Annonce
Debat

Respekt, værdighed og omsorg tilbage til de ældre

Annonce

Læserbrev:  Oh my god, hvor er der kø ved håndvasken i de politiske rækker og alle de klogeåger, der toner frem på TV 2 News, det er jo til at brække sig over.

Problemerne på plejehjemmene er jo ikke noget nyt problem. Det er problemer, der snigende er kommet i takt med, at det menneskelige syn blev fjernet, og regneark og akademisk arbejde gjorde sit indtog. Rigtig mange arbejdstimer på hjemmene bliver brugt på at dokumentere alt, og som vi ved, kan en arbejdstime kun bruges en gang.

Tidligere hed det "de gamles hjem" eller "alderdomshjem", og det var deres hjem, vi som medarbejdere trådte ind i med stor respekt for deres ønsker og behov. Det var hyggelige hjem med historie og sjæl, hvor de ældre boede og fik hjælp til det, de havde behov for. Det var hjem med minder fra deres lange liv.

Med årene blev disse hjem nedlagt og erstattet at plejehjem, som skulle være meget bedre, men sandheden var jo, at det var en kæmpe spareøvelse uden tanke for de ældres ve og vel. Der skete simpelthen en ændring i tankegangen. Plejehjemmene blev en arbejdsplads for medarbejderne på lige fod med alle andre arbejdspladser og ikke et hjem for ældre. Når de ældre flyttede ind i deres nye hjem, var der grænser for, hvad de måtte have med, da der skulle være plads til ditten, datten og dutten, som medarbejderne skal bruge på deres arbejdsplads, uden tanke for, at de ældre måtte sige farvel til kære minder fra deres lange liv. Deres nye hjem blev et hjem uden sjæl og varme.

Det blev effektiviseret, moderniseret og strømlinet. Ikke for de ældres skyld men på grund af penge. Så kære politikere og klogeåger hold nu op med at tordne frem på skærmen og være åh så forarget - men tag ansvar for den politik, som er blevet ført de sidste 10 til 15 år.


Med årene blev disse hjem nedlagt og erstattet at plejehjem, som skulle være meget bedre, men sandheden var jo, at det var en kæmpe spareøvelse uden tanke for de ældres ve og vel. Der skete simpelthen en ændring i tankegangen.

Tina Johnsen


Det er ganske enkelt og alligevel et kæmpe arbejde at vende skuden. Efter min mening skal der ske en ændring i tankegangen, hvorpå vi ser på de ældre og deres behov for pleje. Plejehjemmene skal ikke kun være for de ældre, der er så dårlige, at de ikke formår at klage over behandlingen, de får eller drøfte deres situation med deres pårørende.

Der må åbnes op for, at ældre på et tidligere tidspunkt kan komme på plejehjem, og dermed skabe en positiv dynamik på hjemmet. "Plejehjem" - skal vi ikke finde et mere værdigt navn igen? Måske gå tilbage i tiden og kalde det "De ældres hjem"? Og lad os alle arbejde på, at de ældre får det hjem, de har fortjent med værdighed, omsorg og respekt for hver enkelt beboer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce