Annonce
Varde

Restauratør uforstående over politianmeldelse om menneskehandel: Her får kokkene små 36.000 i løn

Indehaver Lin Feng foran restauranten i Varde. Foto: Morten Nielsen
Kinesiske restauranter i Varde og Grindsted nævnes i forbindelse med kokke, der arbejder til for lave lønninger. Restauratør Lin Feng er helt uforstående - for lovgivningen overholdes, oplyser hun.

Varde/Grindsted: Det er kommet frem, at kinesiske kokke i Danmark arbejder til meget lave lønninger, hvilket er i strid med udlændingeloven. En af de restauranter, som i den forbindelse skulle være politianmeldt, er Big World - en kinesisk restaurant med afdelinger i Varde og i Grindsted.

Restauratør Lin Feng, 42 år, stiller gerne op i JydskeVestkysten, for hun er helt uforstående.

Lin Feng er ikke klar over, hvor vidt restauranten så vitterlig er politianmeldt.

- Jeg har ikke fået nogen henvendelse fra politiet, siger hun.

Hun lægger samtidig vægt på, at de to kinesiske restauranter overholder den danske udlændingelov, når der ansættes kokke fra Kina. Det betyder, at restauranten overholder den minimumløn, som skal gives til arbejdskraft fra Kina. Det er en løn på 35.582 kroner om måneden. Det er små 10.000 kroner mere, end en dansk kok typisk får.

- Vi har prøvet med danske kokke, siger Lin Feng, som oplyser, at restauranten gerne betaler mere til en kinesisk kok.

Hun oplyser, at kokkene fra Kina arbejder koncentreret inden for 160 timer om måneden.

Annonce

Aktindsigt

  • Det er Fagbladet 3F, som har søgt aktindsigt i Siri, som er Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Det fremgår, at denne styrelse har anmeldt forskellige kinesiske restauranter landet over for at overtræde udlændingelovens paragraf 59, stk. 5. Blandt disse kinesiske restauranter er nævnt restauranter i Varde og i Grindsted. I Grindsted og Varde er de eneste kinesiske restauranter Big World.
  • Der er tale om en beløbsordning, som skal sikre, at udenlandsk arbejdskraft får en løn på 35.582 kroner om måneden. Disse lønkrav skulle, ifølge Siris vurderinger, være groft tilsidesat i nogle tilfælde.

22.000 kroner udbetalt

Hun viser en lønseddel, hvor en kok får mere end 22.000 kroner udbetalt for en måneds arbejde efter skat. I det beløb er der trukket 600 kroner for kost.

- Vi lejer boliger ud til kokkene, siger Lin Feng, som heller ikke mener, at det skulle kunne forklare, at arbejdskraften skulle udnyttes.

- Vi tager 4000-5000 kroner om måneden for en lejlighed på 50 kvadratmeter i nyt byggeri, siger hun.

Big World er medlem af brancheorganisationen Horesta, og Lin Feng er i øjeblikket ved at rådføre sig med organisationen for at komme videre.

Hun lægger ikke skjul på, at det er skadeligt, at restauranten nævnes som politianmeldt.

Hun er parat til at tage sagen, hvis den kommer. Hun vil renses for de indtil videre indirekte beskyldninger om menneskehandel.

Politiet vil ikke kommentere

JydskeVestkysten har spurgt Syd- og Sønderjyllands Politi, om der er foretaget anmeldelse, men politiet kommenterer ikke på verserende sager.

Der kan imidlertid godt være foretaget en anmeldelse mod en person, uden at personen ved det. Det fremgår af retsplejelovens paragraf 749, at sagens forurettede samt andre, der må antages at have en rimelig interesse i sagen, bliver orienteret, hvis politiet afviser en indgivet anmeldelse, fordi der ikke findes grundlag for at indlede en efterforskning.

Hvis politiet går videre med sagen og rejser sigtelse, så "fortæller politiet dig, hvilken forbrydelse du er sigtet for", står der på anklagemyndighedens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

EfB

EfB henter polsk VM-spiller

Annonce