Annonce
Billund

Resultatet af Grindsted-borgernes sundhed kommer i januar

Resultatet af sundhedsundersøgelsen i Grindsted forventes i januar. Arkivfoto: Martin Ravn
Grindsted-borgerne får formentlig i januar besked om, hvorvidt der er større risiko for at blive syg i byen i forhold til andre steder.

Grindsted: Inden længe kan Grindsted-borgerne få svar på, om man i byen har højere risiko for at blive syg end andre steder i landet.

Ifølge Region Syddanmark skrider sundhedsundersøgelsen planmæssigt frem, og forventningen er, at resultatet kan præsenteres i januar 2020.

Undersøgelse blev sat i gang af Region Syddanmark, efter flere borgere i byen havde ytret deres bekymringer for, at der er en sundhedsrisikoen ved at bo tæt på de omfattende forureninger i Grindsted by.

Undersøgelsen var planlagt til at være færdig i sommer, men Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, som udfører undersøgelsen, havde problemer med at få adgang til alle relevante registre og databaser. Derfor blev tidsplanen rykket, og man forventede først at være færdig omkring årsskiftet.

Den tidsplan holder som nævnt, og data fra de sidste registre bliver leveret inden for de kommende uger.

- Vi ved, at mange borgere glæder sig til at få svar på deres bekymringer, og at undersøgelsen har været længe undervejs. Jeg kan love, at vi arbejder på højtryk for at kunne levere resultaterne til tiden, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, via en pressemeddelelse.

Resultatet af undersøgelsen vil kun pege på, om borgerne i Grindsted generelt er mere syge end borgere i andre byer. Den kan ikke sige, om det hænger sammen med forureningerne eller ej. I så fald borgerne er mere syge, sætter regionen straks i gang i en ny undersøgelse, der skal bevise, om det skyldes Grindsted-forureningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Danmark

Nu må du købe fyrværkeri - men du skal vente lidt med at fyre det af

Annonce