Starup: I Starup ligger RetroLoen på Lundingvej på femte år. Her sælger Marianne og Peter Hakonsen - som butikkens navn antyder - retro og design.
- Ånden i butikken er, at det er sådan, vi selv bor - i den blanding af nyt og gammelt, siger Marianne.
I RetroLoen er der fokus på, at det skal være kræs for kunderne. Det skal være lækre og gennemtænkte materialer, som er holdbare i mange år.
RetroLoen har siden marts, hvor corona lukkede landet, oplevet en øget lokal opbakning. Tidligere var størstedelen af kunderne fra andre byer. Men det er der lavet om på nu:
- Da landet lukkede ned, så tænkte vi - hvad gør vi? Vi ændrede vores strategi på de sociale medier og postede endnu mere end vi plejer og gjorde opmærksom på, at vi leverede til lokalområdet. Vi var jo nødt til at holde vores butik kørende, siger Marianne.
Blandt andet begyndte RetroLoen også at lægge billeder fra butikken op på Haderslev Handler på Facebook. Og efter det blev flere lokale opmærksomme på, at RetroLoen holder til lige her.
- Jeg tror, at folk begyndte at tænke anderledes. I stedet for, at man kørte ud, så blev man opmærksom på, at man kunne få det lige her i byen. Og folk vil rigtig gerne støtte lokalt, lyder det fra Marianne.
Flere kunder har fortalt i butikken, at de kendte RetroLoen fra Instagram og Facebook, men at de ikke lige havde bidt mærke i, at butikken lå i Starup.
Under nedlukningen var det muligt at bestille en tid, hvor man kunne få butikken for sig selv i 20-30 minutter. Og da det endelig blev muligt at holde butikken åben som normalt, så var der et stort rykind.
RetroLoen
RetroLoen ligger på Lundingvej 13 i Starup.
Navnet kommer af, at butikken ligger i en gammel lo.
Man kan blive klogere på RetroLoens skiftende sortiment og åbningstider på Facebook og Instagram.
- Kunderne stod i kø ude i gårdspladsen - det var helt utroligt. Man kunne virkelig mærke, at kunderne havde savnet at komme ud og kigge og opleve noget, siger Marianne.
Kreativ tankegang
I forbindelse med nedlukningen var RetroLoen nødt til at tænke kreativt på flere fronter.
Butikken har aldrig haft faste åbningstider, men åbner et par gange i ugen i to timer ad gangen - og åbningstiderne bliver lanceret på Facebook og Instagram.
Nedlukningen af landet betød også, at størstedelen af de markeder, hvor RetroLoen køber varer, lukkede ned - og størstedelen af dem er endnu ikke åbnet op.
- Vi er så heldige, at nogle af dem, som vi handler med på de store tyske markeder - de skrev til os under coronaen og spurgte, hvordan det gik - og om vi var interesserede i nogle varer, fortæller Marianne, der sammen med Peter, har været i kontakt med sælgeren over WhatsApp.
- Det har været lidt bøvlet, men også sjovt og hyggeligt, siger Marianne.
Den tyske kontakt har flere gange været i Danmark med varerne, som Peter og Marianne har bestilt.
- Det har betydet, at vi har kunnet få nye varer til butikken, siger Marianne.
Varerne ryger dog sjældent direkte ud til kunderne - langt de fleste varer får lidt omsorg af Peter og Marianne, inden de bliver solgt.
Ikke alt er vintage
Den røde tråd i RetroLoen er modet til at blande nyt og gammelt. Marianne Hakonson fortæller, at RetroLoen for år tilbage fik små keramikhuse fra Keis & Fiedler - og siden er der også kommet kopper til fra samme mærke.
For nylig er sortimentet blevet udvidet med glas.
- Jeg stødte på det her mundblæste glas fra Tjekkiet, der hedder Anna von Lipa. Det er fra et dansk par, der har bosat sig i Tjekkiet, siger Marianne og viser de forskellige slags glas frem, som har fundet vej til butikken.
Hun er selv meget begejstret for de farvede glas og oplever, at kunderne også er det.
Der er også puder og tæpper, som er syet af gamle indiske sarier, men Marianne er ikke sikker på, at de bliver ved med at tage flere nyproducerede varer ind i RetroLoen.
- Det vigtigste er, at vi holder fast i vores stil, slutter hun.