Annonce
Tønder

Restaureret hus vinder boligpris

Jonas, Noomi og Johannes Norgaard Mortensen var til stede, da kommunen overrakte dem et guldskilt som symbol på, at de har vandt husprisen. Foto: Mathies Dalsgaard
Tønder Kommune uddelte tirsdag tre boligpriser til ejendomme, som bidrager til områdets bygningskultur. I kategorien nybyggeri og renovering vandt et rødstenshus på Nørregade 24 i Højer. I alt har det taget de to familier, der ejer huset, to år at restaurere.

Højer: Hvert år tildeler Tønder Kommune tre boligpræmierer til tre ejendomme, som bidrager til områdets bygningskultur. En af de tre vindere er et rødstenshus, der ligger på Nørregade 24 i Højer. Huset vandt i kategorien nybyggeri og renovering. Ejendommen blev i 2018 købt af de to par Noomi og Johannes Norgaard Mortensen og Hanne og Jonas Norgaard Mortensen, som bor i henholdsvis Hoptrup og Ry. I alt har det taget to år at få restaureret, så det ligner det oprindelige hus, der stod færdig i 1860.

Ejendommen Nørregade 24 i Højer har taget to år at restaurere. Foto: Mathies Dalsgaard

Mathies Dalsgaard

- Den ydre restaurering er vi nu færdige med, men vi mangler fortsat den indvendige. Det første år brugte vi på at rive ting ned. Eksempelvis var der en fransk altan, som er revet ned og byttet ud med trælemme og en hejsekrog, som der var på det oprindelige byggeri, siger Johannes Norgaard Mortensen.

Annonce

Stor restauration

Derudover er taget skiftet, alle vinduer er byttet ud, så de passer med det oprindelige byggeri, ligesom alle fuger er blevet skrabet ud og erstattet med kalkmørtel, som man brugte, da huset blev bygget i sin tid. Sidst men ikke mindst er skorstenen genetableret i en frisisk byggestil, så den nu er i samme stil som ved det oprindelige byggeri.

- Jeg vil skyde på, at vi har været i Højer omkring hundrede gange i løbet af de to år. I alt har vi nok brugt omkring 800 timer på det. Vi har haft et langt og godt samarbejde med de lokale håndværkere og tømrere, som har været med til at restaurere huset i samme stil, siger han.

Den omfattende restaurering kunne ikke lade sig gøre, hvis ikke det var fordi, det var muligt at få tilskud gennem Højer Byfond, som har dækket halvdelen af omkostningerne af den ydre restauration.

De tre vindere

Vinder i kategorien nybyggeri og renovering blev Nørregade 24 i Højer, 

Ejendommen på Møllegade 9 i Højer vandt prisen i kategorien kulturarv. 

Den nye R&D afdeling hos Ecco vandt prisen i kategorien erhvervsbyggeri.

Annonce

Rødder i Højer

De to familier bor udenbys, men har en nær relation til Højer.

- Vi har stærke rødder til Højer. Min kones morfar, Willy Kühn, var fisker fra Højer, ligesom vi har boet i Emmerlev fra 1986-1992, og derfor gik vores børn i skole i Højer, siger Johannes Norgaard Mortensen.

Noomi Norgaard Mortensen har lagt pigsten foran huset. Foto: Mathies Dalsgaard

Familierne bruger stedet som en form for flex hjem.

- Vi er hernede hele året rundt, og hvis jeg har et arbejdsprojekt på jobbet, hvor der virkelig skal arbejdes igennem, så kan jeg finde på at tage herned, hvor der er ro til det, siger han.

Annonce

Glad for prisen

De to familier, der ejer en halvdel hver af huset, er stolte over, at de har vundet boligprisen. Huset vandt prisen, efter at en række huse var blevet nomineret. Tirsdag klokken 10 var repræsentanter fra kommunen forbi og overrække prisen.

- Det er fantastisk, og det havde vi ikke drømt om. Det bekræfter, at valget om at restaurere huset var det rigtige, siger Johannes Norgaard Mortensen.

Annonce

Mange aktiviteter

Et vigtigt trækplaster for familierne er også, at der er mange initiativer i gang i området. Her nævner de blandt andet Tøndermarsk Initiativet.

- Der er kommet en Marsksti, Højer Mølle er blevet restaureret, og der er flere andre spændende ting i gang. Det gør, at vi har lyst til at komme herned og være her, siger Johannes Norgaard Mortensen.

Vinduerne er helt nye og i samme stil som det oprindelige hus. Foto: Mathies Dalsgaard

De to familier håber, at huset engang ender med at gå i arv i familien, som dermed kan bevare sin tilknytning til Højer.

Ud over Nørregade 24 i Højer, så vandt ejendommen på Møllegade 9 i Højer prisen i kategorien kulturarv, mens den nye R&D afdeling hos Ecco vandt prisen i kategorien erhvervsbygning.

Annonce
Tønder For abonnenter

Fra slot til småt: Forskellen på det dyreste og det billigste hus i Tønder Kommune er lidt mere end syv millioner

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Vej spærret efter jernbaneuheld: To biler og tog involveret

Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Sydjylland

Kan koste dig flere millioner: Mange hundeejere glemmer lovpligtig forsikring, og det kan blive hundedyrt

Esbjerg For abonnenter

Hviding asylcenter kører på laveste blus med 135 beboere

Tønder For abonnenter

Michelle og Bo flyttede til Tønder for at få mere ro efter en turbulent tid med deres alvorligt syge datter: - Det er det bedste, vi har gjort længe

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder For abonnenter

Dracula, Bohr og en valkyrie: Tæppet går til et rekordstort teaterprogram

Aabenraa

- Tom, vi er nødt til at have Tørfisk i haven! Ægtepars private fest ender som en minifestival

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Sydjylland

Københavnerne har næsten dobbelt så mange antistoffer som syddanskerne: Så mange mennesker i Region Syddanmark har haft corona

Livsstil For abonnenter

Så dyrt kan det blive, hvis din hund ikke er ansvarsforsikret

Varde

I Skagen har de Hellerup-ugen - I Vejers har de hele sommeren

Annonce