Annonce
Esbjerg

Retsordfører efter tilmelding af folketingsmedlem som sæddonor og huskøber: Chikane skal gøres strafbart

Folketingsmedlem og retsordfører for SF, Karina Lorentzen Dehnhardt, vil have identitetsmisbrug gjort strafbart, selv om det ikke har medført økonomisk tab for den, det går ud over. Arkivfoto: Steen Brogaard
SFs retsordfører, folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt, vil have identitetstyveri uden økonomisk vinding gjort strafbart. SFs reaktion kommer efter sagen om Esbjerg-folketingsmedlem Anders Kronborg, der både er blevet tilmeldt som sæddonor og potentiel køber af diverse ejendomme på hjemmesider. Svært område at lovgive om, siger Socialdemokratiets retsordfører.
Annonce

Esbjerg: Politiet kan for nuværende ikke gøre noget ved chikanen af det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg, der både er blevet tilmeldt som sæddonor og købs- og salgsinteresseret hos flere ejendomsmæglere, men det skal ordensmagten kunne fremover, hvis det står til SF.

Det siger folketingsmedlem og retsordfører for SF, Karina Lorentzen Dehnhardt, efter de seneste artikler i JydskeVestkysten, hvor Anders Kronborg, der er Socialdemokratiets fødevare- og dyrevelfærdsordfører på Christiansborg, fra fredag den 13. november og den følgende weekend pludselig oplevede, hvordan adskillige henvendelser fra ejendomsmæglere tikkede ind i hans mailboks. Han kunne derefter konstatere, at en eller flere personer både skrev ham op i diverse køberkartoteker, og endda også bød på en lejlighed til 2,5 millioner kroner i Københavns-området, bestilte rundvisninger i forskellige boliger og salgsvurderinger på ejendomme, han ikke ejer.

Alene søndag den 15. november var der på Kronborgs vegne indgået aftaler om tre rundvisninger i salgsklare boliger. Kronen på værket var, at han blev tilmeldt som sæddonor hos den internationale sædbank Cryos, og selvsamme søndag foretog han mundtlig og efter vejledning skriftlig anmeldelse til politiet. Politiet måtte dog meddele, at man standsede efterforskningen, fordi straffeloven ikke er overtrådt.

Annonce

Misbrug skal ind i loven

- Desværre oplever mange mennesker – ligesom Anders Kronborg - at deres identitet bliver misbrugt på denne måde, og derfor er der behov for at kriminalisere identitetstyveri. Det er nemlig ikke strafbart, hvis der ikke er økonomisk vinding for øje, og det efterlader ofrene uden noget værn mod den form for chikane. Derfor skal vi have identitetsmisbrug ind i straffeloven, siger SFs retsordfører. Hun finder det nærliggende, at den konkrete chikane har rod i Anders Kronborgs ordførerskab og den verserende mink-skandale:

- Og det synes jeg egentlig gør det værre, for så er det egnet til at chikanere med det formål at intimidere en politiker eller alle mulige andre ud af den offentlige debat. Derfor går SF nu til ministeren med ønsket om at kriminalisere identitetsmisbrug, og i dag førstebehandles også vores forslag om at hæve straffen for trusler mod ytringsfriheden og øge retshåndhævelsen, fordi der netop sker en øget intimidering af personer, som deltager i den offentlige debat med det formål at true dem til tavshed, siger Karina Lorentzen, der blandt andet henviser til artikler i Berlingske, hvor kvinder, der har ytret sig i den offentlige debat, har kunnet fortælle om, hvordan de via nettet er blevet truet med voldtægt og andet.

- De digitale muligheder gør det så meget nemmere at chikanere andre - det er ikke som i gamle dage, hvor den slags mennesker sad og klippede bogstaver ud af en avis og sendte brevet med posten. Nu kører det digitalt ud over stepperne, og folk bliver nødt til at tænke sig lidt bedre om, inden de farer til tasterne. Det er et stigende problem, mener Karina Lorentzen.

Annonce

S-ordfører: et generelt problem

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, er enig i, at samfundet står med et generelt problem:

- Anders Kronborg er bare det seneste i en lang række af eksempler på folk, der får misbrugt deres identitet, for det er desværre ikke noget nyt fænomen, at folk tilmeldes alt muligt. Vi ser også, at der stjæles billeder og personoplysninger fra Facebook-profiler, hvorefter disse anvendes på diverse datingsites. Det er ikke ulovligt i dag, men det er stærkt chikanerende og stødende -  for nu at sige det mildt - for de mennesker, det går ud over. Derfor arbejder vi også lige nu med det spørgsmål i retsudvalget, men det er et kompliceret område rent lovgivningsmæssigt, siger Jeppe Bruus.

SF-forslag

Folketinget 1. behandler tirsdag den 24. november et forslag fremsat af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Karsten Hønge (SF) og Jacob Mark (SF) om strafskærpelse med mere for trusler mod ytringsfriheden.

Forslaget, der både indeholder strafforhøjelse og flere redskaber til politiet, lyder således: "Folketinget pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag inden årets udgang, der skærper strafferammen i straffelo‐ vens § 266 om trusler fra indtil 2 års fængsel til indtil 4 års fængsel i sager, hvor truslen skyldes offerets tilknytning til eller frafald fra en religion, et meningsfællesskab eller en politisk overbevisning eller har til formål at forhindre offeret i at gøre brug af sin ytringsfrihed".

Og videre: "Folketinget pålægger endvidere regeringen at oprette en central forsknings- og efterforskningsenhed, der skal undersøge stigningen i antallet af trusler, udvikle nye efterforskningsmetoder og bistå i selve efterforskningsarbejdet. Sluttelig pålægger Folketinget regeringen at udvikle en plan for bedre myndighedshåndtering af ofre for trusler i samarbejde med politiet".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce