Mens første sæson af "Over Atlanten" var seværdigt fjernsyn - ikke mindst takket være deltagere som Nicolaj Kopernikus og Hella Joof, hvis samarbejdsevner og refleksioner var givende og underholdende - var anden sæson en negativ omgang - især på grund af soulsanger Wafande, der gik forrest i at sprede dårlig stemning med kaskader af kritik og jammer.

- Respekt kan man jo ikke selv sidde og definere. Jeg har tillid til, at danskerne godt kan håndtere, at jeg træder ud af en politikerrolle og viser, hvem jeg også er, siger Lars Løkke Rasmussen og fortæller, at han et par gange undervejs på turen var nødt til at tælle til 10, men at han ikke føler, at han har været i situationer, hvor han er faldet igennem.

- Men det må andre bedømme. Jeg var ikke i mit livs form og ligner ikke en adræt sørøver, men så tænkte jeg, at det ved jeg jo godt selv, og det ved danskerne også, så det må jeg leve med.

Lars Løkke Rasmussen og togtets kok, Umut Sakarya. Foto: Per Arnesen/Discovery Networks Danmark

Efter de to første afsnit af den nye sæson blæser et endeligt svar på, om respekten går fløjten, stadig i den vind, skibet i øvrigt kommer til at savne undervejs.

På den ene side føles det allerede i første afsnit for stramt, når en tidligere statsminister skal være med til at forholde sig til et tilstoppet lokum - hvem har puttet papiret i? På den anden side er mange nysgerrige på, hvem "de kendte" i virkeligheden er, og det er der større sandsynlighed for at få en fornemmelse af, når søgang, træthed og indespærringen på lidt plads begynder at bide i deres selvkontrol.

Men er det en nysgerrighed, vi absolut skal have stillet?

Svaret må her ende med et nej, for der er embeder, for eksempel som monark og netop folkevalgt, hvor respekt er ekstra vigtig at værne om - ikke af hensyn til personen, men af hensyn til embedet.


Der er embeder, for eksempel som monark og netop folkevalgt, hvor respekt er ekstra vigtig at værne om - ikke af hensyn til personen, men af hensyn til embedet.

Uddrag af klummen


Det gør ikke noget godt for politiske og indflydelsesrige tillidsposter og den respekt, der bør omkranse disse embeder, at politikere stiller op i konceptprogrammer - hverken "Over Atlanten", "Vild med dans" eller et tredje af reality-slagsen.

Lars Løkke er blevet kritiseret for, at han valgte at holde fri fra Folketinget for at tage med på turen - og på fuld løn undervejs. Selv har han talt mest om behovet for at trække stikket og gå offline. Og om at kunne tillade sig det efter så meget arbejde og mange år i Folketinget. Her kan man så fundere over, hvor langt stikket reelt kommer ud af kontakten med et kamerahold om bord.

Overordnet set - indflydelsesrig politiker eller ej - så lader sæson tre heldigvis til at blive mere i retning af sæson ét end den rædselsfulde to'er.  Deltagerne - ikke mindst Løkke - virker indtil videre positive og opsatte på at give nogle refleksioner videre. I det mindste kan man have respekt for det.

"Over Atlanten" er produceret af streamingtjenesten Discovery og kan ses på Kanal 5 og Discovery+ fra 11. april.

Deltagerne er foruden Lars Løkke Rasmussen, kok Umut Sakarya, tidl. svømmer Sara Bro, tv-vært Felix Smith, skuespiller Johannes Nymark og kagebogsforfatter Ditte Julie Jensen.

Annonce
Annonce
Erhverv

Georg Gearløs-type lancerer flydende verdensnyhed i Esbjerg Havn

Sydjylland For abonnenter

Kommune fortrød strejke-brøler: Lam kvinde kan alligevel holde 25 års fødselsdag

Aabenraa

Ansatte truet til at sende løn retur: Nu betaler svineproducent en kvart million kroner til to ukrainere

Varde For abonnenter

Peter behøver ikke skrivebord og faste arbejdstider: Han drømmer om at rejse Europa rundt som digital nomade

Haderslev For abonnenter

Rød politiker missede mere end hver fjerde udvalgsmøde: - Jeg synes ikke selv, det er okay

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Danmark

Mænd skal flere år i fængsel for hvidvask af over 200 millioner kroner: - Sværere var det heller ikke

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Haderslev

Yes - så er det afgjort: Sådan holdes årets udgave af verdens smukkeste Stafet for Livet

Sydjylland For abonnenter

Skal Danmark spille fodbold i lande med mangel på demokrati og menneskerettigheder?

Sønderborg For abonnenter

Et mirakel at Bjarke overlevede sin læretid: I dag er han chef for over 40 ansatte i familiefirma

Annonce